Συνάντηση με τα προεδρεία της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) και της Ένωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ είχε, σήμερα το πρωί, ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την προωθούμενη πώληση του ΟΛΠ...

Μετά το τέλος της συνάντησης ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γ. Γαβρίλης δήλωσε σε δημοσιογράφους τα εξής:
«Η διαδικασία πώλησης του ΟΛΠ είναι ένα θέμα, που αφορά όλους τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, διότι η μετατροπή του πρώτου λιμανιού σε ένα ιδιωτικό μονοπώλιο,  που δεν θα υπερασπιζόταν ούτε ο πιο ακραίος νεοφιλελεύθερος, θα έχει δυσμενέστατες επιπτώσεις σε όλη την τοπική οικονομία.
Άλλωστε η μέχρι τώρα εμπειρία της εκχώρησης των προβλητών ΙΙ & ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων στη Cosco είναι αποκαλυπτική: Τα τέλη για τα κοντέϊνερ εισαγωγής/ εξαγωγής έχουν ακριβύνει κατά 30%, οι εργασιακές σχέσεις και τα μεροκάματα έχουν ισοπεδωθεί, οι σταθερές θέσεις εργασίας είναι μόλις 200- 250 χωρίς να υπολογίζονται όσες χάθηκαν, αντίστοιχα, από τον ΟΛΠ και με τους φιλικούς διακανονισμούς μειώνεται διαρκώς το ενοίκιο, που καταβάλλεται στον ΟΛΠ.
Σημειωτέον  ότι η μέχρι τώρα διαδικασία γίνεται με απόλυτη αδιαφάνεια από την πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ, χωρίς να γνωρίζουμε ούτε πόσες και ποιες προσφορές κατατέθηκαν, την αποτίμηση, που υποτίθεται ότι έγινε αλλά ούτε και το τελικό κείμενο της νέας Σύμβασης Παραχώρησης.
Η «συσκότιση», σε μια τέτοια διαδικασία, δεν προοιωνίζεται τίποτα θετικό και σίγουρα θα αναζητηθούν ευθύνες, ιδιαίτερα για τον κίνδυνο τον οποίο διατρέχουν το δημόσιο συμφέρον, οι θέσεις εργασίας των εργαζόμενων στα λιμάνια-  και όχι μόνο-  και γενικότερα οι εργασιακές σχέσεις.
Το παράδειγμα των «νοικιασμένων» εργαζόμενων, χωρίς συγκροτημένα δικαιώματα, που κυριαρχεί στην προβλήτα της Cosco, παραπέμπει σε μια αποικιοκρατική, πλήρη «κινεζοποίηση» των εργασιακών σχέσεων, η οποία δεν θα περιοριστεί στον χώρο του λιμανιού και πολύ σύντομα θα επεκταθεί σε όλη την περιοχή.
Γι’ αυτό, θεωρούμε ότι αποτελεί σήμερα βασικό καθήκον όχι μόνο του συνδικαλιστικού κινήματος αλλά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των επιστημονικών και άλλων φορέων της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά η αποτροπή τέτοιων δραματικών εξελίξεων».
 
Top