Η πιο εκτεταμένη στον κόσμο μεταμόσχευση προσώπου πραγματοποιήθηκε σε έναν 41χρονο πυροσβέστη από αμερικάνους επιστήμονες.
Ο πρώην πυροσβέστης Πάτρικ Χάρντισον, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, είχε υποστεί σοβαρά εγκαύματα τρίτου βαθμού σε μια πυρκαγιά το 2001. Από τότε είχε υποστεί 71 χειρουργικές επεμβάσεις, ενώ είχε πάθει εξάρτηση από τα αναλγητικά με αποτέλεσμα να καταστραφεί η προσωπική του ζωή.
Οι επιστήμονες του Ιατρικού Κέντρου Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, μετά από μία μαραθώνια επέμβαση που διήρκεσε 26 ώρες και απασχόλησε ιατρικό προσωπικό 150 ατόμων, «χάρισαν» στον παραμορφωμένο ασθενή ένα νέο πρόσωπο, μεταξύ των οποίων νέα αυτιά, βλέφαρα, μύτη, χείλη και τριχωτό κεφαλής.
metamosxeusi proswpou
Η επέμβαση είχε γίνει τον Αύγουστο, αλλά ανακοινώθηκε τώρα σε συνέντευξη τύπου, καθώς το καλοκαίρι η επιτυχία της μεταμόσχευσης θεωρείτο ακόμη αμφίβολη.
Ο Χάρντισον θα πρέπει να παίρνει εφ' όρου ζωής ανοσοκατασταλτικά φάρμακα για να μην απορρίψει το ανοσοποιητικό σύστημά του το ξένο μόσχευμα. Σε λίγους μήνες θα πρέπει να κάνει μια ακόμη διορθωτική επέμβαση για να αφαιρέσει κάποιο χαλαρό δέρμα γύρω από τα μάτια και τα χείλη του.
 
Top