Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στον «Ευαγγελισμό» και Πανεπιστημακό Νοσοκομείο Λάρισας.....
Όπως αναφέρει το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου "Ευαγγελισμός" παρατηρείται παντελής έλλειψη ειδικευόμενων σε ορισμένα τμήματα, «αυξημένη νοσηρότητα στους νέους γιατρούς, λόγω της εντατικοποίησης της εργασίας που οδηγεί μερικούς ακόμα και σε παραίτηση», ενώ δεν τους χορηγούνται ρεπό εφημέρευσης και αδειών.
Την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου, σε συνεργασία με την επιτροπή της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση των ειδικευόμενων και εξειδικευόμενων γιατρών.
Την Τρίτη 3 Νοεμβρίου, όλο το προσωπικό του Νοσοκομείου θα προχωρήσει σε στάση εργασίας, από τις 13:00 έως την λήξη της πρωινής βάρδιας, και παράσταση στο υπουργείο Υγείας στις 14:00, με αίτημα να μην απολυθεί κανείς συμβασιούχος (επικουρικοί, ΚΕΕΛΠΝΟ κ.λπ.), να προκηρυχτούν άμεσα όλες οι κενές οργανικές θέσεις και να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν επίσης να «μπλοκάρουν» τα ταμεία του νοσοκομείου, την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου -ημέρα γενικής εφημερίας- στις 14:30, ώστε οι ασθενείς να μην πληρώνουν για τις εξετάσεις τους.
Την Τρίτη 10 Νοεμβρίου θα συγκεντρωθούν στις 8:00 στα επείγοντα για την ανάδειξη όλων των προβλημάτων του Νοσοκομείου, που όπως αναφέρει το Σωματείο Εργαζομένων «καθημερινά επιδεινώνονται».
«Δραματική η κατάσταση στο Πανεπιστημιακό Λάρισας»
«Η δραματική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από την εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών στον χώρο της περίθαλψης και ειδικά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας» τονίζεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου, όπου διατυπώνονται και τα επιτακτικά αιτήματά τους, τα οποία όπως τονίζουν, πρέπει, άμεσα, να ικανοποιηθούν ώστε να επιλυθούν και τα προβλήματα του νοσοκομείου.
Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση, «στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, που εξυπηρετεί χιλιάδες ανθρώπους από κάθε μεριά της χώρας, έχει από καιρού ξεπεραστεί το ασφαλές επίπεδο παροχής εργασίας. Η επικινδυνότητα έχει φτάσει στο ύψιστο σημείο. Υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες και σε όλες τις βαθμίδες των υπαλλήλων. Κι αυτό συμβαίνει χρόνια.
» Το νοσοκομείο βρίσκεται κάτω από τα όρια ασφαλείας σε όλες σχεδόν τις υπηρεσίες του. Συγκεκριμένα στη Νοσηλευτική Υπηρεσία υπάρχουν συνολικά 142 κενές θέσεις, στη Διοικητική Υπηρεσία 38 κενές θέσεις, στην Τεχνική Υπηρεσία έξι κενές θέσεις και τέλος στην Ιατρική Υπηρεσία οι κενές θέσεις ανέρχονται σε 90.
» Αν προστεθούν σε αυτά τα κενά και οι μακροχρόνιες άδειες υπαλλήλων, οι οποίες είναι σε μέσο όρο καθημερινά περίπου 80 άτομα, γίνεται εύκολα αντιληπτό η τραγική κατάσταση συνθηκών που επικρατεί. Τα νούμερα αυτά έχουν να κάνουν με τον Οργανισμό του Νοσοκομείου, που τον Απρίλιο του 2012 κατακερματίστηκε στον βωμό των μνημονίωνν μη λαμβάνοντας υπόψιν τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες για παροχή εξειδικευμένων και ποιοτικών υπηρεσιών. Όλο αυτό είναι απόρροια της συνεχιζόμενης παραμέλησης του ΕΣΥ από την πολιτεία.
» Η προαναφερθείσα υποστελέχωση λαμβάνει χώρα παράλληλα με την ολοένα και τραγική υποχρηματοδότηση του Πανεπιστημιακού. Ταυτόχρονα με τις ελλείψεις υλικών, έχουμε κλειστούς θαλάμους εντατικής νοσηλείας (ΜΕΘ), έλλειψη χειρουργικών αιθουσών αλλά και υπηρεσιών ψυχικής υγείας με κυριότερη αυτή της μη υλοποίησης και λειτουργίας δομής για παιδιά και εφήβους. Υλικά, υπηρεσίες και δομές λείπουν από την περιοχή και δημιουργούν εκρηκτική κατάσταση στη δημόσια περίθαλψη.
» Οι εργαζόμενοι καταρρέουν και οι ασθενείς είναι σε απόγνωση, αφού η πρόσβασή τους στο δημόσιο σύστημα υγείας γίνεται πολύ δύσκολη και κάποιες φορές αδύνατη.»