Ελαιώνας, Ελληνικό, Παπάγου, Κορωπί και βόρεια προάστια μεταξύ των προτεινόμενων θέσεων για τη διαχείριση 600.000 τόνων σύμμεικτων αποβλήτων...



Της Μαριάννας Τζάννε

Τουλάχιστον πέντε μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων μέσα στον αστικό ιστό της πόλης προβλέπει το σχέδιο της κυρίας Ρένας Δούρου, το οποίο θα οριστικοποιηθεί μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, συμπυκνώνοντας το δόγμα της ισχυρής κυρίας του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαχείριση των 2 εκατομμυρίων τόνων απορριμμάτων που παράγει ετησίως η Αττική.
Από την αοριστία και την ασάφεια του αρχικού κειμένου του νέου Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ), για το οποίο δέχτηκε αρκετή κριτική από τα συναρμόδια υπουργεία, η κυρία Δούρου ετοιμάζεται να περάσει στην εξειδίκευση των μέτρων με τα οποία το Λεκανοπέδιο θα αντιμετωπίσει την ακύρωση των έργων ΣΔΙΤ και την εξάντληση της Φυλής. Το σχέδιο που επεξεργάζεται η Περιφέρεια Αττικής προβλέπει τη δημιουργία πέντε έως έξι μονάδων, συνολικής δυναμικότητας περίπου 600.000 τόνων, τις οποίες θα κατασκευάσει ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) και θα κληθούν να λειτουργήσουν στο μέλλον οι ιδιώτες.
Το κόστος αλλά και οι πηγές χρηματοδότησης των έργων φυλάσσονται ως επτασφράγιστα μυστικά και αποτελούν ένα μεγάλο ερωτηματικό για τον σχεδιασμό της Περιφέρειας. Στην πρόταση Δούρου περιλαμβάνεται αρχικά μία μονάδα στην περιοχή του Ελαιώνα, στο κέντρο της Αθήνας, εκεί όπου σχεδιαζόταν να εγκατασταθεί ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) σε μια έκταση 20 στρεμμάτων. Το πλεονέκτημα αυτών των εγκαταστάσεων είναι ο βαθμός ωρίμανσης των αναγκαίων αδειοδοτήσεων αλλά και η πρόβλεψη του ΠΕΣΔΑ Αττικής ότι οι σταθμοί μεταφόρτωσης μπορούν να μετατραπούν σε χώρους επεξεργασίας απορριμμάτων.
Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι για το θέμα υπήρξαν τις προηγούμενες μέρες συναντήσεις και με τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη. Ωστόσο ο μεγαλύτερος δήμος της Αττικής πετάει επί του παρόντος την μπάλα στην εξέδρα, αφού φέρεται να έχει διαμηνύσει στην κυρία Δούρου ότι για να εξεταστεί η πρόταση θα χρειαστεί να πάρει το πράσινο φως από τον Δήμο Αιγάλεω, όπου είναι επικεφαλής ο Συριζαίος Δημήτρης Μπίρμπας και στον οποίο υπάγεται διοικητικά η περιοχή. Η αντίδραση Καμίνη δεν αντιμετωπίζεται, πάντως, ως θετικό βήμα από την Περιφέρεια Αττικής.
Ως ξεχωριστή περίπτωση εξετάζεται ο χώρος που προοριζόταν για ΣΜΑ στην περιοχή του Παπάγου κοντά στο Γουδή, ο οποίος με βάση τον παλιό περιφερειακό σχεδιασμό χωροθετούνταν ως Σταθμός Μεταφόρτωσης Αθηνών. Το σημαντικό είναι ότι το σχέδιο της κυρίας Δούρου επαναφέρει στο προσκήνιο και την περιοχή του Ελληνικού, για την οποία στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού υπουργοί της κυβέρνησης, όπως η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, επικρίθηκαν σφοδρά εξαιτίας της συναίνεσής τους στην πρόταση των τεσσάρων όμορων δήμων (Γλυφάδας, Αλίμου, Αργυρούπολης-Ελληνικού, Παλαιού Φαλήρου) για την παραχώρηση 12 στρεμμάτων στο Ελληνικό προκειμένου να εγκατασταθεί μονάδα διαχείρισης αστικών αποβλήτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ως εναλλακτική λύση για την εξυπηρέτηση του νότιου τομέα της Αττικής (Καλλιθέα, Φάληρο, Ελληνικό, Γλυφάδα κ.