Κοντά στα 14 δις ευρώ είναι η "μαύρη τρύπα" των Ασφαλιστικών Ταμείων, κυρίως λόγω των καθυστερημένων εφάπαξ και των εσωτερικών υποχρεώσεών τους...


Συνολικά η "μαύρη τρύπα" υπολογίζεται στα 13,88 δις ευρώ, εκ των οποίων το 1 δισ. ευρώ προέρχεται από τα καθυστερούμενα εφάπαξ, κύριες και επικουρικές συντάξεις που οφείλουν τα Ταμεία σε 330.000 ασφαλισμένους που υπέβαλαν αίτηση και περιμένουν είτε την προσωρινή σύνταξη είτε την οριστική με τα αναδρομικά των προηγούμενων ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει ο «Ελεύθερος Τύπος».
Τα υπόλοιπα 12,88 δισ. προέρχονται από τις εσωτερικές υποχρεώσεις των Ταμείων και προκαλούν ανησυχία για τις περικοπές στις συντάξεις. Αυτό το «κρυφό» έλλειμμα δημιουργήθηκε επειδή τα Ταμεία εισέπρατταν για χρόνια, ωστόσο δεν απέδιδαν στο σύνολό τους τις εισφορές προς άλλους φορείς, ούτως ώστε να χρηματοδοτούν με αυτόν τον τρόπο τις ταμειακές τους ανάγκες, όπως αναφέρει το δημοσίευμα.
Ουσιαστικά, για να καλυφθούν τα ταμειακά τους ελλείμματα δημιουργούσαν νέες «τρύπες». Στο τέλος Οκτωβρίου το χρέος στα Ταμεία έφτανε τα 13,88 δισ. ευρώ. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι για να ξεχρεωθεί αυτό, θα έπρεπε να σταματήσει η καταβολή συντάξεων για 6 μήνες ή να ρευστοποιήσουν τα Ταμεία όλη την κινητή τους περιουσία που ανέρχεται στα 14,4 δισ. ευρώ.

 
Top