Μαγεμένες πριγκίπισσες μεταμορφωμένες σε κύκνους, θαρραλέοι πρίγκιπες και εντυπωσιακά ξωτικά. Ο φόβος «κονταροχτυπιέται» με την ελπίδα, η αγάπη με το μίσος και η λύτρωση «πολεμάει» το άδικο. Το διασημότερο μπαλέτο όλων των εποχών, το αριστούργημα του Πιοτρ Ιλιτς Τσαϊκόφσκι, η «Λίμνη των Κύκνων», σε χορογραφία των Μάριους Πετιπά, Λεβ Ιβάνοφ και Ανατόλι Εμελιάνοφ ,ανεβαίνει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, από  Πέμπτη 21/10 έως τις 9 Νοεμβρίου. Είναι μοναδικό να απολαμβάνει κανείς το φημισμένο «Russian Ballet Theater», μία από τις πιο αναγνωρίσιμες δυνάμεις του κλασικού χορού της Μόσχας, να σκορπά απλόχερα τη χάρη και τη λάμψη του στη θρυλική μπαρόκ σκηνή του μεγάλου λιμανιού. 



Η διαχρονική συγκινητική ιστορία αγάπης του ρωσικού ρεπερτορίου, που συναρπάζει μικρούς και μεγάλους χάρη στη συναισθηματική δύναμη και τη θεατρικότητα της μουσικής της, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 4 Μαρτίου 1877 στο θέατρο «Μπολσόι». Μπορεί τότε να μην κέρδισε τον ενθουσιασμό κοινού και κριτικών, ωστόσο αρκετά χρόνια αργότερα, το 1895, στο θέατρο της Αγίας Πετρούπολης, η παράσταση γνωρίζει την απόλυτη αποθέωση. Μέχρι σήμερα έχουν δοθεί χιλιάδες παραστάσεις σε όλο τον κόσμο, πολλές από τις οποίες έχουν διασκευαστεί σύμφωνα με την εκδοχή του εκάστοτε χορογράφου.

«Η Λίμνη των Κύκνων» λοιπόν για περισσότερο από έναν αιώνα κάνει τόσο τους δημιουργούς όσο και το κοινό να επανέρχονται και να την ανακαλύπτουν ξανά και ξανά. Η επιτυχία του έργου οφείλεται αφενός στην υπόθεσή του, που βασίζεται σ’ ένα γερμανικό παραμύθι από τη συλλογή του Γερμανού συγγραφέα Γιόχαν Μουζέους (1735-1787) με τίτλο «Το κλεμμένο πέπλο», και αφετέρου στην υπέρτατη μουσική του Τσαϊκόφσκι. Μέσα από την ιστορία αγάπης (η παράσταση διαρκεί 2 ώρες και 20 λεπτά) ξετυλίγονται όλα τα συναισθήματα. 



Ελπίδα, τρόμος, απόγνωση, μίσος, τρυφερότητα και αγάπη. Το παραμύθι αφηγείται τον έρωτα ενός νέου πρίγκιπα και μιας όμορφης κοπέλας, την οποία ένας κακόβουλος μάγος, ονόματι Ρόθμπαρτ, μεταμορφώνει σε λευκό κύκνο. Η πριγκίπισσα Οντέτ και οι φίλες της περνούν τη ζωή τους παγιδευμένες στη μορφή του κύκνου. Τα μάγια μπορεί να λύσει μόνο ο έρωτας, ο οποίος έρχεται… από το γοητευτικό πρίγκιπα Ζίγκφριντ, που ορκίζεται να σώσει την Οντέτ. Η ιστορία περιπλέκεται ακόμα περισσότερο όταν ο μάγος αποπειράται να τον ξεγελάσει και να τον παντρέψει με την κόρη του Οντίλ, το μαύρο κύκνο. Ο Ζίγκφριντ όμως σύντομα γλιτώνει από την παγίδα του μάγου και δεν αργεί να χαθεί στην αγκαλιά της αγαπημένης του. 



Το διάσημο Ρωσικό Μπαλέτο, που ιδρύθηκε το 2000, διαπρέπει διεθνώς με τη συγκεκριμένη παράσταση. Το ρόλο της Οντέτ και της Οντίλ μοιράζονται εναλλάξ οι διακεκριμένες Ρωσίδες χορεύτριες Μιζίνοβα Λουντμίλα και Οντινόκοβα Ναταλία, ενώ τον πρίγκιπα Ζίγκφριντ υποδύονται οι Παρκάτσεφ Φιλίπ και Τκασένκο Μαξίμ. 


INFO
«Λίμνη των Κύκνων»
Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Παραστάσεις: 22/10-9/11
Εισιτήρια: 10€-30€.
Πληροφορίες: 210 4143310. 
 
Top