Την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί το πόρισμα της «επιτροπής των σοφών» για το ασφαλιστικό, είπε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι πριν από το συνολικό νομοσχέδιο για την ανασυγκρότηση του ασφαλιστικού συστήματος το Νοέμβριο, θα κατατεθεί στη Βουλή «ενδιάμεσο» νομοσχέδιο. και σε αυτό το «σημείο», πέταξε τη «βόμβα» προς χιλιάδες ασφαλισμένους και εργαζομένους: είπε πως με το «ενδιάμεσο» νομοσχέδιο θα ανακληθούν διατάξεις από το μίνι ασφαλιστικό Στρατούλη, το νόμου για τα ΚΕΠΑ δηλαδή, διότι η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις δεν κατάφερε να το αποτρέψει. Δε διευκρίνισε ποιες διατάξεις, ωστόσο.
«...Ενδιάμεσα θα υπάρχει ένα νομοσχέδιο που θα έχει ρυθμίσεις κοινωνικοασφαλιστικές που δεν είναι αυτό που σας λέω. Αυτό αφορά προαπαιτούμενες δράσεις κυρίως για ανάκληση ρυθμίσεων θετικών του 4331/2015. Αυτό ήταν από τα προαπαιτούμενα που δεν μπορέσαμε να αποφύγουμε και πρέπει να ενημερώσουμε και το σώμα και τον ελληνικό λαό ότι αυτή τη δυσμενή εξέλιξη της ανάκλησης θετικών ρυθμίσεων θα επιδιώξουμε να την εξουδετερώσουμε ακριβώς μέσω της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης», είπε.
Αναφερόμενος στις παρεμβάσεις που θα γίνουν στο ασφαλιστικό, ο υπουργός τόνισε ότι «έχουμε δεσμεύσεις από το μνημόνιο που θα επιδιώξουμε να εξουδετερώσουμε μέσω της γενικής μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος. Σε αντικατάσταση συγκεκριμένων δεσμεύσεων που δεν θέλουμε να φέρουμε εις πέρας (π.χ. ο αντιασφαλιστικός νόμος του 2010, ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, απομείωση κατώτατων συντάξεων και ΕΚΑΣ) ζητήσαμε την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος. Αυτή θα φέρουμε στη Βουλή το Νοέμβριο, ώστε να μην υπάρχουν συντάξεις – φιλοδωρήματα και οι νυν εργαζόμενοι να πάρουν σύνταξη». Δεσμεύθηκε ακόμη ότι «δεν θα επιβάλλουμε οριζόντιες μειώσεις» και «η αναγκαία αναπροσαρμογή θα γίνει μέσω του νέου συστήματος».
Αναφερόμενος στα εργασιακά, είπε ότι «αντίθετα με το παρελθόν όπου υπήρχε απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, θα νομοθετήσουμε σύμφωνα με τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές, όπως λέει το μνημόνιο». Σημείωσε πάντως πως άλλη είναι η αντίληψη για το τι σημαίνει «καλές πρακτικές» που έχει το ΔΝΤ και άλλη η κυβέρνηση, η οποία θέλει να ασκήσει «πολιτικές με αριστερό πρόσημο».
Απευθυνόμενος και προς το ΚΚΕ, ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι «θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τον φόβο των εργαζομένων αξιοποιώντας όσο μπορούμε τους μηχανισμούς που έχουμε, κυρίως το ΣΕΠΕ» και ζήτησε την βοήθεια και των κομμάτων για να το επιτύχει.