Ρεβεγιόν με το σχέδιο για... το νέο Ασφαλιστικό θα κάνουν φέτος στο Μέγαρο Μαξίμου. Και αυτό γιατί χθες η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας παρέδωσε τις τελικές...
προτάσεις της για την επικείμενη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση. στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Είχε προηγηθεί η προχθεσινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη.
Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν πως η τελική πρόταση του Μαξίμου σε σχέση με το νέο Ασφαλιστικό θα σταλεί στους θεσμούς τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ο κ. Τσίπρας σχεδιάσει κύκλων επικοινωνίας με τους ομολόγους του γύρω από τη ελληνική πρόταση στο α΄ δεκαήμερο του Ιανουαρίου του 2016. Το ραντεβού Κατρούγκαλου – εκπροσώπων θεσμών τοποθετείται για τις 18-20 Ιανουαρίου, ενώ η κατάθεση του νομοσχεδίου για τις 30 Ιανουαρίου.
Πάντως το σχέδιο το οποίο παρέδωσε χθες ο ίδιος ο Υπουργός Εργασίας, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος και ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Αναστάσιος Πετρόπουλος στον Αλέξη Τσίπρα δεν περιλαμβάνει στα βασικότερα σημεία του, καμία μείωση σε κύριες-επικουρικές αυξήσεις αλλά περιλαμβάνει αυξήσεις 1,5% στις ασφαλιστικές εισφορές.
Πιο αναλυτικά το σχέδιο του Υπ. Εργασίας
Συγκεκριμένα το σχέδιο Κατρούγκαλου – Πετρόπουλου προβλέπει αύξηση 1% στις ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλουν οι εργοδότες και αύξηση 0,5% στις εισφορές που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι.
Κατά τα άλλα, σύμφωνα με πληροφορίες, το ίδιο σχέδιο προβλέπει ποσοστά αναπλήρωσης 0,8% -1% για τις συντάξεις με 15 χρόνια ασφάλισης και ποσοστά αναπλήρωσης 1,5% για τις συντάξεις με 40 χρόνια ασφάλισης. Συνολικότερα, με 15 χρόνια ασφάλισης θα μπορεί κανείς να παίρνει μία εθνική σύνταξη χωρίς εισοδηματικά κριτήρια ύψους 384 ευρώ, ενώ για 40 χρόνια ασφάλισης θα ισχύει ποσοστό αναπλήρωσης 60-65%.
Αντίθετα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές προτείνουν ποσοστά αναπλήρωσης γύρω στο 50% και εθνική σύνταξη εφόσον έχει κάποιος 20 χρόνια ασφάλισης και, μάλιστα, με εισοδηματικά κριτήρια. Εξάλλου, οι δανειστές αντιτάσσονται στις αυξήσεις των εισφορών.
Αναζητείται μία ενδιάμεση λύση
Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες ζητούμενη για το Μαξίμου -παρά το "ακραίο", για τα δεδομένα των δανειστών, το οποίο έχει στα χέρια του ο κ. Τσίπρας- είναι η εξεύρεση μίας λύσης ενδιάμεσης, προσωρινής και κοινά αποδεκτής τόσο από την ελληνική πλευρά όσο και από τους δανειστές.
Αυτή η άμεση λύση θα μπορούσε να "τρέξει" για τα επόμενα 1-2 χρόνια και από εκεί και πέρα να "τρέξει" το νέο Ασφαλιστικό σε όλο του το εύρος.
Μελέτη στα χέρια του Μαξίμου
Στη "φαρέτρα" του Μαξίμου βρίσκεται μελέτη εμπειρογνωμόνων σύμφωνα με την οποία τεκμηριώνονται οι αρνητικές συνέπειες που θα έχουν νέες μειώσεις στις συντάξεις, ενώ προτείνονται συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης των εσόδων του Ασφαλιστικού μέσω μεταφοράς εισπράξεων από φόρους σε τυχερά παιχνίδια, από πρόστιμα παντός τύπου, αποκρατικοποιήσεις και τέλη σε συμβάσεις παραχώρησης δημοσίων έργων.
Παράλληλα, προτείνεται η σύσταση, οργάνωση και λειτουργία ενός φορέα είσπραξης των εισφορών για όλο το ασφαλιστικό σύστημα.