Εντατικοί έλεγχοι για τον εντοπισμό και την απομάκρυνση από τα δημόσια νοσοκομεία των παράνομων αποκλειστικών νοσοκόμων βρίσκονται σε εξέλιξη από το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ). Όπως έγινε μάλιστα γνωστό από την ΕΝΕ, στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών "Γ. Γεννηματάς" έχουν γίνει ήδη συλλήψεις αρκετών "νοσοκόμων", ενώ οι έλεγχοι επεκτείνονται σταδιακά σε όλες τις δομές του ΕΣΥ.
Η άνθιση του φαινομένου αποδίδεται από την Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος κυρίως στη δραματική υποστελέχωση της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας η οποία "οδηγεί στην δυνατότητα ατόμων αμφιβόλου επιστημονικής κατάρτισης να ασκούν χρέη αποκλειστικής νοσοκόμου καθώς επίσης και την απουσία ουσιαστικών ελέγχων ιδίως από τα αρμόδια όργανα".
Οποιοσδήποτε έχει βρεθεί σε δημόσιο νοσοκομείο θα έχει συναντήσει κάπου επαγγελματικές κάρτες για υπηρεσίες αποκλειστικών νοσοκόμων. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ωστόσο ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου του Πρώτου Περιφερειακού Τμήματος Αττικής και Νήσων Αιγαίου της ΕΝΕ, κ. Δημήτρης Πιστόλας: "Είναι σαφές ότι η δράση των συγκεκριμένων ατόμων στερεί την εργασία από τους νόμιμους αποκλειστικούς νοσοκόμους, στερεί φορολογικά έσοδα από το Ελληνικό Κράτος αφού δεν εκδίδεται απόδειξη παροχής υπηρεσιών και παράλληλα θέτει σε κίνδυνο την δημόσια υγεία κατά το μέρος που πρόσωπα χωρίς τα απαραίτητα ελάχιστα τυπικά προσόντα παρέχουν υπηρεσίες φροντίδας σε νοσηλευόμενους ασθενείς".
Από την πλευρά της, η γ.γ. Περιφερειακού Συμβουλίου του Πρώτου Περιφερειακού Τμήματος Αττικής και Νήσων Αιγαίου της ΕΝΕ, κα. Κωνσταντία Μπελαλή καλεί τόσο το Υπουργείο, όσο και τις αρμόδιες αρχές να ερευνήσουν σε βάθος το περιεχόμενο της καταγγελίας, προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες σε παν υπαίτιο πρόσωπο. Με αυτόν τον τρόπο, όπως υπογραμμίζει, θα γίνει εφικτό αποδεσμευθεί άμεσα και η Νοσηλευτική Υπηρεσία από την αστυνόμευση των παράνομων αποκλειστικών καθώς "αφενός δεν είναι αρμόδια για τέτοιου είδους ενέργειες και αφετέρου λόγω της υποστελέχωσης δεν επαρκεί να ανταποκριθεί στα νοσηλευτικά της καθήκοντα πόσο δε σε καθήκοντα αστυνομικού οργάνου".
stogiatro.gr
 
Top