Οφθαλμικές σταγόνες διέλυσαν τον καταρράκτη από τα μάτια ποντικιών, όπως αναφέρουν αμερικανοί επιστήμονες στο περιοδικό Science, ανακοινώνοντας πως βρίσκονται κοντά στην θεραπεία της οφθαλμικής πάθησης.
Πρόκειται για τη δεύτερη επιστημονική ομάδα που ανακοινώνει θεραπεία του καταρράκτη με ενδοφθάλμιες σταγόνες στεροειδών.
Συγκεκριμένα, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ντέραμ, υποστηρίζουν ότι οι ενδοφθάλμιες σταγόνες στεροειδών θα διαλύουν αποτελεσματικά τις συσσωματώσεις των κρυσταλλινών πρωτεϊνών CRYAA και CRYAB, που προκαλούν τον καταρράκτη.
Οι ερευνητές έκαναν πειράματα με ποντίκια που είχαν καταρράκτη, λόγω ηλικίας και κληρονομικότητας, και διαπίστωσαν ότι όσα έκαναν θεραπεία με σταγόνες στεροειδών, σε τέσσερις εβδομάδες εμφάνιζαν αισθητή βελτίωση και οι φακοί των ματιών τους είχαν καθαρίσει σε μεγάλο βαθμό.
Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι ο φακός του ανθρώπινου ματιού διαφέρει από εκείνον του ποντικού και επιπλέον οι επιστήμονες δεν έχουν κατανοήσει τον βιολογικό μηχανισμό που επιτρέπει στις σταγόνες από στεροειδή να «καθαρίζουν» τον φακό στα μάτια των πειραματόζωων.
Συνεπώς θα χρεαιστεί ακόμη χρόνος, ωσότου ξεκινήσουν κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.
 stogiatro.gr
 
Top