Οι επτά διαπιστώσεις τις οποίες παραθέτουν στο ψήφισμα που κατέθεσαν
Ανατροπή του πολιτεύματος σε βάθος χρόνου διαβλέπει η Ένωση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών σε ψήφισμά της και καλεί τους Έλληνες πολίτες και
ειδικά τους δικηγόρους να επαγρυπνούν για να αντισταθούν σε κάθε απόπειρα ή σχεδιασμό «άμεσης ανατροπής του φιλελεύθερου δημοκρατικού πολιτεύματος ή σταδιακής μετάβασης στον ολοκληρωτισμό», ενώ παράλληλα επισημαίνει την ύπαρξης άμεσου κινδύνου «ανθρωπιστικής κρίσης, επικράτησης κοινωνικού χάους και αποσταθεροποίησης της χώρας».
Ειδικότερα, οι ασκούμενοι και νέοι δικηγόροι της Αθήνας, αφού αναλύουν το νομοθετικό και νομολογιακό πλαίσιο, σε Ευρωπαϊκό και Ελληνικό επίπεδο επί των «καυτών» και επίκαιρων ζητημάτων που απασχολούν τον κάθε Έλληνα πολίτη, καταλήγουν στο ψήφισμά τους σε επτά διαπιστώσεις και εκφράζουν αντίστοιχες θέσεις.
Αναλυτικότερα, η Ένωση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών στο ψήφισμα αναφέρει:
« 1. Εκφράζει την έντονη θεσμική ανησυχία της για τη διαρκή και εξελισσόμενη δημοκρατική και δικαιοκρατική οπισθοδρόμηση που συντελείται στην Ελλάδα, από φορείς της κρατικής εξουσίας, ιδίως κατά τον τελευταίο χρόνο· και η οποία, σε συνδυασμό με τη διεθνή απομόνωση στην οποία οδηγείται η χώρα, θέτει την εύρυθμη λειτουργία της Ελληνικής Δημοκρατίας υπό αμφισβήτηση.
2. Επισημαίνει τον άμεσο κίνδυνο ανθρωπιστικής κρίσης, επικράτησης κοινωνικού χάους και αποσταθεροποίησης της χώρας, αν, έστω και τώρα, δεν ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί, με ανθρωπιά και αλληλεγγύη, η πρωτοφανής για την εποχή μας προσφυγική κρίση, ενάντια στην επιχειρούμενη λογική των «κλειστών συνόρων» και της μετατροπής της Ελλάδας σε ένα απέραντο «hot spot».
3. Θεωρεί ότι κάθε απόπειρα πολιτικού-κυβερνητικού ελέγχου των μέσων ενημέρωσης μέσω του σφετερισμού των συνταγματικών αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ πλήττει απευθείας την πολυφωνία στην ενημέρωση και, συνεπώς, την ελεύθερη λειτουργία του ίδιου του δημοκρατικού πολιτεύματος.
4. Εκτιμά ότι η μέσω φορολογικών – ασφαλιστικών νόμων εξόντωση του ιδιωτικού τομέα θα έχει ως αποτέλεσμα τη de facto κατάλυση της οικονομικής ελευθερίας, την οικονομική καταστροφή και τη μετέπειτα πλήρη κυριαρχία της κρατικής οικονομίας, με ό,τι αυτό προϋποθέτει και συνεπάγεται.
5. Κάνει έκκληση στους βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου, στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και στους δικαστικούς λειτουργούς να εγγυηθούν το σεβασμό και την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των συνταγματικών θεσμών.
6. Δηλώνει την υποστήριξη της στον καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου, κ. Σταύρο Τσακυράκη, στο πρόσωπο του οποίου διώκεται όχι απλώς το δικαίωμα άσκησης κριτικής σε έναν φορέα κρατικής εξουσίας αλλά ο πυρήνας όλων όσα έχουμε κατακτήσει ως έθνος κατά τους τελευταίους δύο αιώνες.
7. Καλεί τους Έλληνες δικηγόρους αλλά και όλους τους δημοκρατικούς πολίτες, φορείς και θεσμούς να επαγρυπνούν και, αν χρειαστεί, να είναι προετοιμασμένοι για να αντισταθούν σε κάθε απόπειρα ή σχεδιασμό «άμεσης» ανατροπής του φιλελεύθερου δημοκρατικού πολιτεύματος ή «σταδιακής» μετάβασης στον ολοκληρωτισμό».