Η επιτροπή απονομής των Νόμπελ αποφάσισε εν τέλει να μην απονέμει το Νόμπελ Ειρήνης στην Άγκελα Μέρκελ αλλά...


 στο Κουαρτέτο Εθνικού Διαλόγου της Τυνησίας.
Όπως αναφέρει το Politico, η είδηση έγινε δεκτή με ανακούφιση στην Γερμανία, καθώς σύμφωνα με έρευνα που δημοσιέυθηκε πριν από μερικές ημέρες, μόνο το 19% των Γερμανών ήθελε να κερδίσει το βραβείο η καγκελάριος Μέρκελ.
Σύμφωνα με το Politico, ακόμη και η ίδια η Μέρκελ δεν φάνηκε ιδιαίτερα θετική σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Σε συνέντευξή της την Τετάρτη δήλωσε μάλιστα πως η ιδέα να είναι η νικήτρια του βραβείου «σχεδόν της δημιουργούσε κατάθλιψη».
Η στάση της Μέρκελ στο προσφυγικό έχει δημιουργήσει πολιτικές αναταράξεις στη Γερμανία, σημειώνει το Politico, υπογραμμίζοντας πως όταν το 2009 ο αμερικανός πρόεδρος κέρδισε το Νόμπελ, αυτό δεν τον βοήθησε στην εσωτερική πολιτική των ΗΠΑ.
Η στάση της Μέρκελ στη Γερμανία για τους πρόσφυγες έχει προκαλέσει σημαντική αντιπαράθεση στο εσωτερικό της χώρας, ενώ ένα βραβείο νόμπελ θα μπορούσε να δυναμώσει τις φλόγες.
Η νορβηγική επιτροπή απονομής των νόμπελ έχει δείξει στο παρελθόν πως θέλει να χρησιμοποιεί το βραβείο ως ένα εργαλείο για πολιτική αλλαγή. Ίσως αυτή τη φορά, αισθάνθηκαν ότι η χορήγηση 8 εκ. Σουηδικών krona στη γερμανίδα καγκελάριο δεν θα της έκανε και πολύ καλό. Θα μπορούσε ακόμη και να λειτουργήσει αντιπαραγωγικά. Η Γερμανοί εύχονται τα καλύτερα στο Κουαρτέτο Εθνικού Διαλόγου της Τυνησίας

 
Top