«Λαέ θυμήσου το χώμα που πατάς, λευτέρωσαν με αγώνες ΕΑΜ-ΕΠΟΝ-ΕΛΑΣ», «Ένας αιώνας αγώνας και θυσία το ΚΚΕ στην πρωτοπορία». Τα συνθήματα αυτά αντήχησαν την Κυριακή το πρωί ξανά και ξανά στην πόλη του Κερατσινίου. Τα βροντοφώναξαν μέλη, φίλοι του ΚΚΕ, ΚΝίτες και ΚΝίτισσες, εργατικές - λαϊκές οικογένειες της περιοχής, στη διάρκεια μαζικής πορείας που ξεκίνησε από την πλατεία Κύπρου και κατέληξε στο μνημείο των νεκρών της μάχης της Ηλεκτρικής, που βρίσκεται έξω από το εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Κερατσίνι. Στον χώρο του μνημείου συγκροτήθηκε μια μαζική συγκέντρωση με τους διαδηλωτές και τον κόσμο που ήδη βρίσκονταν εκεί.

Με αυτόν τον αγωνιστικό τρόπο κορυφώθηκαν οι τριήμερες εκδηλώσεις που διοργάνωσαν οι ΚΟ Κερατσινίου - Δραπετσώνας του ΚΚΕ, με το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ για να τιμήσουν μια από τις πιο λαμπρές στιγμές -μάχη σύμβολο- της λαϊκής πάλης με μπροστάρη το ΚΚΕ, το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ  για την συντριβή του ναζισμού φασισμού.

Κεντρικό σύνθημα των εκδηλώσεων ήταν «διδασκόμαστε, εμπνεόμαστε, συνεχίζουμε για την ανατροπή, παλεύουμε για το σοσιαλισμό», σύνθημα, που -όπως ανέφερε- ο κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση Βαγέλης Μαρούπας, μέλος του γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, σηματοδοτεί τους αγώνες που έρχονται για τη συγκρότηση της λαϊκής συμμαχίας που θα διεκδικήσει τη λαϊκή εξουσία, γιατί το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός. Ο ίδιος συνέδεσε τους αγώνες του ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΔΣΕ με το σήμερα και αναφέρθηκε στις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις και την επίθεση που αντιμετωπίζει ο λαός από τους πολιτικούς εκπροσώπους της αστικής τάξης.

Ο πρόεδρος του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, Λευτέρης Καλογιαννίδης, αναφέρθηκε κυρίως στο χρονικό της μάχης, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Γιώργος Αρφοράς, μέλος του ΤΣ Πειραιά της ΚΝΕ. Ακολούθησε κατάθεση στεφανιών, ενώ έγιναν και τα αποκαλυπτήρια τιμητικής πλακέτας της ΚΝΕ στο μνημείο.
 
Top