Μέχρι τις αρχές του 2020 η ελληνική οικονομία θα συρρικνώνεται κατά 0,8% ετησίως με ένα ποσοστό ανεργίας στα ύψη. Κι αυτό θα ισχύσει υπό το αισιόδοξο σενάριο ότι δεν...
πρόκειται να επισυμβούν άλλα σοκ και ότι η χώρα θα παραμείνει στο ευρώ». Tα παραπάνω σημειώνει σε έκθεσή της για το 2015 η εταιρεία Prognos AG, με έδρα τη Βασιλεία της Ελβετίας, σχετικά με τις οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις.

Σύμφωνα με την έκθεση την οποία δημοσιεύει η γερμανική Die Welt, το υψηλό ποσοστό του ελληνικού χρέους θα διατηρηθεί επί χρόνια. «Από το 2008 μέχρι σήμερα η αναλογία του χρέους στο ΑΕΠ της χώρας διπλασιάστηκε και έφτασε το 200%. Μέχρι το 2022 θα αγγίξει το 245%» προβλέπουν οι ερευνητές. 

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Prognos AG Μίχαελ Μπέμερ εκτιμά ότι «χωρίς πραγματικό κούρεμα χρέους η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να σταθεί στα πόδια της». 



Ο Μπέμερ, μιλώντας στην Die Welt για τις κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης, κάνει λόγο για μια ακόμη γενιά Ελλήνων μέχρις ότου η κοινωνία βρεθεί στα προ κρίσης επίπεδα, γεγονός το οποίο τοποθετεί κοντά στο 2034. «Από το 2008 η χώρα έχει απολέσει το 1/3 της οικονομικής της ισχύος, σήμερα ένας στους 4 νέους είναι δηλωμένα άνεργος» επισημαίνει.

Οι ερευνητές προβλέπουν ότι μόνο από την δεκαετία του 2020 πια θα μπορέσει η Ελλάδα να αυξήσει το ΑΕΠ της πάνω από το 2% και να οδεύσει σταθερά στην ανάπτυξη. Ενώ θα χρειασθούν 25 χρόνια πριν το ποσοστό ανεργίας φτάσει το 10%.

Μιλώντας βέβαια για την Ελλάδα, καταλήγει ο Μπέμερ, τα προγνωστικά ενέχουν πάντα μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σενάριο κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας εάν δεν γίνει διευθέτηση του χρέους απορρίπτει κατηγορηματικά η ευρωζώνη και κυρίως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

πηγη
 
Top