Την ανησυχία τους πως ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντουγάν πιθανότατα να εκμεταλλευθεί την προσφυγική κρίση για να ασκήσει πιέσεις προς την επίλυση του Κυπριακού προς όφελος της Τουρκίας, εκφράζουν διπλωμάτες, όπως αναφέρει το Reuters...



Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως το Κυπριακό θα πρέπει επιτέλους να επιλυθεί και να σταματήσει η Κύπρος να είναι χωρισμένη στα δύο, ενώ απαιτείται παράλληλα η επίτευξη σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο έχει «παγώσει» εξαιτίας των προσπαθειών που καταβάλλει η Τουρκία για την ένταξή της στην ΕΕ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο το ζήτημα είναι ότι η ΕΕ έχει ανάγκη την Τουρκία για την επίλυση της προσφυγικής κρίσης και εξαιτίας αυτού είναι πιθανό να δοθεί μια νέα ώθηση στην προσπάθεια ένταξης της Άγκυρας στην Ευρωπαϊκή οικογένεια.

«Εμείς από τουρκικής πλευράς είναι ειλικρινείς για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα Κύπρος που υπάρχει στην ατζέντα της διεθνούς κοινότητας και του ΟΗΕ για πάνω από μισό αιώνα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο βόρειο τμήμα του νησιού.

«Μια λύση δεν θα είχε μόνο θετικό αντίκτυπο και για τις δυο πλευρές στο νησί... αλλά παράλληλα θα έφερνε ειρήνη, σταθερότητα και συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο» πρόσθεσε.

Τα σχόλια του Ερντογάν έρχονται μία μόλις ημέρα πριν την επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελας Μέρκελ στην Κωνσταντινούπολη για να συζητήσει τις προτάσεις της ΕΕ για το προσφυγικό ζήτημα.
 
Top