Χωρίς εισοδηματικά κριτήρια θα εξαιρείται τελικά η μεταβίβαση σε funds ενήμερων και ληξιπρόθεσμων δανείων πρώτης κατοικίας, έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2017.

Σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής», μοναδικό κριτήριο θα αποτελεί η αξία της κύριας κατοικίας, με τον πήχη να μπαίνει στα 140.000 ευρώ.

 Ορισμός επιτροπής

Ο δρόμος για την είσοδο των εταιρειών διαχείρισης και μεταβίβασης απαιτήσεων δανείωνν ανοίγει περαιτέρω μετά από κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη. Πιο συγκεκριμένα, όρισαν την τριμελή επιτροπή, η οποία θα έχει ως έργο την εξέταση των φακέλων αδειοδότησης των εταιρειών και ειδικότερα τη διαπίστωση της τήρησης των προϋποθέσεων του νόμου. Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 4354/2015, η Τράπεζα της Ελλάδας από την στιγμή που λαμβάνει φακέλους και τις αιτήσεις των ενδιαφερόμενων νομικών προσώπων διαβιβάζει τα σχετικά στοιχεία στην επιτροπή. Στη συνέχεια τα μέλη της θα πρέπει εντός 10 εργάσιμων ημερών να συντάξουν αιτιολογημένη γνώμη και να τη διαβιβάσουν στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Συμφωνία στα «κόκκινα» και «πράσινα» δάνεια

 Σε ό,τι αφορά στο θέμα της μεταβίβασης των δανείων σε funds, πληροφορίες φέρουν κυβέρνηση και θεσμούς να έχουν καταλήξει σε συμφωνία.

Έως το 2017 θα απαγορεύεται η πώληση «κόκκινων» και «πράσινων» δανείων εφόσον αυτά έχουν υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης στην πρώτη κατοικία. Η αξία της θα πρέπει να είναι μέχρι 140.000 ευρώκαι με τον τρόπο αυτόν επιτυγχάνεται προστασία του 87% των δανείων αυτής της κατηγορίας. Οι δανειολήπτες που προστατεύονται με αυτόν τον τρόπο είναι αφενός τα νοικοκυριά και αφετέρου μικροί έμποροι και επαγγελματίες που σύναψαν δάνειο βάζοντας ως εγγύηση τη μοναδική τους στέγη.

 Το «κυπριακό μοντέλο»

Παρότι η μη καθιέρωση εισοδηματικών κριτηρίων προσφέρει μεγαλύτερη προστασία, αφού διευρύνει τον αριθμό των φυσικών προσώπων που προστατεύονται από τη δημιουργία αυτής της νέας αγοράς, η έκβαση των διαπραγματεύσεων στο θέμα των δανείων, οδηγεί στην απελευθέρωση της πώλησης σε funds και ενήμερων δανείων. Αν και ο νόμος που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο κάνει αναφορά για τη δυνατότητα μεταβίβασης των funds μόνο ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων, εντούτοις τελικά υιοθετείται σε μεγάλο βαθμό το λεγόμενο κυπριακό μοντέλο. Δηλαδή οι τράπεζες θα μπορούν να πουλάνε σε εταιρείες διαχείρισης και μεταβίβασης και «πράσινα» και «κόκκινα» δάνεια.
πηγη dealnews

 
Top