Μεγαλύτεροι χαμένοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων, οι αγρότες, τα μεσαία εισοδήματα - Τι θα...
γίνει με τις φοροαπαλλαγές και την εισφορά αλληλεγγύης - Τα νέα μέτρα εντάσσονται στη δεύτερη λίστα με τα προαπαιτούμενα

Μπορεί η πιο σκληρή μάχη να δοθεί για το ασφαλιστικό, το οποίο αποτελεί και το επόμενο μεγάλο ζήτημα προς επίλυση με τους δανειστές, ωστόσο απ' τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων έχουμε ένα δεδομένο: το 2016 θα είναι έτος μεγάλης φοροκαταιγίδας με τα περισσότερα βάρη να πέφτουν στους ιδιοκτήτες ακινήτων, τους αγρότες αλλά και τα μεσαία εισοδήματα.

Το σχέδιο προϋπολογισμού που κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή μπορεί να έδωσε το στίγμα του τι θα επακολουθήσει, ωστόσο η συνολική εικόνα θα προκύψει απ' το νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο δώσει προς δημόσια διαβούλευση η κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες και το οποίο θα αποτελέσει μέρος της εκπλήρωσης της δεύτερης λίστας με τα προαπαιτούμενα μέτρα τα οποία θα κληθούν να κρίνει το "Κουαρτέτο" με την επιστροφή τους στην Αθήνα σε περίπου δύο εβδομάδες από τώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες το νέο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αύξηση της φορολογίας για τους αγρότες, αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια και νέο ΕΝΦΙΑ. Το σχέδιο συμπληρώνουν μια νέα φορολογική κλίμακα και η ενσωμάτωση σε αυτή της εισφοράς αλληλεγγύης.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου, το νομοσχέδιο θα πρέπει να έχει περάσει από τη Βουλή μέχρι τον Ιανουάριο, εκτός και αν οι δανειστές πιέσουν να ψηφιστεί νωρίτερα. Στο πλαίσιο αυτό, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης σχεδιάζει να καλέσει κόμματα και κοινωνικούς φορείς προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις τους πάνω στο σχέδιο που ετοιμάζεται και θα προβλέπει:

1. Αγρότες: αντιμέτωποι με μεγάλες φοροεπιβαρύνσεις έρχονται οι αγρότες, καθώς για τα εισοδήματα από 1.1.2016 και μετά ο συντελεστής φορολόγησής τους θα αυξηθεί από το 13% στο 20% και στη συνέχεια, το 2017, στο 26%.

Την ώρα που οι αγρότες ζεσταίνουν τις μηχανές των τρακτέρ τους και ετοιμάζονται για νέες κινητοποιήσεις, το υπουργείο Οικονομικών διέρρευσε στοιχεία που δείχνουν ότι 7 στους 10 δηλώνουν εισοδήματα μέχρι 2.000 ευρώ, ενώ οι 9 στους 10 εμφανίζουν στην Εφορία εισοδήματα που δεν υπερβαίνουν τις 5.000 ευρώ.

Με το νέο σύστημα καταργείται ή περιορίζεται δραστικά το ειδικό καθεστώς για τους αγρότες. Σήμερα ο προσδιορισμός του καθαρού αγροτικού εισοδήματος γίνεται λογιστικά, δηλαδή από τα έσοδα αφαιρούνται τα έξοδα, ενώ το καθαρό αγροτικό εισόδημα φορολογείται με συντελεστή 13%. Από το ακαθάριστο αγροτικό εισόδημα αναγνωρίζονται και αφαιρούνται έξοδα όπως αγορές σπόρων, νεογνών, λιπασμάτων, φαρμάκων, δαπάνες καλλιεργητικές, άρδευσης, για ημερομίσθια εργατών, κόστος καυσίμων και συντήρησης των αγροτικών μηχανημάτων, τόκοι και έξοδα δανείων, αποσβέσεις πάγιου εξοπλισμού, ασφαλιστικές εισφορές κ.λπ. εφόσον αποδεικνύονται με νόμιμα παραστατικά. Επίσης δεν φορολογούνται οι αγρότες για τις επιδοτήσεις που εισπράττουν μέχρι του ποσού των 12.000 ευρώ, ενώ δεν φορολογούνται στο σύνολό τους οι αγροτικές αποζημιώσεις.

Με φόρο 13% από το πρώτο ευρώ, ένας αγρότης με εισοδήματα 6.000 ευρώ που σήμερα επιβαρύνεται με φόρο 780 ευρώ, το 2016 θα διαπιστώσει τη φορολογική του επιβάρυνση για το ίδιο εισόδημα να αυξάνεται στα 1.200 ευρώ και το 2017 στα 1.560 ευρώ - τη στιγμή που σήμερα ο μέσος φόρος για τους αγρότες είναι 349,50 ευρώ. Εκτός από την αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των εισοδημάτων τους, οι αγρότες θα δουν και αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος, ενώ ήδη ξεκίνησε η σταδιακή κατάργηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης ντίζελ.

2 Νέα φορολογική κλίμακα: η νέα κλίμακα για τα εισοδήματα του 2016 θα γίνει προοδευτικότερη και με περισσότερα κλιμάκια, όπως έχει δηλώσει ο κ. Αλεξιάδης. Το αφορολόγητο όριο (των 9.550 ευρώ) που ισχύει σήμερα για μισθωτούς και συνταξιούχους θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα και θα συνδυαστεί με την υποχρεωτική χρήση του πλαστικού χρήματος, εκτός από τους υπερήλικες που θα απαλλαγούν. Στα κίνητρα που θα δοθούν περιλαμβάνονται κληρώσεις, ειδικές προσφορές από καταστήματα κ.λπ.

Για τις επιχειρήσεις θα θεσπιστεί ένας ειδικός επαγγελματικός λογαριασμός, ο οποίος θα είναι ακατάσχετος από την Εφορία και τρίτους. Ο,τι εισπράττει η επιχείρηση θα πηγαίνει απευθείας στον λογαριασμό και ό,τι ξοδεύει θα βγαίνει πάλι από τον ίδιο λογαριασμό.

3 Εισφορά αλληλεγγύης: από το επόμενο έτος η εισφορά αλληλεγγύης θα ενσωματωθεί στη φορολογική κλίμακα. Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να μεταφέρει το βάρος από τα μεσαία εισοδήματα στους έχοντες υψηλά, αν και ακόμη δεν έχει καθοριστεί το ύψος των εισοδημάτων που θα επιβαρυνθούν περισσότερο από το 2016. Ωστόσο το εγχείρημα συναντά ακόμα αρκετά τεχνικά προβλήματα και δεν αποκλείεται να καταλήξει στις καλένδες.
Πηγή
 
Top