Σβήνουν τα ίχνη του σκανδάλου Εθνικής Πανγαία
Το σκανδαλώδες στην υπόθεση είναι ότι η Invel πλήρωσε το τίμημα παίρνοντας χαμηλότοκο δάνειο 421 εκατ. ευρώ από την ίδια την Εθνική(!). Η τράπεζα έβγαλε τα χρήματα από τη μία τσέπη ως δάνεια και τα έβαλε στην άλλη ως τίμημα, παραχωρώντας το μεγαλύτερο μέρος της ακίνητης περιουσίας της.
>>Στη δανειακή σύμβαση ορίζεται μάλιστα ότι εγγύηση για αυτό το δάνειο θα είναι τα… ενοίκια που θα πληρώνει η τράπεζα για να συνεχίσει να χρησιμοποιεί τα παραχωρούμενα ακίνητα.
>>η Εθνική Πανγαία έχει ελληνική διοίκηση, με πρόεδρο τον πρώην υπουργό των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ Χρήστο Πρωτόπαπα. Βρίσκεται υπό τον έλεγχο της εδρεύουσας στην Ολλανδία και διοικούμενης από το Λονδίνο Invel Real Estate, η οποία ανήκει στο γκρουπ του Ισραηλινού δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Beny Steinmetz. Κατά φοβερή σύμπτωση(;) σχεδόν όλα τα στελέχη της προέρχονται από θυγατρικές της Deutsche Bank
>>Τα πρόσωπα και οι συμπτώσεις
>>Ιθύνων νους της εταιρείας είναι o Διεθύνων Σύμβουλός της Αριστοτέλης Καρυτινός, ο οποίος βρίσκεται επί σειρά ετών στο τιμόνι της και παλαιότερα ήταν στέλεχος της Eurobank Properties. Ο πρώην υπουργός Χρήστος Πρωτόπαπας είναι μη εκτελεστικός πρόεδρος. Θέση εκτελεστικού αντιπροέδρου κατέχει ο επικεφαλής της Invel Χριστόφορος Παπαχριστοφόρου, o οποίος προέρχεται από την PREER Opportunistic Investment της Deutsche Bank. όπως και ο Arnaud Plat, που είναι μη εκτελεστικό μέλος ΔΣ.
>>Μπορεί να μην είναι σύμπτωση το ότι σε εταιρείες της Deutsche Bank έχουν θητεύσει και τα υπόλοιπα κορυφαία στελέχη της Invel (Θανάσης Καραγιάννης, Alistair Dixon, Beatrice Moozolani, Francesco Molinari κλπ).


Στέφανος Τζουμάκας
 
Top