Όλα τα websites είτε αυτά είναι επαγγελματικά είτε προσωπικά έχουν ως στόχο μέσω ενός επιτυχημένου online marketing, να βελτιώσουν την ανταποδοτικότητα της ιστοσελίδας τους. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τον οποίο πραγματοποιείται η συγκεκριμένοι μέτρηση. Κάποιοι θέλουν να βλέπουν τον αριθμό των επισκεπτών τους να αυξάνονεται με την πάροδο του χρόνου ενώ κάποιοι άλλη ενδιαφέρονται για την κατάταξη της ιστοσελίδας στον παγκόσμιο ιστό.

Οι δύο αυτές κατηγορίες αφορούν κατα κύριο λόγο στο Google και πιο συγκεκριμένα στο Analytics κομμάτι της εταιρείας ενώ ο δεύτερος αναφέρεται στο Alexa Ranking.

Τι είναι το Alexa Ranking;

Αυτό είναι ένα σύστημα κατάταξης που καθορίζονται από το alexa.com (θυγατρική του amazon.com) που ουσιαστικά ελέγχει και αναρτεί δημόσια την παγκόσμια θέση ενός website. Ο αλγόριθμος σύμφωνα με την οποία η Alexa κατατάσει τα sites, είναι σχετικά απλός. Αυτός λοιπόν ο αριθμός βγαίνει κατα κύριο λόγο με βάση το ποσό της κίνησης που καταγράφονται από τους χρήστες που έχουν το toolbar της Alexa εγκατεστημένο σε μια περίοδο τριών μηνών.

Ουσιαστικά αυτός είναι ο μόνος τρόπος να καταγράψει περίπου τον αριθμό των χρηστών της Alexa που επισκέπτονται ένα συγκεκριμένο site σε μία ημέρα. Οι αριθμός των προβολών σελίδων, είναι ο αριθμός των φορών που επισκέφθηκαν οι χρήστες μια συγκεκριμένη σελίδα (URL). Το Alexa.com καθιστά σαφές ότι, εάν ένας συγκεκριμένος χρήστης επισκέπτεται την ίδια διεύθυνση URL πολλές φορές την ίδια ημέρα, όλες αυτές οι επισκέψεις θα πρέπει να υπολογίζονται ως ένα.

Το πρώτο βήμα για να γίνει λοιπόν αυτή η κατάταξη είναι ο υπολογισμός των χρηστών που επισκέφθηκαν το site αλλά και οι προβολές τις σελίδας σε καθημερινή βάση. Μετά από αυτό το Alexa υπολογίζει το μέσο όρο περίπου τριών μηνών για να βγάλει τα αποτελέσματα της με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια.

Πως δουλεύει

Είναι αρκετά εύκολο να ξεκινήσετε. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα alexa.com και να κατεβάσετε το toolbar της Alexa. Αυτή η γραμμή εργαλείων διαθέτει μια λειτουργία αναζήτησης, αλλά εμφανίζει κυρίως την κατάταξη (σε παγκόσμιο επίπεδο) της ιστοσελίδας, καθώς και τη χώρα απ’ όπου κατάγονται οι περισσότεροι χρήστες που το επισκέφτηκαν. Με αυτό τον τρόπο καταλαβαίνει το Alexa σε ποιο κοινό απευθύνεται το περιεχόμενο του site.

Η γραμμή εργαλείων (toolbar) του Alexa δεν εμφανίζει μόνο πληροφορίες, αλλά στέλνει επίσης τα δεδομένα στον κεντρικό server τους. Έτσι, κάθε φορά που επισκέπτεστε μια ιστοσελίδα μέσω ενός προγράμματος περιήγησης(Browser) στο Web (είτε πρόκειται για τον Internet Explorer ή Firefox), που έχει τη γραμμή εργαλείων, οι πληροφορίες αποστέλλονται στο διακομιστή αναφέροντας την IP σας και τη σελίδα που επισκέπτεστε. Τα δεδομένα αυτά συλλέγονται από όλους τους χρήστες του διαδικτύου οι οποίοι έχουν το Alexa toolbar.

