Πάνω από 2.000 πειστήρια, όπως τιμολόγια, αποδείξεις παροχής υπηρεσιών και χειρόγραφες σημειώσεις με αναφορές σε μεγάλα χρηματικά ποσά, ονόματα πολιτικών, δικηγόρων και προβεβλημένων προσώπων της δημόσιας ζωής της χώρας, έχουν συμπεριληφθεί στη δικογραφία...



 για τη δράση των δημοσιογράφων-«εκβιαστών», που σχημάτισε η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής. Στα κατασχεθέντα έγγραφα (βρίσκονται στη διάθεση της «Κ») αποκαλύπτονται κινήσεις χρημάτων από και προς τους τραπεζικούς λογαριασμούς των κατηγορουμένων, έμμισθες σχέσεις και συναλλαγές τους με επιχειρήσεις και φορείς του Δημοσίου καθώς και επαφές και δοσοληψίες με επιχειρηματίες και πολιτικούς.

Στα χέρια του ανακριτή

Ειδικότερα, στη διάθεση του 1ου ειδικού ανακριτή βρίσκονται αντίγραφα χειρόγραφων σημειώσεων του 42χρονου εκδότη, στις οποίες αναγράφονται λεπτομερώς επωνυμίες εταιρειών και τα ποσά που πλήρωσαν σε επιταγές. Ακόμα, υπάρχουν στοιχεία για συναντήσεις του με επιχειρηματίες και πρώην υπουργούς σε κεντρικά ξενοδοχεία της Αθήνας ή και αλλού. Από τα γραφεία της εφημερίδας αστυνομικοί της Δίωξης Εκβιαστών κατάσχεσαν, μεταξύ άλλων, λίστες με ποσά που εμφανίζονται να έχουν καταβάλει στην εταιρεία του 42χρονου οργανισμοί του Δημοσίου, μεταξύ των οποίων πανεπιστήμια και νοσοκομεία, καθώς και επιστολές του ίδιου προς τους υπευθύνους μεγάλων ΔΕΚΟ, στις οποίες τούς ζητά να πληρώσουν χρηματικά ποσά για να διαφημιστούν στην εφημερίδα του.

Αντίστοιχο είναι το περιεχόμενο των εγγράφων που κατασχέθηκαν στο σπίτι και στο αυτοκίνητο του 50χρονου δημοσιογράφου. Αποκαλύπτουν έμμισθη σχέση συνεργασίας που διατηρούσε με κρατικά ΜΜΕ, δημόσιους οργανισμούς, πιστωτικά ιδρύματα, κ.ά. Ολα τα παραπάνω στοιχεία πρόκειται να αξιολογηθούν στο στάδιο της κύριας ανάκρισης και, σύμφωνα με πηγές κοντά στην έρευνα, εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε αποκαλύψεις –μεταξύ άλλων– για «ξέπλυμα» και μεγάλες φορολογικές παραβάσεις.

Τον τρόπο δράσης του εκδότη και των δύο δημοσιογράφων περιέγραψε στις καταθέσεις της στους αστυνομικούς η 44χρονη, υπάλληλος της ΕΥΔΑΠ και παλιά γνώριμη ενός εκ των συλληφθέντων. Ενδεικτικά, σε μία από τις πρώτες της καταθέσεις η 44χρονη περιέγραψε ως εξής όσα διημείφθησαν σε συνάντησή της με τον 50χρονο δημοσιογράφο στην καφετέρια Breeze του Παλαιού Φαλήρου: «Με ρώτησε αν μίλησα με τον..., εννοώντας τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΥΔΑΠ και εάν τον ενημέρωσα ότι υπό προϋποθέσεις μπορούσε ο 42χρονος εκδότης να εξελιχθεί σε “όπλο” μας, τόσο στο να μη γράφονται αρνητικά άρθρα για τον ίδιο τον... αλλά και την εταιρεία (ΕΥΔΑΠ), όσο και να γράφονται θετικά σχόλια σε διάφορα sites-ιστοσελίδες. Εγώ του εξήγησα ότι έπρεπε οπωσδήποτε να τον γνωρίσουμε και να συζητήσουμε μαζί του, προκειμένου να μπορούμε να δώσουμε χρήματα για διαφημίσεις».

