- Μετά την Αυστρία, αυστηρά διαβήματα και σε Σκόπια - Βελιγράδι
- Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποιεί πως θα υπάρξουν επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις
- Αυτό σημαίνει είτε μπλοκάρισμα ευρωπαϊκών κονδυλίων είτε της ενταξιακής πορείας των δυο χωρών
- Ήδη έχει ανακληθεί η Ελληνίδα πρέσβης στην Αυστρία...



Με το τρίτο κατά σειρά διάβημα διαμαρτυρίας επιχειρεί η Αθήνα να αντιδράσει στα κλειστά σύνορα, που εγκλωβίζουν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στην Ειδομένη, αλλά και στην προκλητική συμπεριφορά των κυβερνήσεων των κρατών του διαδρόμου των Δυτικών Βαλκανίων, με προεξάρχουσα την Αυστρία.

Το Σάββατο (05.03.2016) έγινε γνωστό πως το υπουργείο Εξωτερικών έδωσε εντολή να γίνουν ακόμη δυο διαβήματα διαμαρτυρίας (μετά από εκείνο στην Αυστρία για τη Διάσκεψη της Βιέννης, το οποίο ακολούθησε η ανάκληση της Ελληνίδας πρέσβεως). Το ένα στην ΠΓΔΜ και το δεύτερο στη Σερβία, τις δυο χώρες που με την απόφασή τους να κλείσουν τα σύνορα για τους οικονομικούς μετανάστες, έχουν εγκλωβίσει χιλιάδες ανθρώπους όχι μόνο στην Ειδομένη αλλά σε όλη την Ελλάδα!

Πληροφορίες που μετέδωσε το Mega αναφέρουν πως στα δυο διαβήματα η Αθήνα προειδοποιεί πως θα υπάρξουν επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις. Και αυτό μεταφράζεται είτε με μπλοκάρισμα ευρωπαϊκών κονδυλίων είτε με εμπόδια στην ενταξιακή πορεία των δυο κρατών.



Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει Το Βήμα, πριν από λίγες μέρες η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε, μέσω της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη γνώμη της Νομικής Υπηρεσίας του Συμβουλίου για το αν η απόφαση της Αυστρίας να επιβάλει όριο (3.200 ημερησίως και 80 αιτήσεις ασύλου την ημέρα) στους μετανάστες που θα δέχεται είναι σύννομη με το Διεθνές Δίκαιο.

Κοινοτικές πηγές ανέφεραν ότι στο Συμβούλιο Μονίμων Αντιπροσώπων που έγινε χθες Παρασκευή 4 Μαρτίου, ο εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας δήλωσε ότι η κίνηση της Αυστρίας δεν αντιβαίνει, κατ’ αρχήν, στο Διεθνές Δίκαιο.

Όλα αυτά μόλις λίγα 24ωρα πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία στις Βρυξέλλες, όπου θα συζητηθεί το μεταναστευτικό. Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ, ενώ θα γίνει και η τριμερής με τον Αχμέτ Νταβούτογλου που είχε αναβληθεί τον Φεβρουάριο, όταν ο Τούρκος πρωθυπουργός ανέβαλε το ταξίδι του στις Βρυξέλλες εξαιτίας της τρομοκρατικής επίθεσης στην Άγκυρα.

Φωτογραφία: Reuters
Φωτογραφία Reuters

Στην κορυφή της ατζέντας της Συνόδου Κορυφής, όπως διεμήνυσε το Βερολίνο, δεν θα είναι η επανεγκατάσταση προσφύγων από την Τουρκία στην Ευρώπη, αλλά η αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης.

Θα δοθεί προτεραιότητα στο πού βρίσκεται η ΕΕ όσον αφορά την προστασία των εξωτερικών συνόρων της και στο πώς μπορεί να βοηθηθεί η Ελλάδα, δήλωσε η Κριστιάνε Βιρτς, εκπρόσωπος της Άνγκελα Μέρκελ. "Η αναδιανομή των ίδιων των προσφύγων δεν βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, επειδή τα άλλα σημεία αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα", είπε η εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου.


 
Top