Την Παρασκευή υπεγράφη η συμφωνία μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και COSCO για την παραχώρηση του ΟΛΠ, ωστόσο πριν στεγνώσει καλά καλά το μελάνι, υπήρξαν αντιδράσεις μέσα στην κυβέρνηση. Το γεγονός μάλιστα, ότι την κυβέρνηση εκπροσώπησε στο Ζάππειο μόνο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ήταν ενδεικτικό της αμηχανίας στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για την ακολουθούμενη πολιτική.
AdTech Ad
Το πρωί της Κυριακής, ο υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας, εξαπέλυσε επίθεση κατά του ΤΑΙΠΕΔ, χαρακτηρίζοντάς το "κράτος εν κράτει", με "δικούς του μηχανισμούς, που ελέγχονται από τους δανειστές".
Μιλώντας στην εκπομπή "MEGA Σαββατοκύριακο", ο υπουργός Ναυτιλίας υπογράμμισε πως "το ΤΑΙΠΕΔ δεν είναι ο Πιτσιόρλας, είναι ένας οργανισμός που ελέγχεται πλήρως από τους δανειστές, την ΕΚΤ ακόμα και από ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους. Ο κ. Πιτσιόρλας λειτουργεί επί τη βάσει των κανόνων, που λειτουργεί το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο θέλουμε να αλλάξει. Το ΤΑΙΠΕΔ λειτουργεί ως ένα κράτος εν κράτει ως ένα μόρφωμα, ένας οργανισμός, ο οποίος έχει τους δικούς του μηχανισμούς, που ελέγχονται από τους δανειστές".
Όσον αφορά τη συμφωνία πώλησης των μετοχών του ΟΛΠ, ο κ. Δρίτσας είπε, πως αρχικά παραχωρείται το 51% και σε πέντε χρόνια το υπόλοιπο 16% και μάλιστα υπό κάποιες προϋποθέσεις, ενώ σημείωσε η κυβέρνηση κατάφερε να αλλάξει προς το καλύτερο πολλά σημεία της αρχικής συμφωνίας.
"Η πώληση των μετοχών του λιμανιού γίνεται για να ικανοποιηθούν ο δανειστές, δεν γίνεται επί τη βάσει ενός σχεδίου αναπτυξιακού για το λιμάνι του Πειραιά. Δυστυχώς περνάμε εποχές εποπτείας. Θα ήθελα μια άλλη προοπτική για το λιμάνι του Πειραιά, και θα κάνω τα πάντα και κάνει και η κυβέρνηση τα πάντα. Δεν είναι μια προσωπική υπόθεση, εγώ τις απόψεις μου τις έχω, τις έχω πει. Διαφορετικά θα έπρεπε να οδηγηθούμε στην αξιοποίηση αυτού του τεράστιου πλούτου, η πίεση των πραγμάτων οδηγεί σε επιλογές που δεν είναι δικές μας, εγώ έχω τοποθετηθεί κατ' επανάληψη, ήταν και είναι η προγραμματική θέση του ΣΥΡΙΖΑ, η προγραμματική θέση της κυβέρνησης η προοπτική μιας άλλης αξιοποίησης. Σε αυτή την κατεύθυνση καταλήξαμε μετά τη συμφωνία του περσινού Αυγούστου, η οποία δεσμευτικά οδηγήθηκε στην απόφαση να γίνουν οι ήδη δρομολογημένες ιδιωτικοποιήσεις", είπε ο κ. Δρίτσας.
πηγη
 
Top