Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τις προηγούμενες μέρες προκάλεσε σάλο με την έκθεσή του σχετικά με το κόκκινο κρέας (θυμηθείτε ΕΔΩ).

Η σύνδεση που γίνεται μεταξύ αλλαντικών και κόκκινων κρεάτων με την απειλή για εμφάνιση καρκίνου, έχει χτυπήσει τον συναγερμό στην παγκόσμια αγορά.

Οι γιατροί προσπαθούν να τα... μαζέψουν λέγοντας ότι μια ποσότητα της τάξης των 500 γραμμαρίων την εβδομάδα δεν μπορεί να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα. Υπενθυμίζουμε ότι μια μερίδα περιέχει κοντά στα 70-120 γραμμάρια κόκκινου κρέατος.

Αυτή θεωρείται μια σωστή και "ασφαλής" κατανάλωση. Παράλληλα, οι γιατροί, σύμφωνα με το onmed.gr, συμβουλεύουν τους καταναλωτές τα εξής:

-Προτιμάτε το λευκό κρέας αντί του κόκκινου.

-Εάν επιθυμείτε να καταναλώσετε κόκκινο κρέας, προτιμήστε άπαχα μέρη από μοσχάρι (π.χ. νουά) ή από χοιρινό (π.χ. ψαρονέφρι) ή κιμά από άπαχο κρέας.

-Αποφεύγετε το επεξεργασμένο κρέας. Επεξεργασμένο είναι το κρέας που έχει συντηρηθεί με τη χρήση μεθόδων όπως κάπνισμα, ωρίμανση, προσθήκη αλατιού ή/και με τη χρήση χημικών ουσιών (π.χ. νιτρώδες νάτριο).
Στην κατηγορία αυτή ανήκουν όλα τα προϊόντα αλλαντοποιίας (π.χ. ζαμπόν, φέτες γαλοπούλας ή κοτόπουλου, πάριζα, σαλάμι, μπέικον, προσούτο, παστουρμάς, σουτζούκι, σύγκλινο, απάκι, λουκάνικα), καθώς επίσης και τα προπαρασκευασμένα (φρέσκα ή κατεψυγμένα) προϊόντα κρέατος (π.χ. μπιφτέκια, κεμπάπ, παναρισμένα κομμάτια κοτόπουλου κ.ά.).

-Αφαιρείτε το ορατό λίπος από το κόκκινο κρέας και την πέτσα από το κοτόπουλο.

-Ο τρόπος μαγειρέματος έχει σημασία. Αποφύγετε το τηγάνισμα ή το ψήσιμο στα κάρβουνα και προτιμήστε το μαγείρεμα στην κατσαρόλα ή το ψήσιμο στον φούρνο.

-Συνδυάστε το κρέας με λαχανικά, π.χ., κοτόπουλο με μπάμιες, μοσχάρι με κολοκυθάκια, χοιρινό με σέλινο, κρεατόσουπα.

-Αν για οποιονδήποτε λόγο δεν καταναλώνετε κρέας, όπως σε περίοδο νηστείας, ή αν ακολουθείτε χορτοφαγική διατροφή, ως εναλλακτική πηγή πρωτεΐνης προτιμήστε ποικιλία από όσπρια και ξηρούς καρπούς και συνδυάστε τα με δημητριακά.
πηγη thestival.gr

 
Top