ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΙΑΝΝΗ ΜΟΙΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΑΠΟΜΑΧΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΚΟΜΜΑΤΑ

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ, ΕΝΩ ΕΔΩΣΑΝ ΚΟΙΝΟ ΠΑΡΩΝ ΣΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΤΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ


Συνάντηση με τον πρόεδρο του ΝΑΤ (Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου) Ανδρέα Κομματά είχε ο γραμματέας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Γιάννης Μοίρας, στο πλαίσιο των πολιτικών συναντήσεων και επαφών του με θεσμικούς φορείς και εκπροσώπους. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία έλαβε τόπο στο κτίριο του Ταμείου, ο κ. Κομματάς περιέγραψε στο γραμματέα του Κινήματος όλες τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί, αλλά και τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί από τη νέα διοίκηση ως προς τον εξορθολογισμό, τη συστηματοποίηση και την αποτελεσματικότητα στην έγκαιρη και πλήρη καταβολή των συντάξεων των ναυτικών, ειδικά σε μία περίοδο που χαρακτηρίζεται από τεράστιες δυσκολίες λόγω της οικονομικής κρίσης και της τεράστιας ανισομέρειας της τάξης του 1 προς 5 μεταξύ εργαζομένων και συνταξιούχων στο ναυτικό επάγγελμα.

Ο κ. Κομματάς υπογράμμισε επίσης πόσο ζωτικής σημασίας για το αύριο των συνταξιούχων και των εργαζομένων στο ναυτικό επάγγελμα θεωρείται η μη υπαγωγή του ΝΑΤ σε έναν ενιαίο ασφαλιστικό φορέα, άποψη την οποία έχει καταθέσει εμπεριστατωμένα στους συναρμόδιους υπουργούς, στον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και στον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Οι λόγοι οι οποίοι στοιχειοθετούν αυτή την ανάγκη, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ταμείου είναι ότι η Ναυτιλία αποτελεί πυλώνα της Οικονομίας, ότι το ναυτικό επάγγελμα παρουσιάζει μεγάλες ιδιαιτερότητες, ότι το ΝΑΤ είναι ασύμβατο ως Φορέας Κύριας Ασφάλισης με άλλους ασφαλιστικούς φορείς και επίσης, ότι το ΝΑΤ σύμφωνα με τη νομοθεσία του, εφαρμόζει την ασκούμενη ναυτιλιακή πολιτική. Τέλος, ο κ. Κομματάς μίλησε για την ανάγκη διαλόγου και συνεννόησης αναφορικά με την βιωσιμότητα του Ταμείου και κατά συνέπεια και της βιωσιμότητάς του.

Στη δική του τοποθέτηση ο γραμματέας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ συνεχάρη τον πρόεδρο του ΝΑΤ για την εξαιρετική σημαντική δουλειά που έχει κάνει η νέα διοίκηση, «η οποία τυγχάνει, όπως είναι ήδη γνωστό, ευρείας και έντονης αναγνώρισης ανάμεσα στις τάξεις των ναυτικών, συνταξιούχων και εργαζομένων». Πρόσθεσε επίσης ότι «προκαλεί οδύνη το γεγονός της μείωσης των συντάξεων των ναυτικών, δεδομένου ότι ασκώντας το πιο σκληρό και απαιτητικό επάγγελμα έβαλαν επί δεκαετίες πλάτη τόσο στην ανάπτυξη της Οικονομίας όσο και στην πρόοδο, όχι μόνο των δικών τους οικογενειών, αλλά ολόκληρης της Κοινωνίας». Ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι από αρχαιοτάτων χρόνων μία χώρα ναυτοσύνης, με τον ποιητή Ελύτη να λέει στο απόφθεγμά του ότι για να ξαναφτιαχτεί δεν χρειάζεται παρά μία ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι και τόνισε ότι «στο πλαίσιο της τεράστιας προσπάθειας που καταβάλλει η παρούσα κυβέρνηση για την αναστήλωση και παραγωγική ανασυγκρότηση της Πατρίδας, κόντρα σε πιέσεις, εκβιασμούς και άλλες αντιξοότητες, πρέπει να βρει τα αποθέματα φροντίδας και μέριμνας ούτως ώστε να προστατεύσει το επάγγελμα των ναυτικών, τους μισθούς και τις συντάξεις τους και φυσικά το Ταμείο τους, πράγμα που προϋποθέτει και την ουσιαστική προσέγγιση και επίλυση του φαινομένου της ανασφάλιστης απασχόλησης». Κλείνοντας, ο γραμματέας του Κινήματος συμφώνησε με τον κ. Κομματά ότι λόγω των γνωστών ιδιαιτεροτήτων τις οποίες ο πρόεδρος του ΝΑΤ ανέπτυξε, «θα πρέπει να γίνει ένας παραγωγικός διάλογος προς τον στόχο της παραμονής του Ταμείου σε καθεστώς αυτοτέλειας».

Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης πραγματοποιείτο κινητοποίηση των συνδικαλιστικών φορέων και εκπροσώπων των ναυτικών επί της οδού Εθνικής Αντιστάσεως ακριβώς έξω από το κτίριο του Ταμείου, στην οποία έδωσαν το κοινό παρών τους τόσο ο πρόεδρος του ΝΑΤ, όσο και ο γραμματέας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.



 
Top