Στο Alexa, όσο μικρότερη είναι η αριθμητική κατάταξη, τόσο το καλύτερο. Οι περισσότεροι λένε ότι αν καταφέρετε να φτάσετε στα πρώτα 100.000 sites, είναι ένα σημάδι ότι το site σας έχει πολύ κυκλοφορία.
Αξίζει να ασχοληθείτε;

Οφέλη

Το Alexa Traffic μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ανταγωνιστικό εργαλείο, αλλά θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας το γεγονός ότι το μέγεθος του δείγματος είναι πολύ μικρό. Απλά εισάγετε το site του ανταγωνιστή σας στην ενότητα “Compare Sites” και αυτόματα θα γίνει σύγκριση του δικού σας site με αυτό του ανταγωνιστή σας.
Σε αντίθεση με το PageRank της Google, όσο μικρότερος ο αριθμός κατάταξης σας, τόσο το καλύτερο.
Βοηθάει τους Webmasters και τους διαφημιστές να καταλάβουν τις πραγματικές δυνατότητες του website σας. Όσο καλύτερο είναι το Alexa rank σας, τόσο περισσότερο πρόθυμοι θα είναι να υποβάλουν προσφορά για να αγοράσουν διαφημιστικό χώρο στην ιστοσελίδα σας.
Οι προσωπικές σελίδες και blogs λαμβάνονται υπόψη και κατατάσσονται με τον ίδιο τρόπο όπως οι κανονικές ιστοσελίδες. Φέρουν όμως ένα διακριτικό σήμα (*)
Δεδομένου ότι το Alexa σας προσφέρει πληροφορίες για το website σας, είναι ένα καλό εργαλείο για να το βελτιστοποίησετε για τις μηχανές αναζήτησης.
Μειονεκτήματα

Δεν έχει ο καθένας το toolbar της Alexa, οπότε μπορεί να υπάρχουν εκατομμύρια ιστοσελίδες που, ακόμη και αν έχουν κίνηση, δεν θα την ανάλογη κατάταξη από το Alexa.
Πολλοί λένε ότι το Alexa είναι ανακριβές και ότι μπορεί όποιος θέλει να το επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό..
Τα subdomains δεν υπολογίζονται ξεχωριστά και η συνολική κυκλοφορία φαίνεται μόνο από το κεντρικό domain.
Τρόποι να βελτιωθεί το Alexa Ranking σας

Αν θέλετε να ενισχύσεται την κατάταξη σας στο Alexa, απλά πρέπει να ακολουθήσετε μερικoύς πολύ απλούς κανόνες, όπως:

Κατεβάστε και εγκαταστήστε τη γραμμή εργαλείων Alexa και στη συνέχεια σερφάρετε στο δικό σας site.
Τοποθετήστε το Alexa widget στο site σας. Θα δελεάσει τους επισκέπτες να το ελέγξουν, και ξέρετε, κάθε κλικ μετράει.
Γράψτε χρήσιμο, ποιοτικό περιεχόμενο, ως επί το πλείστον. Προωθήστε το σε φόρουμ και στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. Η ιδέα είναι να κερδίσετε επισκέπτες που σερφάρουν αρκετά στο Internet και οι πιθανότητες να έχουν το toolbar είναι αυξημένες.
Γράψτε δημοσιεύσεις στα blog και τα άρθρα σας για το Alexa.
Προσπαθήστε να βάλετε τα άρθρα σας σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης όπως digg.com, del.icio.us, ή www.stumbleupon.com
Βελτιστοποιήστε το site σας (ή σχετικές σελίδες του) για το Alexa που σχετίζονται με τις λέξεις-κλειδιά.
Ενημερώστε τους φίλους σας για το toolbar της Alexa και στη συνέχεια να τους πείτε να επισκεφθούν το site σας.
Χρησιμοποιήστε ανακατεύθυνση μέσω του Alexa. Έτσι, το Alexa θα λάβει ακόμη υπόψη της κλικ, ακόμη και αν ο επισκέπτης δεν έχει τη γραμμή εργαλείων Alexa.
Κάθε φορά που δημοσιεύετε σε φόρουμ, να έχετε τη διεύθυνση URL του ιστοτόπου σας στην υπογραφή σας. Είναι πολύ πιθανό ότι οι αρκετοί θα έχουν τo toolbar εγκατεστημένο.
Συμπέρασμα

Όπως έχουμε δει, υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα για την κατάταξη του Alexa. Το σίγουρο είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν πολύτιμο το Alexa μόνο για την άμεση διαφήμιση. Λαμβάνοντας όμως υπόψη το γεγονός ότι η κατάταξη για μια ιστοσελίδα υπολογίζεται βάσει του πόσοι επισκέπτες με το toolbar της Alexa έχουν επισκεφθεί το συγκεκριμένο χώρο, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι ανακριβή.

Ως στρατηγική marketing για την ιστοσελίδα, μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι η Alexa κατάταξη θα μπορούσε να είναι η σωστή λύση.

Μετάφραση: http://www.avangate.com/avangate-resources/article/alexa-ranking.htm
http://neakeratsiniou.blogspot.com/
 
Top