Με μπαράζ νέων ΝΟΤΑΜ από τις 25 Δεκεμβρίου η Τουρκία προχώρησε, μονομερώς στη δέσμευση περιοχών μεταξύ της...


 Ρόδου και Καστελόριζου για ασκήσεις από τις 4 Ιανουαρίου έως το τέλος Φεβρουαρίου. Με συνολικά 8 ΝΟΤΑΜ (Α5670/5671/5725/5726/5736/ 5738/5915/5946), σε απάντηση αντίστοιχων ελληνικών επαναβεβαιώνουν την πολιτική πλήρους αμφισβήτησης στο Αιγαίο.
Σύμφωνα με το TheToc μνημονεύουν σημείο στη θαλάσσια περιοχή Ανατολικά της Μεγίστης, για να αναφέρουν ότι τα Ελληνοτουρκικά σύνορα παραμένουν αδιευκρίνιστα και δεν έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των 2 χωρών.
Κατηγορούν την Ελλάδα ότι εκδίδοντας ΝΟΤΑΜ που αφορούν περιοχές του Αιγαίου, παραβιάζει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης και αφορούν την αποστρατικοποίηση των νήσων (Σαμοθράκη, Λήμνος, Άγιος Ευστράτιος, Ψαρά, Χίος, Σάμος, Ικαρία, Τήλος, Χάλκη και Μεγίστη), τα οποία με βάση τους τουρκικούς ισχυρισμούς δεν θα έπρεπε να περιλαμβάνονται σε καμία στρατιωτική δραστηριότητα.
Αμφισβητούν την αρμοδιότητα της Ελλάδας για έλεγχο του εναερίου χώρου μέχρι τα 10 ναυτικά μίλια, ισχυριζόμενη ότι αναγνωρίζει μόνο τα 6 ν.μ. και ως εκ τούτου δεν υποχρεούται να καταθέτει σχέδια πτήσης.
Ανταλλαγή notam
Οι τουρκικές αρχές με NOTAM στις 25 Δεκεμβρίου δέσμευσαν περιοχές μεταξύ της Ρόδου και του Καστελόριζου για ασκήσεις του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού και Αεροπορίας χωρίς πραγματικά πυρά (ASFAO), για το διάστημα μεταξύ 4 Ιανουαρίου και 29 Φεβρουαρίου 2016.
Η Αθήνα με την ΝΟΤΑΜ 2643/15 τροποποίησε τις συντεταγμένες που περιλάμβανε το τουρκικό αίτημα καθώς επικάλυπτε και περιοχές του ελληνικού εναέριου χώρου (στην περιοχή μεταξύ 6-10 ν.μ.).
Όμως οι τουρκικές αρχές απέρριψαν την ελληνική ΝΟΤΑΜ και με την έκδοση νέας (Α5915/15) δηλώνουν ότι η Αθήνα παραβιάζει τους κανονισμούς του ICAO και ότι τα αεροσκάφη τα οποία θα συμμετέχουν στην άσκηση δεν θα εισέλθουν εντός του «ελληνικού εναέριου χώρου των 6 ν.μ. και δεν θα υποβάλλουν σχέδια πτήσης».
Επιμένοντας στην διεξαγωγή της άσκησης όπως αρχικά την είχαν σχεδιάσει οι τουρκικές αρχές δηλώνουν ότι θα αναλάβουν οι ίδιες όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια της εναέριας κυκλοφορίας και χαρακτηρίζουν την ελληνική ΝΟΤΑΜ «πλήρως άκυρη».
Η Αθήνα επανήλθε στις 28 Δεκεμβρίου (ΝΟΤΑΜ Α2655/15) δηλώνοντας ότι ενέργησε για την ασφάλεια και την ομαλότητα της διεθνούς εναέριας κυκλοφορίας και την αποφυγή αναχαιτίσεων των αεροσκαφών που συμμετέχουν στην άσκηση για λόγους αναγνώρισής τους, σύμφωνα με το αρθρο3 και 12 της Σύμβασης του ICAO και την διεθνή πρακτική και, επίσης, για να αποφευχθούν παρανοήσεις σχετικά με το εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου, καθώς περιοχές που περιλαμβάνονταν στον αρχικό σχεδιασμό της άσκησης επικαλύπτουν τον Ελληνικό Εναέριο χώρο.
Οι ελληνικές αρχές στις 30 και 31 Δεκεμβρίου απέρριψαν τις δυο τούρκικες ΝΟΤΑΜ καθώς, ενώ αφορούν περιοχή του FIR Αθηνών, δεν υπήρξε συνεννόηση με την Αθήνα για την δέσμευση της περιοχής.

 
Top