ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ

Iστορικής σημασίας η ψήφιση από τη Βουλή της νομοθετικής ρύθμισης που κατατέθηκε στη Βουλή από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Σκουρλέτη για την αναθεώρηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας, που αποχαρακτηρίζει την περιοχή των π.Λιπασμάτων Δραπετσώνας από Βιομηχανική Ζώνη. Η Κυβέρνηση τήρησε τις δεσμεύσεις της για την έκταση των «Λιπασμάτων» στον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας, παρόλες τις ισχυρές πιέσεις που δέχτηκε από τραπεζικά και επιχειρηματικά συμφέροντα, προκειμένου να μην εφαρμοστούν τα σχέδια αναβάθμισης για τη συγκεκριμένη περιοχή προς όφελος των πολιτών.

Με την ρύθμιση αυτή:

Ακυρώνει τη δυνατότητα που προέβλεπε ο νόμος 4277/14 της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου για το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας-Αττικής, να εγκατασταθούν στην περιοχή βιομηχανικές, μεταποιητικές και άλλες χρήσεις που θα αλλοίωναν και θα επιβάρυναν το φυσικό περιβάλλον και το ιδιαίτερο κάλλος του θαλάσσιου μετώπου της Δραπετσώνας,

Περιορίζει σημαντικά τη συνολική επιφάνεια δόμησης, με χαμηλό συντελεστή δόμησης, εξασφαλίζοντας παράλληλα αδόμητους χώρους για κοινόχρηστες χρήσεις και χρήσεις αναψυχής,

Εξασφαλίζει την αποτελεσματική προσπέλαση σε μέσα σταθερής τροχιάς για τη σύνδεση του Πειραιά με το δήμο Κερατσινίου- Δραπετσώνας.
Με τις χρήσεις πρασίνου, αναψυχής, εκπαίδευσης, υγείας, αθλητισμού και πολιτισμού, η νομοθετική ρύθμιση συνιστά στρατηγική παρέμβαση για την ποιοτική αναβάθμιση του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας και όλου του δυτικού Πειραιά.
Με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης , έχει ήδη εξαιρεθεί η παραλιακή ζώνη των πρώην Λιπασμάτων της Δραπετσώνας από τη σύμβαση παραχώρησης του Δημοσίου στον ΟΛΠ.
Η παραλία επιτέλους στους κατοίκους του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας μετά από αγώνες δεκαετιών.
Στην επώδυνη σύμβαση παραχώρησης του ΟΛΠ, που προχωρά η κυβέρνηση, έπειτα από τον εκβιασμό των δανειστών, δεν καταθέτει τα όπλα, μάχεται για να σώσει ό,τι μπορεί, υπερασπίζεται τα αιτήματα των τοπικών κοινωνιών, των λαϊκών γειτονιών της Β΄ Πειραιά, με όπλο σε αυτή τη διαπραγμάτευση τις κινητοποιήσεις των πολιτών, την αγωνιστική συμπαράταξη των δημοτικών αρχών Κερατσινίου Δραπετσώνας και Περάματος και της Περιφέρειας αλλά και των δυναμικών παρεμβάσεων των Βουλευτών Α΄ και Β΄ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και τη συμβολή των εμπλεκόμενων Υπουργείων. 
Χαρακτηριστικά, ο ίδιος ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θοδωρής Δρίτσας, τάσσεται ανοιχτά, δημόσια, υπέρ των διεκδικήσεων των Δήμων.
Διασφαλίζεται στο διά ταύτα: η εξαίρεση από τη σύμβαση παραχώρησης ολόκληρου του παράκτιου μετώπου της περιοχής των Λιπασμάτων, οι αρχαιολογικοί χώροι και ταυτόχρονα διατηρείται η προβλεπόμενη χρήση κτιρίων και χώρων όπως η Πολιτιστική Ακτή. Εξαιρούνται επίσης, το Καστράκι, η Καζαντζάκη, το λιμανάκι του Αγίου Νικολάου, ενώ παραμένει εκτός της σύμβασης το οικόπεδο τεσσάρων στρεμμάτων στη Λεωφόρο Δημοκρατίας, με την προϋπόθεση να φτιαχτεί εκεί, όπως προβλέπεται, Κέντρο Υγείας.
Εξασφαλίζεται η είσπραξη 6 εκατομμυρίων ευρώ, που οφείλονται από τον ΟΛΠ προς το Δήμο Κερατσινίου Δραπετσώνας, από ανταποδοτικά τέλη
 Η κυβέρνηση συνεχίζει τον αγώνα της για να αντιστρέψει την υποβάθμιση των Δήμων και των γειτονιών της Β' Πειραιά και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων τους,όπως ακριβώς έχει σε προτεραιότητα τη στήριξη όλων των υποβαθμισμένων περιοχών της χώρας.
Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει στο επόμενο διάστημα με τη συνεργασία των αρμόδιων υπουργείων και των αυτοδιοικητικών φορέων, να συναποφασιστούν οι επόμενες ενέργειες, ώστε να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες χρηματοδότησης έργων, απασχόλησης και υποδομής, από ευρωπαϊκά και άλλα κονδύλια στους Δήμους της περιοχής ώστε να αλλάξει σελίδα η Β' Πειραιά.
Στη Δραπετσώνα, στο Κερατσίνι, στο Πέραμα, έχουμε ζωή και πεδίο δόξης λαμπρό για να πάρουν εκδίκηση τα όνειρά μας μέσα από τους αγώνες μας
 
Top