Τα Λουτρά Παλατζιάν, ένα χαμάμ με έντονες τις προσφυγικές μνήμες, αποτελεί τον πυρήνα ενός ολοκληρωμένου σχολικού συγκροτήματος που χάρις στα ΣΔΙΤ θα στεγάσει τους μαθητές ενός Ειδικού Καλλιτεχνικού Γυμνασίου και Λυκείου

Ένα χαμάμ της δεκαετίας του ΄20 θα αποτελέσει τη βάση, τον πυρήνα, για να αναπτυχθεί γύρω του ένα νέο σχολικό συγκρότημα που θα στεγάσει το πρώτο στην περιοχή Ειδικό Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο–Λύκειο. Ο λόγος για τα ξακουστά -σε όλη την περιοχή του Πειραιά αλλά και ανάμεσα στις προσφυγικές οικογένειες Μικρασιατών και Αρμενίων- Λουτρά Παλατζιάν.


Τα Λουτρά που βρίσκονται στην οδό Ελ. Βενιζέλου, στη γειτονιά της Ανάστασης στο Κερατσίνι, σχεδόν ταυτίσθηκαν με το πέρασμα του χρόνου με το όνομα του αρχιτέκτονα Αρτίν Παλατζιάν που ήταν και ο δημιουργός τους. Σύμφωνα με διαθέσιμες ιστορικές μαρτυρίες, το χαμάμ λεγόταν «Μικρά Ασία», ξεκίνησε να χτίζεται το 1923, ολοκληρώθηκε το 1925 κι άρχισε να λειτουργεί το 1926. Τα λουτρά αυτά δούλευαν μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’50, ενώ μέχρι να αρχίσουν οι εργασίες αποκατάστασης ελάχιστα ήταν τα πράγματα που θύμιζαν το αρχικό οικοδόμημα μέσα στον μαρασμό και την απαξίωση των δεκαετιών που πέρασαν…

Τα Λουτρά Παλατζιάν μόλις το 1993, με απόφαση του τότε αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού Θάνου Μικρούτσικου, χαρακτηρίστηκαν ως διατηρητέο μνημείο με την έννοια ενός σημαντικού τεκμηρίου ως προς τη μορφή και την κατασκευή του σε σχέση με την ιστορία της αρχιτεκτονικής. Στη συνέχεια, και μέσα από τη διαδικασία της απαλλοτρίωσης, πέρασε στον τότε Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων (ΟΣΚ) με τη δέσμευση να γίνει στον χώρο ένα σχολικό συγκρότημα που να αξιοποιεί και να προστατεύει το μνημείο.

Περίπου 22 χρόνια αργότερα το μνημείο σώζεται, καθώς κινδύνευε πλέον από κατάρρευση, και στις αρχές του 2017 στη θέση του θα βρίσκεται ένα σχολικό συγκρότημα μέσω της διαδικασίας των ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα). Το συγκρότημα αυτό θα φιλοξενήσει το 1ο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο και Λύκειο Κερατσινίου, με 250 μαθητές. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, θα δημιουργηθούν δύο κτήρια-προσθήκες, απόλυτα εναρμονισμένα με το μνημείο το οποίο μετά την αποκατάσταση του θα λειτουργεί ως βιβλιοθήκη, αίθουσες σχεδιαστηρίων και εκθεσιακός χώρος. Η αποκατάσταση του ιστορικού κτηρίου έχει εγκριθεί από το ΚΑΣ και την Εφορία Νεώτερων Μνημείων και θα αναπαλαιωθεί διατηρώντας την αρχική του μορφή, δάπεδα και οροφές.



Το 1ο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο και Λύκειο Κερατσινίου είναι ένα από τα 14 σχολεία με τη μέθοδο ΣΔΙΤ που υλοποιεί η εταιρεία ΑΤΕΣΕ, ενώ μαζί με τα 10 σχολεία ΣΔΙΤ που υλοποιεί η J&P, συνολικά στην Αττική βρίσκονται σε κατασκευή 24 σχολικές υποδομές αξίας 110 εκ ευρώ. Τα έργα ΣΔΙΤ Αττικής έχουν χρηματοδοτηθεί και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το χρηματοδοτικό εργαλείο Jessica, ενώ ο ιδιώτης ανάδοχος θα έχει την ευθύνη για τη συντήρηση των έργων για 25 έτη.
neakeratsiniou
 
Top