ΝΙΝΑ ΚΑΣΙΜΑΤΗ : Να ενταχθεί στις εκπαιδευτικές σχολικές  εκδρομές το  εξαιρετικό Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στη Νίκαια...


Στα εγκαίνια του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης στη Νίκαια παρευρέθηκε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Β΄ Πειραιά, κ. Νίνα Κασιμάτη και με ανάρτηση της στο  προσωπικό λογαριασμό της στο FB σημείωσε ότι τα σχολεία όλης της χώρας πρέπει να το εντάξουν στο πρόγραμμα εκπαιδευτικών εκδρομών.

Μάλιστα η κ. Νίνα Κασιμάτη έκανε αναφορά και στον Βαρδή Βαρδινογιάννη...

Πρόκειται βέβαια για απλή συνωνυμία με τον γνωστό επιχειρηματία...
Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης στον οποίο αναφέρθηκε η Νίνα Κασιμάτη...είχε έντονη δράση στην εθνική αντίσταση, αλλά και στον αντιδικτατορικό αγώνα της περιόδου 1967-74.
Εντάχθηκε στην ΕΔΑ και αργότερα στο ΚΚΕ Εσωτερικού, ενώ έκανε και πολλά χρόνια σε φυλακές και εξορίες. Έίναι δικηγόρος και πρόεδρος της εταιρείας Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων 1940-1974.Μαζί με άλλους 26 κομμουνιστές απέδρασε από τις φυλακές των Βούρλων της Δραπετσώνας το 1955. 
Μία απόδραση που, όπως έχουν πει κι έχουν γράψει οι πρωταγωνιστές της, αποφασίστηκε "για να σπάσει ο τσαμπουκάς της Ασφάλειας".
Ο δικηγόρος και συγγραφέας Βαρδής Β. Βαρδινογιάννης ανέπτυξε πολυσχιδή δράση τόσο στην περίοδο της Εθνικής Αντίστασης όσο και στη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου, αλλά και αργότερα, κατά την επταετή χούντα των συνταγματαρχών. Διαδραμάτισε ηγετικό ρόλο στην αντίσταση κατά των Γερμανών στην Κρήτη, στην οργάνωση και διεύθυνση της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς (ΕΔΑ), ενώ σημαντική ήταν η συμβολή του στον αντιδικτατορικό αγώνα την περίοδο 1967-1974. Υπήρξε σημαίνον στέλεχος του ΚΚΕ Εσωτερικού και διώχθηκε για τις ιδέες του. 
Έζησε 10 χρόνια στη φυλακή, 2 χρόνια στην εξορία και συνολικά 13 χρόνια στην παρανομία.


ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ ΝΙΝΑΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗ :


Πριν από λίγο στα εγκαίνια του εξαιρετικού 
Μουσείου Εθνικής Αντίστασης στη Νίκαια. Βρίσκεται στην οδό Π.Τσαλδάρη 185-187, λίγο πιο πάνω από τον χώρο του Μπλόκου της Κοκκινιάς που έχει γίνει επίσης μουσείο. Η μουσειακή αυτή 
ενότητα είναι ένα εργαστήρι αγωνιστικής μνήμης και 
ταυτότητας. Πιστεύω πως, ειδικά στις μέρες μας, τα σχολεία όλης της χώρας πρέπει να την εντάξουν στο πρόγραμμα εκπαιδευτικών εκδρομών. Για τα πειραιωτόπουλα δεν το συζητώ καν.
Ήταν εκεί ζωντανός κι ολόρθος ο εαμίτης Βαρδής Βαρδινογιάννης. Τον ευχαριστούμε για όλα.



neakeratsiniou.blogspot.com
 
Top