Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, δεν διστάζει να παραδεχθεί ότι οι θεσμοί ζητούν πρόσθετα μέτρα για την τριετία 2016 – 2018.

«Στη διαπραγμάτευση υπάρχουν νίκες, αλλά και ήττες» προειδοποιεί.

Σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής, εξηγεί ότι το ΔΝΤ, αλλά και άλλοι από το κουαρτέτο, αμφισβητούν συχνά την απόδοση μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής.
Ο κ. Τσακαλώτος διευκρινίζει ότι το στοίχημα για την κυβέρνηση δεν είναι η μη εφαρμογή της συμφωνίας, αλλά η ενσωμάτωσή της σε ένα πρόγραμμα που θα έχει ως προτεραιότητα την ανακούφιση όσων επλήγησαν περισσότερο στα χρόνια της κρίσης.

Ως προς το ασφαλιστικό, ο υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι «υπάρχουν στρεβλώσεις που πρέπει να διορθωθούν». Αποφεύγει πάντως να διαψεύσει τα σενάρια περί αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών ή τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές, αρκούμενος να δηλώσει πως η κυβέρνηση εξετάζει πολλά εναλλακτικά σενάρια.

Ο ρόλος του ΔΝΤ

Διχασμένος εμφανίζεται ως προς το ρόλο του ΔΝΤ και την συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. «Από τη μια το ΔΝΤ έχει πολύ σκληρές νεοφιλελεύθερες θέσεις στα οικονομικά, αλλά και σε πολλά κοινωνικά ζητήματα, οπότε δύσκολα θα μπορούσε να είναι ‘φυσικός σύμμαχος’ της ελληνικής κυβέρνησης. Από την άλλη, πιέζει τους Ευρωπαίους για μια πιο ευνοϊκή λύση στο χρέος» σημειώνει.

Αμφισβητεί ότι οι ιδιωτικές επενδύσεις θα βγάλουν τη χώρα από την ύφεση, υποστηρίζοντας πως «σπάνια στην παγκόσμια οικονομική ιστορία έχουν ‘οδηγήσει’ οι ιδιωτικές επενδύσεις την έξοδο από μια μεγάλη ύφεση».

Για τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη

Ερωτηθείς σχετκά με την απόφαση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη να αποχωρήσει από την πολιτική, ο κ. Τσακαλώτος, που είναι στην ομάδα των «53» και αυτός, δηλώνει με νόημα: «Μοιραζόμαστε αυτό που λέει ο Γκράμσι: ‘Την αισιοδοξία της βούλησης και την απαισιοδοξία της γνώσης’. Ενδεχομένως να έχουμε διαφορετικούς βαθμούς αισιοδοξίας όσον αφορά την πολιτική βούληση, την ικανότητα δηλαδή του πολιτικού υποκειμένου, εν προκειμένω του ΣΥΡΙΖΑ, να παράγει αριστερή πολιτική σε αντίξοες συνθήκες».
 
Top