Στο στόχαστρο των τραπεζών μπαίνει πλέον η πρώτη κατοικία, καθώς έχουν αποσταλεί ήδη σε περισσότερους από 30.000 στρατηγικά κακοπληρωτές, τελεσίγραφα για την αποπληρωμή των δανείων τους, αλλιώς θα λάβουν το ειδοποιητήριο του πλειστηριασμού για την πρώτη κατοικία.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αντιμέτωποι με πλειστηριασμό θα βρεθούν αρχικά περί τους 10.000 δανειολήπτες, που έχουν μεγάλα ακίνητα στην κατοχή τους και οι οποίοι αν και μπορούν συστηματικά αποφεύγουν να ρυθμιστούν και να πληρώσουν.

Την ίδια στιγμή πληροφορίες αναφέρουν πως η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις της με τους δανειστές για τη διαχείριση των «κόκκινων δανείων» επιδιώκει να προστατεύσει για τουλάχιστον τρία χρόνια τη μεταβίβαση σε funds όσων έχουν με υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης την κύρια κατοικία τους.

Μέσα στις επόμενες μέρες, όσοι δανειολήπτες έχουν καθυστερήσει να πληρώσουν τις δόσεις των δανείων τους θα λάβουν από τις τράπεζες τις δεύτερες ειδοποιήσεις, οι οποίες και δεν θα αφήνουν περιθώρια για καθυστερήσεις.

Ειδικά, όσοι έχουν αφήσει τα δάνειά τους να χτυπήσουν κόκκινο θα πρέπει να τα ρυθμίσουν, διαφορετικά κινδυνεύουν να δουν το υποθηκευμένο ακίνητό τους να βγαίνει σε πλειστηριασμό, ακόμα κι αν είναι η πρώτη κατοικία τους.

Τραπεζικά στελέχη αναφέρουν ότι η ανταπόκριση στο πρώτο προσκλητήριο των τραπεζών ήταν αναιμική, αφού μόλις ένας στους δέκα δανειολήπτες με καθυστερούμενη οφειλή προσκόμισε τα οικονομικά στοιχεία που ζητούν οι τράπεζες.

Απώτερος στόχος είναι τα δάνεια να κινηθούν χαμηλότερα από το επίπεδο των καταθέσεων, ούτως ώστε οι τράπεζες να έχουν ελεύθερη ρευστότητα για να μπορέσουν να δανείσουν στην οικονομία με ενισχυμένη κεφαλαιακή επάρκεια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζών, από τα 70 δισ. ευρώ των στεγαστικών δανείων, σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών βρίσκονται δάνεια, ύψους περίπου 20 δισ. ευρώ και από αυτά το 30% θα μπορούσε να επανέλθει σε ομαλή αποπληρωμή.

Όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις για τη μεταβίβαση των κόκκινων δανείων σε funds, πηγές θέλουν το κουαρτέτο των θεσμών να ζητά την πλήρη απελευθέρωση των πωλήσεων προβληματικών δανείων στα ξένα funds. Ζητούν δηλαδή να περιληφθούν στεγαστικά, καταναλωτικά και δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν εξαιρεθεί με νομοθετική ρύθμιση από το καθεστώς των πωλήσεων έως 15 Φεβρουαρίου.

Η ελληνική πλευρά πάλι επιδιώκει να μην απελευθερωθεί πλήρως η πώληση των κόκκινων δανείων με υποθήκη την πρώτη κατοικία, τουλάχιστον για την επόμενη τριετία.
star.gr
 
Top