Τη βεβαιότητα, ότι η Θεραπευτική Μονάδα του ΟΚΑΝΑ στον Πύργο, θα ανεγερθεί εντός του 2016, προσφέροντας τη στήριξη και...


 τη βοήθεια που έχουν ανάγκη δεκάδες νέοι απ’ όλη την Ηλεία, που αντιμετωπίζουν τον εφιάλτη των ναρκωτικών και αδυνατούν να ενταχθούν σε κάποιο πρόγραμμα απεξάρτησης εκτός Νομού, εξέφρασε με αποκλειστικές δηλώσεις του στην «ΠΡΩΙΝΗ» ο πρόεδρος του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών κ. Ευάγγελος Καφετζόπουλος. Όπως είπε, η δημιουργία της Θεραπευτικής Μονάδας στο χώρο του Νοσοκομείου Πύργου αποτελεί πρώτη προτεραιότητα του ΟΚΑΝΑ και έχει ήδη ενταχθεί στον προϋπολογισμό του 2016 γεγονός που σημαίνει ότι εντός της νέας χρονιάς θα καταφέρουν να προχωρήσουν το σχέδιο ανάπτυξης της.
«Χώρος υπάρχει, έχει ήδη γίνει προεργασία για την υποδοχή της βάσης του προκατ κτιρίου στον εξωτερικό χώρο του Νοσοκομείου, έχουμε λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις τόσο από το Διοικητικό Συμβούλιο του Γ.Ν. Ηλείας όσο και από το Δ.Σ. του ΟΚΑΝΑ και το μόνο που απομένει είναι η διάθεση των κονδυλίων. Το σύνολο του προϋπολογισμού για την λειτουργία της Θεραπευτικής Μονάδας στον Πύργο βαρύνει αποκλειστικά τον ΟΚΑΝΑ, το έχουμε εντάξει στον προϋπολογισμό του 2016 και έχουμε λάβει και τις σχετικές δεσμεύσεις από το Υπουργείο Υγείας. Θεωρώ ότι θα τα καταφέρουμε, παρά τα μειωμένα κονδύλια που λαμβάνει ο Οργανισμός, καθώς έχει γίνει αντιληπτό σε όλους τους εμπλεκόμενους ότι η περιοχή του Πύργου και γενικότερα της Ηλείας αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα εξάρτησης».
Ο κ. Καφετζόπουλος, επισήμανε ότι στόχος του ΟΚΑΝΑ είναι η δημιουργία ενός πρότυπου δικτύου Θεραπευτικών δομών στο οποίο θα ενταχθεί η Μονάδα του Πύργου συμπληρωματικά με τα Κέντρα που λειτουργούν στην Πάτρα. «Έχει γίνει μια μεγάλη προσπάθεια που ξεκίνησε από τον πρώην πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ, τον Ηλείο Μιχάλη Κατρίνη, το Υπουργείο Υγείας έχει πειστεί για την αναγκαιότητα της Θεραπευτικής Μονάδας και πραγματικά είμαι αισιόδοξος για τη δημιουργία της. Προσωπικά σας εγγυώμαι ότι η Θεραπευτική Μονάδα του Πύργου θα είναι η πρώτη που θα ανοίξουμε μόλις μας το επιτρέψουν οι συνθήκες, το 2016. Για τώρα και μέχρι το τέλος του χρόνου, ετοιμαζόμαστε να παραδώσουμε τη Μονάδα της Δράμας και αμέσως επόμενος στόχος είναι στον Πύργο».
Παράλληλα, ο κ. Καφετζόπουλος, τόνισε ότι το πρόβλημα εξάρτησης στην Ηλεία είναι μεγάλο και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι καθημερινά μετακινούνται προς τις Θεραπευτικές Μονάδες της Πάτρας, περισσότερα από 80 τοξικομανείς. «Πρέπει να «ελαφρώσουμε» την Πάτρα στηρίζοντας ταυτόχρονα τους Ηλείους χρήστες αλλά και χρήστες από όμορους Νομούς. Αντιλαμβάνεστε ότι όταν αποφασίζουν 80 άτομα να πηγαίνουν για θεραπεία από την Ηλεία στην Πάτρα, σημαίνει ότι το πρόβλημα στο Νομό είναι πολύ σοβαρό και χρειάζεται μια μεγάλη μονάδα στην περιοχή σας για να καλύψει τις ανάγκες.

Χορήγηση βουπρενορφίνης
Η Θεραπευτική Μονάδα του ΟΚΑΝΑ στον Πύργο, θα είναι μια μονάδα χορήγησης υποκατάστατων, και συγκεκριμένα βουπρενορφίνης. Στο σχεδιασμό προβλέπεται η κάλυψη των αναγκών του Νομού κατά πρώτον αλλά και χρηστών όμορφων Νομών ακόμα και της Λευκάδας. «Στα άτομα αυτά θα προσφέρεται θεραπεία με υποκατάστατα και από εκεί και πέρα μέσω του πρότυπου δικτύου που σχεδιάζουμε θα οδηγούνται στις δομές της Πάτρας ώστε πέρα από τη συντήρηση να έχουμε ολοκληρωμένη απεξάρτηση».
Για τη λειτουργία της Μονάδας απαιτούνται τουλάχιστον πέντε άτομα προσωπικό και συγκεκριμένα δυο Νοσηλευτές, ένας Ψυχίατρος, ένας Ψυχολόγος και ένας Κοινωνικός Λειτουργός. Μόλις εξασφαλιστούν αυτές οι προσλήψεις, η Θεραπευτική Μονάδα θα μπορέσει να ανοίξει. «Κάθε χρόνο ο Οργανισμός παρα τις οικονομικές δυσκολίες και τα μειωμένα κονδύλια σχεδιάζει και υλοποιεί Μονάδες στο κομμάτι της θεραπείας. Ελπίζω ότι με τη νέα χρονιά θα ξαναγυρίσουμε σε κάποιες μορφές ανάπτυξης και η πρώτη Μονάδα που θα δημιουργηθεί θα είναι του Πύργου» κατέληξε ο κ. Καφετζόπουλος.
Κική Κολοβέρου


 
Top