Η Κομισιόν καλεί Ελλάδα, Σλοβενία, Βουλγαρία, Σουηδία και Λουξεμβούργο να εφαρμόσουν τους κανόνες της ΕΕ στον τομέα των ασφαλίσεων εντός δύο μηνών!...




Nομική διαδικασία κατά των κρατών μελών που δεν συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις που υπέχουν βάσει του δικαίου της ΕΕ, κινεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη μηνιαία της δέσμη αποφάσεων για υποθέσεις παράβασης, μεταξύ των οποίων και ο τομέας των ασφαλίσεων. Όπως τονίζεται, οι εν λόγω αποφάσεις, που καλύπτουν πολλούς τομείς και πεδία πολιτικής της ΕΕ αποβλέπουν στην εξασφάλιση της ορθής εφαρμογής της νομοθεσίας της ΕΕ προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων.

Διαβάστε αναλυτικά την απόφαση της Επιτροπής που δημοσιοποιήθηκε από την Κομισιόν με θέμα Χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες: 

Η Επιτροπή καλεί πέντε κράτη μέλη να εφαρμόσουν τους κανόνες της ΕΕ στον τομέα των ασφαλίσεων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, το Λουξεμβούργο, τη Σλοβενία και τη Σουηδία να μεταφέρουν στο εθνικό τους δίκαιο την οδηγία περί φερεγγυότητας ΙΙ (οδηγία 2009/138/ΕΚ) και την οδηγία Omnibus II (οδηγία 2014/51/ΕΕ). Οι οδηγίες αυτές αντικαθιστούν τις 14 ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές οδηγίες, που στο παρελθόν ήταν γνωστές ως «φερεγγυότητα I» (βλ. MEMO/15/3120της 12ης Ιανουαρίου 2015). Εισάγουν για πρώτη φορά ένα εναρμονισμένο, υγιές και ισχυρό πλαίσιο προληπτικής εποπτείας για τις ασφαλιστικές εταιρείες στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων ποσοτικών κανόνων, κανόνων διακυβέρνησης και κανόνων υποβολής εκθέσεων, ώστε να διευκολυνθεί η ανάπτυξη ενιαίας αγοράς ασφαλιστικών υπηρεσιών.

Αυτοί οι νέοι κανόνες αποσκοπούν στην εξασφάλιση της χρηματοπιστωτικής ευρωστίας των ασφαλιστικών εταιρειών, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να καλύπτουν κινδύνους σε δύσκολες περιόδους. Θα αρχίσουν να εφαρμόζονται πλήρως την 1η Ιανουαρίου 2016. Η προθεσμία για τη μεταφορά των οδηγιών στο εθνικό δίκαιο έληξε την 31η Μαρτίου 2015. Ωστόσο, οι ανωτέρω πέντε χώρες δεν έχουν κοινοποιήσει στην Επιτροπή μέτρα για τη μεταφορά αυτών των κανόνων στο εθνικό τους δίκαιο. Το αίτημα της Επιτροπής λαμβάνει τη μορφή αιτιολογημένης γνώμης. Είχε προηγηθεί προειδοποιητική επιστολή που εστάλη στα κράτη μέλη τον Μάιο του 2015. Αν τα εν λόγω κράτη μέλη δεν συμμορφωθούν εντός δύο μηνών, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να τα παραπέμψει στο Δικαστήριο της ΕΕ, τονίζεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν.

nextdeal.gr
 
Top