Στη φυλή των Kwakwaka’wakw, ιθαγενών του Καναδά, υπήρχαν τέσσερις μυστικές ομάδες. Οι τρεις ασχολούνταν με τον πόλεμο, τη μαγεία και τη ζωή μετά τον θάνατο. Η τέταρτη και ισχυρότερη ήταν η ομάδα των «καννίβαλων», γνωστή ως Hamatsa.
Η μυστική τελετή των Hamatsa
Όταν ερχόταν η ώρα να μπει στην ομάδα ένα καινούριο μέλος, έπρεπε πρώτα να περάσει τη δοκιμασία. Το νέο μέλος ήταν πάντα άντρας, περίπου 25 χρόνων. Τον άρπαζαν τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας και τον άφηναν μόνο του σε μια κρυφή τοποθεσία μέσα στο δάσος.
Εκεί του μάθαιναν τις μυστικές τελετές, τους μύθους και τα έθιμα των Hamatsa. Ο μαθητευόμενος έπρεπε να μείνει νηστικός και να πλένεται με παγωμένο νερό για να εξαγνίσει το σώμα και το πνεύμα του. Έτσι πίστευαν ότι θα έχανε την ανθρώπινη μυρωδιά του και θα γινόταν ένα με τον κόσμο των μυθικών τεράτων, των Θεών και των ζώων.
c2
Πριν επιστρέψει στην φυλή, έπρεπε να ολοκληρώσει την τελευταία αποστολή του: να θεραπεύσει ένα πτώμα! Οι Kwakwaka’wakw δεν έθαβαν τους νεκρούς τους στο έδαφος, αλλά τους τοποθετούσαν πάνω στα κλαδιά των δέντρων, μέσα σε ανοιχτά φέρετρα.
Ο αέρας ξέραινε το δέρμα τους και σιγά σιγά, έπαιρναν τη μορφή μούμιας. Τότε κατέβαζαν το πτώμα απ’ το δέντρο, το έπλεναν με αλατούχο νερό και χρησιμοποιούσαν τα φύλλα απ’ το κώνειο (φυτικό δηλητήριο) για να καθαρίσουν το κρέας που είχε αποσυντεθεί.
Η τελετή των κανιβάλων
Στο τέλος, έφερναν το πτώμα με την κοιλιά ανοιγμένη μπροστά στον μαθητευόμενο. Έπρεπε να φυσήξει καπνό μέσα στα όργανα για να το εξαγνίσει και να το «θεραπεύσει». Οι Hamatsa τότε άρχιζαν να τρώνε κομμάτια απ’ το «καθαρό» πτώμα.
Μετά ανάγκαζαν τον μαθητευόμενο να πιει μεγάλες ποσότητες θαλασσινού νερού, μέχρι να κάνει εμετό και να βγάλει από μέσα του το ανθρώπινο κρέας. Καθ’ όλη τη διάρκεια της τελετής, ο μαθητευόμενος φορούσε μάσκα και χόρευε ανεξέλεγκτα, σαν να τον είχε καταλάβει κάποιο πνεύμα.
Πολλές φορές ορμούσε στους παρευρισκόμενους και τους δάγκωνε. Όσοι τραυματίζονταν, αποζημιώνονταν με πλούσια δώρα.
c3
Η φυλή των Kwakwaka’wakw μελετήθηκε από τον γερμανο-αμερικάνο ανθρωπολόγο Φρανζ Μπόας στα τέλη του 19ου αιώνα, αλλά ακόμα και σήμερα υπάρχουν πολλές μυστηριώδεις τελετές που δεν έχουν εξηγηθεί.
pronews.gr
 
Top