Κύμα σφοδρής κακοκαιρίας με έντονη βροχόπτωση και ισχυρές καταιγίδες πλήττει όλη τη χώρα...


 Σοβαρά προβλήματα άφησε πίσω της η πρωινή καταιγίδα στην Ηλεία και στην Αχαϊα. Προβλήματα και στην Αττική. Εγκλωβίστηκαν οδηγοί μέσα σε αυτοκίνητα σε Ελευσίνα και Ανω Λιόσια. Δεκάδες κλήσεις έχει δεχθεί η πυροσβεστική.
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, τα περισσότερα προβλήματα καταγράφονται στον δήμο Ανδραβίδας - Κυλλήνης.
Ειδικότερα, λόγω του όγκου του νερού έχουν πλημυρίσει σπίτια και καταστήματα στην περιοχή της Βάρδας, ενώ έχουν παρασυρθεί σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Στην Πατρών – Πύργου η κυκλοφορία διεξάγεται με πολλά προβλήματα, ενώ είχε διακοπεί η κυκλοφορία στο ύψος του Βουπρασίου. Κατολίσθηση σημειώθηκε και στην παλαιά Εθνική Οδό Πατρών-Πύργου, στην Παναγοπούλα, από φερτά υλικά εργοταξίου στην υπό κατασκευή Νέα Εθνική Οδό.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην πρωινή εκπομπή του Mega ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, ειδικά στην πόλη Βάρδα έχουν πλημμυρίσει ο κεντρικός δρόμος, σπίτια και καταστήματα, ενώ οι ισχυροί άνεμοι που πλέουν στην περιοχή κάνουν ακόμη πιο δύσκολη την κατάσταση. Είναι χαρακτηριστικό πως η Πυροσβεστική έχει δεχθεί μέχρι στιγμής 30 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων.
Προβλήματα εντοπίζονται επίσης στη Δυτική Αχαϊα, όπου και εκεί έχουμε υπερχείλιση χειμάρρων και ποταμιών, ενώ πλημμύρισαν σπίτια, ποιμνιοστάσια, καλλιέργειες και δρόμοι.
«Ο δήμος μας βρίσκεται ουσιαστικά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω των ζημιών που έχουν προκαλέσει οι καταιγίδες», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Δυτικής Αχαϊας, Χρήστος Νικολάου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα περισσότερα προβλήματα καταγράφονται στις περιοχές Σαγέικα, Λιμνοχώρι, Καλαμάκι και Λακκόπετρα, λόγω των πλημμυρών από την υπερχείλιση χειμάρρων, ενώ χρειάστηκε για λόγους ασφαλείας να μεταφερθούν από τα σπίτια τους ηλικιωμένοι που διαμένουν σε Καλαμάκι και Λακκόπετρα. Επίσης, ο κ. Νικολάου τόνισε ότι έχουν προκληθεί μεγάλες καταστροφές και στις αγροτικής καλλιέργειες.
Εν τω μεταξύ, συνεργεία του δήμου αλλά και ιδιώτες με μηχανήματα προσπαθούν να αποκαταστήσουν τα προβλήματα που έχουν προκληθεί και όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν θα ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών.

Στην περιοχή της Βάρδας Ηλείας βρίσκονται τεχνικά κλιμάκια της περιφερείας Δυτικής Ελλάδας, όπου μαζί με συνεργεία του δήμου Ανδραβίδας - Κυλλήνης, αλλά και άνδρες της Πυροσβεστικής, επιχειρούν να αντιμετωπίσουν τα εκτεταμένα προβλήματα που έχει προκαλέσει το κύμα κακοκαιρίας.
«Βασικό μας μέλημα αυτή την στιγμή είναι να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα από τις πλημμύρες, που έπληξαν κυρίως την Βάρδα» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, ο οποίος επισκέπεται τις πληγείσες περιοχές. Και πρόσθεσε: «Δυστυχώς υπάρχουν πολλές ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες και θερμοκήπια, με αποτέλεσμα να έχει πληγεί σε σημαντικό βαθμό η τοπική παραγωγή».
Ακόμη, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, συνεργεία της περιφέρειας επιχειρούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην εθνική οδό Πατρών - Πύργου, στο ύψος της Βουπρασίας, αφού λόγω των πλημμυρών, η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται με μεγάλη δυσκολία.
Επίσης, ο περιφερειάρχης ανέφερε ότι τα τεχνικά κλιμάκια βρίσκονται στην περιοχή, όχι μόνο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, αλλά και για να παρέμβουν, σε περίπτωση που σημειωθούν και πάλι έντονες βροχοπτώσεις.

Προβλήματα από την κακοκαιρία και στην Αττική
Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που επικρατούν στην Αττική, έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε πολλές περιοχές. Στο Καματερό, πριν από λίγη ώρα, κατέρρευσε παλιό ακατοίκητο σπίτι, που βρισκόταν δίπλα στο ρέμα της περιοχής.
Παράλληλα, έως αυτή την ώρα, η Πυροσβεστική έχει δεχθεί 160 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων, κοπές δένδρων και παροχές βοήθειας, σε εγκλωβισμένους οδηγούς. Οι περισσότεροι απεγκλωβισμοί οδηγών ΙΧ έχουν γίνει κυρίως στην περιοχή των Λιοσίων.
Τις πρώτες πρωινές ώρες, στην Ελευσίνα, η Πυροσβεστική απεγκλώβισε δύο επιβάτες από ΙΧ αυτοκίνητο, που είχε ακινητοποιηθεί στη συμβολή των οδών Ωκεανίδου και Δημοκριτών, λόγω της νεροποντής. Απεγλωβισμοί οδηγών έγιναν το πρωί και στα Άνω Λιόσια στην οδό Αγαίου Πελάγους. Μάλιστα επιστρατεύτηκαν ακόμη και εκσκαφείς προκειμένου να συνδράμουν στη διάσωσή τους…
Στους περισσότερους δρόμους της Αττικής επικρατεί κυκλοφοριακή συμφόρηση. Το μεγαλύτερο πρόβλημα υπάρχει αυτή την ώρα στον Κηφισό, στο ρεύμα ανόδου, όπου τα αυτοκίνητα σχηματίζουν ουρές χιλιομέτρων.

 
Top