Καταθέσεις της 44χρονης

Σε νεότερη κατάθεσή της, τρεις μέρες μετά, η καταγγέλλουσα περιγράφει στους αστυνομικούς ότι επικοινώνησε εκ νέου μαζί της ο 50χρονος δημοσιογράφος, λέγοντάς της ότι «ο εκπρόσωπος εργαζομένων της ΔΑΚΕ/ΕΥΔΑΠ προσπάθησε να ανεβάσει διαδικτυακά κάτι για τον... (σ.σ. τον διευθύνοντα σύμβουλο), αλλά δεν προβλήθηκε και δεν έπαιξε πουθενά, ύστερα από δική του παρέμβαση». Στις καταθέσεις της η 44χρονη αποκαλύπτει και την επιδίωξη των τριών κατηγορουμένων να αποκτήσουν, με τη μεσολάβησή της, πρόσβαση στον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά: «Ξεκίνησε τη συζήτηση για τον νυν υπουργό Επικρατείας Παππά, τον οποίο θέλει να συναντήσει, λέγοντάς μου ότι μαζί με τους “φίλους” του θα κάνουν μια ομάδα-club και θα ελέγχουν τα μέσα ενημέρωσης, έτσι ώστε να μη γράφονται αρνητικά δημοσιεύματα για τον Παππά και γενικότερα την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Μέσω αυτής της ομάδας θα εκβιάζουν όποιον το “κεντρικό σύστημα” τους υποδεικνύει κάθε φορά για τους πολιτικούς του σκοπούς. Με τη φράση “κεντρικό σύστημα” ο... εννοεί το Μέγαρο Μαξίμου».


Για να την εξαναγκάσει να υποκύψει στους εκβιασμούς του, ο 50χρονος έλεγε ακόμα στην 44χρονη ότι βρίσκεται στο στόχαστρο της Νέας Δημοκρατίας και ότι επίκειται επίθεση εναντίον της από ομίλους ΜΜΕ. «Μου είπε ότι θα πρέπει να είσαι προσεκτική, γιατί στη Νέα Δημοκρατία σε έχουν στοχοποιήσει ότι είσαι άνθρωπος της κυβέρνησης, του Μαξίμου, και σου ετοιμάζουν βαριά προσωπική επίθεση».

Το απόγευμα της 16ης Φεβρουαρίου η καταγγέλλουσα συναντήθηκε σε καφετέρια του Φλοίσβου με τον 42χρονο εκδότη και τον 50χρονο δημοσιογράφο. Στη συνάντηση ο εκδότης εξέφρασε παράπονο για τη μείωση των χρημάτων που η ΕΥΔΑΠ δαπανά για διαφήμιση στην εφημερίδα και τα sites του, ενώ επικαλείται επαφές του με υπουργούς, εκδότες και επιχειρηματίες. «Περάσαμε ένα στάδιο πολύ άσχημης εμπειρίας με την ΕΥΔΑΠ, γιατί μας έκαναν ένα haircut, το οποίο ήταν κατ’ εμέ απαράδεκτο», λέει. Στη συνέχεια επικαλείται τη στενή σχέση που φέρεται να διατηρεί με τον υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή: «Στο σπίτι μου έρχεται και είναι κολλητός μου ο Κουρουμπλής. Χορεύουμε ζεϊμπέκικα μαζί. Στήριξα κάποιες θέσεις που για μένα ήταν πολύ δύσκολο. Ηταν πολύ δύσκολο να βγω φόρα παρτίδα και να λέω “ναι στο όχι”. Το έκανα». Αναφέρεται και στον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, λέγοντας: «Ο Παππάς τα ξέρει αυτά. Του έχει μιλήσει ο Κουρουμπλής».

Οι απολογίες

«Αβάσιμες» και «ανυπόστατες» χαρακτήρισε τις εναντίον του κατηγορίες ο 50χρονος δημοσιογράφος, αποδίδοντας τη δίωξή του σε μεθόδευση. «Θύμα πολιτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων», δήλωσε ενώπιον του ανακριτή και ο 42χρονος εκδότης.

*Γιάννης Σουλιώτης/Καθημερινή
 
Top