«Η σημερινή συνεισφορά του Frontex με οκτώ περιπολικά σκάφη δεν μπορεί να θεωρηθεί ανάλογη του πρωτοφανούς μεγέθους των πιέσεων στα εξωτερικά θαλάσσια σύνορα της χώρας μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 10 Ιουλίου 2015 ζητήσαμε από τον Οργανισμό ουσιαστικότερη ενίσχυση με πρόσθετα επιχειρησιακά μέσα, ενώ μόλις την Πέμπτη επαναλάβαμε το αίτημα μας» επισημαίνει μιλώντας αποκλειστικά στο «Βήμα της Κυριακής» ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής αντιναύαρχος ΛΣ κ. Αθανάσιος Αθανασόπουλος αναφερόμενος στο θέμα της διαχείρισης των προσφυγικών ροών, οι οποίες «αποτελούν πάνω απ' όλα ένα κοινωνικοπολιτικό φαινόμενο που βρίσκει τα βαθύτερα αίτιά του σε ιδιαίτερα περίπλοκες και ευαίσθητες γεωπολιτικές εξελίξεις».

Συνεισφορά

Για τη συνδρομή που παρέχει η δύναμη Frontex, ο κ. Αθανασόπουλος υπογράμμισε ότι «για το 2015, ανταποκρινόμενος στις εκκλήσεις της χώρας μας, τριπλασίασε τον προϋπολογισμό της Μεικτής Ευρωπαϊκής Επιχείρησης "Ποσειδών", εξέλιξη που μετουσιώθηκε στην ανάπτυξη πρόσθετων κοινοτικών επιχειρησιακών πόρων, συνδράμοντας με αυτόν τον τρόπο στην αύξηση της επιχειρησιακής ικανότητας και των δυνατοτήτων του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ». Ο αρχηγός του ΛΣ δεν ξεχνά να σημειώσει «και τη συνεισφορά των κρατών-μελών σε εμπειρογνώμονες, όπως μεταφραστές, αφενημερωτές, ειδικούς ελέγχου γνησιότητας ταξιδιωτικών εγγράφων και ειδικούς ταυτοποίησης εθνικοτήτων, οι οποίοι έχουν αναπτυχθεί σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου για τη συνδρομή των τοπικών Αρχών. Από πλευράς μας, έχουμε σήμερα διαθέσει στο Ανατολικό Αιγαίο όλα τα μεγάλα σκάφη, καθώς και άλλες μονάδες επιφανείας που κρίνονται κατάλληλες να καλύψουν συγκεκριμένες επιχειρησιακές ανάγκες». Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Αθανασόπουλος θεωρεί ότι έμφαση θα πρέπει να δοθεί «στην ανάληψη από όλους τους ευρωπαίους εταίρους της κοινοτικής ευθύνης και της αλληλεγγύης που αναλογεί στον καθένα. Τούτο σημαίνει πραγματική συμμετοχή στη διαχείριση της κρίσης». Εξίσου σημαντική είναι για τον αρχηγό του ΛΣ «και η συνεργασία με τρίτες χώρες, κυρίως μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών και εμπειριών για την εξάρθρωση των οργανωμένων δικτύων διακίνησης προσώπων», επισημαίνοντας ότι χρειάζεται και από αυτές «η ανταπόκριση που απαιτείται από τις περιστάσεις». Πρόσφατα, κατά την επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία είχε επαφές με ομολόγους του, επισημαίνοντας ότι «η συνεργασία μεταξύ των Ακτοφυλακών των δύο χωρών έχει μεγάλα περιθώρια βελτίωσης, όμως η όποια πρόοδος πρέπει να γίνεται με σταθερά βήματα για να αποδώσει τα οφέλη που προσδοκούμε».

«Ασταμάτητες» ροές

Τα τελευταία χρόνια, όπως αναφέρει ο κ. Αθανασόπουλος, το Λιμενικό αντιμετωπίζει «σε καθημερινή βάση πλήθος περιστατικών διέλευσης μεικτών μεταναστευτικών ροών, ιδίως από την Τουρκία προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Ειδικότερα το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν διογκωθεί υπέρμετρα. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ως τον Νοέμβριο του 2014 ο αριθμός των εισερχομένων, διά θαλάσσης, μεταναστών / προσφύγων ανήλθε σε 32.865, ενώ το αντίστοιχο 11μηνο του 2015 ανήλθε σε 731.704, σημειώνοντας αύξηση κατά 21 φορές. Το ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων του και με βάση τις δυνάμεις που διαθέτει, ανταποκρίνεται σε καθήκοντα διαρκούς αστυνόμευσης των θαλασσίων συνόρων και διάσωσης των κινδυνευόντων προσώπων στη θάλασσα». Για τη στάση του Λιμενικού στα περιστατικά επισημαίνει ότι «η προσήλωση και η επαγγελματική αφοσίωση των στελεχών του στο ανθρωπιστικό τους έργο αποδεικνύονται χωρίς κανένα περιθώριο αμφισβήτησης από τον αριθμό των διασώσεων που διαχειρίστηκε με επιτυχία από τις αρχές του έτους. Συγκεκριμένα, έχουν διασωθεί πάνω από 90.000 άτομα, αριθμός μοναδικός παγκοσμίως». Σχετικά με την περαιτέρω ενίσχυση των υπηρεσιών πρώτης γραμμής στα νησιά του Αιγαίου ο αρχηγός του ΛΣ σημειώνει: «Από το Αρχηγείο καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε οι υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής να λειτουργούν υπό τις καλύτερες δυνατές συνθήκες».
Του Διονύση Βυθούλκα από το Βήμα της Κυριακής
 
Top