Δεν έχει τέλος το δράμα των περίπου 22.000 προσφύγων που έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα και περιμένουν να ανοίξουν τα σύνορα ώστε να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη...



Η ΠΓΔΜ, εξακολουθεί να κρατά τα σύνορά της κλειστά ή να τα ανοίγει για διελεύσεις με το «σταγονόμετρο». Χθες επέτρεψε τη διέλευση σε μόλις 300 ανθρώπους από τους 6.500 που βρίσκονται στην Ειδομένη.

Τα σύνορα παραμένουν κλειστά από τις 8 το βράδυ του Σαββάτου. Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι πρόσφυγες που διαμαρτύρονται ζητώντας να αρχίσει η ροή διέλευσης από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ, απέκλεισαν τη σιδηροδρομική γραμμής, στην Ειδομένη.

Φωνάζοντας συνθήματα διαμαρτυρίας και κρατώντας πλακάτ όπου αναγράφονταν «ανοίξτε τα σύνορα», «είμαστε άνθρωποι και έχουμε δικαιώματα», ξάπλωσαν στις γραμμές επιλέγοντας αυτόν τον τρόπο πίεσης για να ακουστεί η φωνή τους. Αργα το απόγευμα οι πρόσφυγες απομακρύνθηκαν από τη σιδηροδρομική γραμμή.

Ειδομένη - πρόσφυγες - Σκόπια - Σύνορα - καταυλισμός

Πρόσφυγες - λιμάνι - Πειραιάς

Πρόσφυγες - λιμάνι - Πειραιάς

Κι ενώ τα hot spots σε Σχιστό, Ελληνικό και Διαβατά είναι υπερπλήρη, στον Πειραιά η κατάσταση είναι απελπιστική με περισσότερους από 3.000 ανθρώπους να φιλοξενούνται στους επιβατικούς σταθμούς στον ΟΛΠ.

Το μεσημέρι ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας ο οποίος επισκέφθηκε το λιμάνι του Πειραιά ανέφερε ότι η κατάσταση θα γίνει διαχειρίσιμη σε 10 με 15 ημέρες. Οι άνθρωποι αυτοί θα έχουν στέγη, φαγητό, νερό και τουαλέτες, είπε χαρακτηριστικά.

Χιλιάδες άλλοι πρόσφυγες βρίσκονται σε πρόχειρα Κέντρα Φιλοξενίας που έχουν στηθεί κατά μήκος της διαδρομής Αθήνα – Ειδομένη.

Ανάλογη εικόνα και στην πλατεία Βικτωρίας όπου εκατοντάδες πρόσφυγες κοιμούνται σε παγκάκια και όπου αλλού βρουν ενώ οι υποδομές είναι ανύπαρκτες καθώς δεν υπάρχει ούτε μία χημική τουαλέτα ενώ για τη διατροφή τους στηρίζονται στην αλληλεγγύη κατοίκων και εθελοντών. Ορισμένοι από αυτούς άρχισαν απεργία πείνας.

Πρόσφυγες - πλατεία Βικτωρίας

Το πρωί η ΕΛΑΣ μετέφερε 2.400 πρόσφυγες στα στρατόπεδα που βρίσκονται στις περιοχές Πολύκαστρο και Χέρσο, του Κιλκίς. Σύμφωνα με πληροφορίες του bloko.gr σε κάθε στρατόπεδο μεταφέρθηκαν από 1.200 μετανάστες, από τους οποίους οι 800 μεταφέρθηκαν από την Αθήνα, οι 950 από την Καβάλα και οι υπόλοιποι από διάφορα σημεία του εθνικού οδικού δικτύου. Ωστόσο, στην Καβάλα εξακολουθούν να παραμένουν εκατοντάδες πρόσφυγες καθώς το βράδυ του Σαββάτου έφτασαν με πλοίο από τη Λέσβο περίπου 900 πρόσφυγες.

Πρόσφυγες - πλατεία Βικτωρίας

Στο μεταξύ, στα κέντρα φιλοξενίας σε Λέσβο και Χίο περισσότεροι από 3.000 πρόσφυγες περιμένουν να αναχωρήσουν για Πειραιά και Καβάλα.