ά.), δεδομένων των αντιδράσεων που θα υπάρξουν, θα μπορούσε να αποτελέσει το λατομείο στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας Κορωπίου.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην περιφέρεια έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για αντίστοιχες υποδομές και στην περιοχή του Κορωπίου από ιδιώτες που αναπτύσσουν παρεμφερή δραστηριότητα, κάτι τέτοιο όμως σε αυτή τη φάση δεν αποτελεί ενδεδειγμένη λύση. Στον σχεδιασμό περιλαμβάνεται επίσης η χωροθέτηση μονάδας στον βόρειο άξονα του Λεκανοπεδίου (Χαλάνδρι, Κηφισιά κ.ά). Για την ίδια περιοχή υπάρχει κοινή πρόταση των δήμων Νέας Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας και Νέας Ιωνίας. μέσω του τοπικού σχεδίου διαχείρισης που έχει εκπονηθεί, για μονάδα επεξεργασίας πλησίον της Εθνικής οδού.
Βέβαιη πρέπει να θεωρείται η εγκατάσταση εργοστασίου στο Σχιστό, το οποίο θα εξυπηρετήσει και τον Πειραιά, σχεδιασμός που βρίσκει σύμφωνο και τον δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη.
Το σχέδιο Δούρου προβλέπει ότι οι μονάδες επεξεργασίας θα χωροθετηθούν κοντά στην πηγή παραγωγής των απορριμμάτων, θέτοντας υπό επεξεργασία συνολικά 1 εκατομμύριο τόνους αστικών αποβλήτων (600.000 τόνους από τις νέες μονάδες συν 400.000 τόνους προεπιλεγμένου απορρίμματος από το Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης-Κομποστοποίησης στα Λιόσια).
Στην πραγματικότητα ο σχεδιασμός της Περιφέρειας Αττικής που ευθυγραμμίζεται με τους υπερφιλόδοξους στόχους του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης, προβλέπει διαλογή στην πηγή κατά 52,3% -μάλλον άπιαστο ποσοστό για την επόμενη 5ετία-, 20% ανακύκλωση από τη διαχείριση των σύμμεικτων απορριμμάτων και 27% ταφή. Ο περιφερειακός σχεδιασμός διαφοροποιεί πλήρως τις μονάδες επεξεργασίας από τους ΧΥΤΑ και αυτό είναι μία από τις ριζικές αλλαγές του νέου μοντέλου διαχείρισης.
Κατ' ουσίαν, ο ΠΕΣΔΑ στέλνει σε απομακρυσμένα σημεία τους ΧΥΤΑ αξιοποιώντας όλες τις χωροθετήσεις του νόμου της κυρίας Βάσως Παπανδρέου (παλιός ΠΕΣΔΑ - Φυλή, Κερατέα, Γραμματικό, Πολυδένδρι κ.ά.) αλλά και τα παλιά λατομεία της Αττικής. Είναι σαφές πάντως ότι το Γραμματικό αποτελεί μία από τις πιο ώριμες λύσεις. Ωστόσο αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι ο ΧΥΤΑ Γραμματικού δεν μπορεί να σηκώσει μεγάλο βάρος, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξουν εναλλακτικά σχέδια. Σήμερα η χωματερή της Φυλής υποδέχεται καθημερινά 5.000 τόνους αποβλήτων και η διάρκεια ζωής της υπολογίζεται σε κάτι παραπάνω από δύο χρόνια. Στο Γραμματικό θεωρείται ανέφικτο να κατευθυνθούν πάνω από 800 τόνοι ημερησίως


 
Top