Μέτρα-σοκ για τις συντάξεις περιλαμβάνει το «σκληρό σενάριο» μέτρων που έχει επεξεργαστεί...


 το υπουργείο Εργασίας, στο πλαίσιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, με αποτέλεσμα -όπως αναφέρει Το Βήμα της Κυριακής- στο κυβερνητικό στρατόπεδο να διατυπώνονται επιφυλάξεις κατά πόσον είναι εφικτή η αποδοχή τους από την κοινωνία.
Έχει ήδη αποφασιστεί η κατακόρυφη μείωση της κατώτατης σύνταξης στα 384 ευρώ με 15 έτη ασφάλισης, χωρίς αναλογικό τμήμα αναπλήρωσης για τα 15 χρόνια. Εφόσον το μέτρο ισχύσει και στους ήδη συνταξιούχους οι μειώσεις θα είναι δραματικές.
Επιπλέον, η οροφή του ποσοστού αναπλήρωσης της αναλογικής σύνταξης στο 57% (κύρια και επικουρική), η κλιμάκωση των συντελεστών αναπλήρωσης από 0,75% στα πρώτα χρόνια ώς το 2% τα έτη κοντά στα 40 χρόνια εργασίας, η αύξηση της εργατικής εισφοράς κατά 1% για την κύρια και 0,5% για την επικουρική ασφάλιση, όπως και 0,5% της εργοδοτικής εισφοράς για την επικουρική ασφάλιση, η ενοποίηση των Ταμείων σε ένα κύριας, επικουρικής και ένα εφάπαξ παροχών είναι τα σημαντικότερα από τα μέτρα που περιλαμβάνει το κυβερνητικό σενάριο.
Ωστόσο, οι αντιδράσεις τόσο στην κοινωνία όσο και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ έχουν θορυβήσει διάφορα κυβερνητικά στελέχη με αποτέλεσμα να πληθαίνουν οι δεύτερες σκέψεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Μάλιστα, υπάρχουν εισηγήσεις στον πρωθυπουργό να περιορίσει τα ασφαλιστικά μέτρα στα απολύτως απαραίτητα.

 
Top