Την ίδια ώρα ο αναπληρωτής υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας σε δηλώσεις του το πρωί της Κυριακής στο Mega, ανέφερε ότι βάσει των μελετών υπολογίζεται ότι μέσα στον επόμενο μήνα θα εγκλωβιστούν στη χώρα μας 50.000 με 70.000 άνθρωποι και προειδοποίησε για το ενδεχόμενο να κηρυχθεί η Νότια Αττική σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, δεν απέκλεισε την ισομερή κατανομή προσφύγων σε όλη τη χώρα, αν δεν υπάρξει λύση από την Ευρώπη κι αν εκείνη δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Κι ενώ στην Ελλάδα επικρατεί «ασφυξία, ο Αυστριακός Καγκελάριος εξαπέλυσε βολές εναντίον της χώρας μας αλλά και τις Ευρωπαϊκής Ένωσης λέγοντας πως "Δεν κατανοώ πλέον την πολιτική των Ελλήνων. Δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να δρα σαν γραφείο ταξιδίων και να στέλνει αλλού όλους τους πρόσφυγες. Η Ελλάδα υποδέχθηκε τον τελευταίο χρόνο 11.000 πρόσφυγες, ενώ εμείς 90.000. Αυτό δεν επιτρέπεται να επαναληφθεί".

Πρόσφυγες - Καβάλα

Αντιθέτως ο Πάπας Φραγκίσκος έστειλε μήνυμα στήριξης προς την Ελλάδα λέγοντας οτι χρειάζεται τη συνεργασία όλων των κρατών.

Ειδομένη - πρόσφυγες

Πρόσφυγες - λιμάνι - Πειραιάς

Το plan b που εξετάζει η Κομισιόν για το Προσφυγικό

Ανοιχτή συζήτηση γίνεται πλέον στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εφαρμογή εναλλακτικού σχεδίου για το προσφυγικό, ενόψει της Συνόδου Κορυφής και υπό τη σκιά της ανθρωπιστικής κρίσης που βρίσκεται προ των πυλών στην Ελλάδα.

Η εφαρμογή σχεδίων ανθρωπιστικής κρίσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εφαρμοστεί μέχρι στιγμής σε χώρες εκτός των ορίων της και σε περιπτώσεις αυξημένων προσφυγικών ροών. Σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ, που επικαλείται η Καθημερινή, δύο βασικά σχέδια βρίσκονται υπό επεξεργασία, ενώ η τελική πρόταση μπορεί να είναι έτοιμη ακόμα και μέσα στις επόμενες μέρες.

Το πρώτο σχέδιο που εξετάζεται είναι αυτό που ήδη εφαρμόζεται σε σειρά χωρών της Αφρικής, στον Λίβανο και την Ιορδανία, όπου υπάρχουν μεγάλα προβλήματα με τις προσφυγικές ροές. Στην πράξη, η ΕΕ, μέσω του Επιτρόπου αρμόδιου για Ανθρωπιστική και Πολιτική Προστασία, Χρ. Στυλιανίδη, συμβάλει στη δημιουργία προσφυγικών καταυλισμών, στην ύδρευσης και αποχέτευσής τους, στη φύλαξη των χώρων, στην παροχή ιατρικής βοήθειας, αλλά και τροφής, χρηματοδοτώντας διεθνείς οργανισμούς, όπως η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ ή ο Ερυθρός Σταυρός.

Ειδομένη - πρόσφυγες

Σύμφωνα με το δεύτερο υπό εξέταση σχέδιο, οι πρόσφυγες παίρνουν χρήματα, υπό τη μορφή κουπονιών (vouchers) με τα οποία μπορούν να νοικιάσουν διαμερίσματα ή δωμάτια σε ξενοδοχεία και ταυτόχρονα παρέχονται άλλα κουπόνια για αγορές τροφίμων από σούπερ μάρκετ ή άλλα σημεία. Πρόκειται για πλάνο που έχει στόχο αφενός να μην περιθωριοποιηθούν οι πρόσφυγες, αφετέρου να ελαφρυνθεί το οικονομικό βάρος που σηκώνει η χώρα λόγω της αντιμετώπισης των προσφυγικών ροών.

Το δεύτερο σχέδιο έχει ήδη εφαρμοστεί, στο παρελθόν, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε Σύρους πρόσφυγες στον Λίβανο και σε Τσετσένουν πρόσφυγες στο Αζερμπαϊτζάν, ενώ η παροχή κουπονιών σίτισης έχει χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια λιμού στη Σομαλία.
 
Top