Τα νομισματοκοπεία σε ΗΠΑ,Καναδά και Αυστραλία αναγκάστηκαν από τον Ιούλιο και μετά να θέσουν...


 ποσοστώσεις στις πωλήσεις τους και να αυξήσουν τις υπερωρίες, αφού η τεράστια ζήτηση αργυρών νομισμάτων σε όλο τον κόσμο εξαιτίας της πτώσης των τιμών των μετάλλων έχει δημιουργήσει με τη σειρά της ελλείψεις.
Ενδεικτικό είναι πως τον Ιούλιο, μήνας ενδεικτικός των εξελίξεων, το Νομισματικοπείο των ΗΠΑ διέκοψε σχεδόν 20 ημέρες τις πωλήσεις του λόγω έλλειψης πρώτων υλών.
Ετσι τα νομισματοκοπεία αναγκάστηκαν να αναζητήσουν εκτός συνόρων πηγές προμηθειών. Οπως γράφει και η ''Καθημερινή'' οι επενδυτές, που δραστηριοποιούνται στην αγορά αυτή, καθώς και τα νομισματοκοπεία αποδίδουν την αναστάτωση στο ότι πολλοί καθημερινοί άνθρωποι έσπευσαν να αγοράσουν ασημένια νομίσματα μετά την πτώση του ασημιού σε ναδίρ εξαετίας. Στη φωτογραφία οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας ασημένιων νομισμάτων στο Γουέστ Πόιντ της Νέας Υόρκης. Η διεθνής αγορά ασημένιων νομισμάτων αντιμετωπίζει πρωτοφανή μείωση της προσφοράς σε μέταλλο, υποχρεώνοντας ορισμένα νομισματοκοπεία να θέσουν όριο στις πωλήσεις τους και να αυξήσουν τις υπερωρίες.
Ταυτόχρονα, στις ΗΠΑ, παρατηρείται μία απρόσμενη αύξηση της ζήτησης, με αποτέλεσμα οι αρμόδιοι φορείς να αναζητούν στο εξωτερικό πηγές προμηθειών. Συγκεκριμένα, το Νομισματοκοπείο των ΗΠΑ όρισε ποσοστώσεις πωλήσεων για τα εμβληματικά ασημένια νομίσματα, που φέρουν την παράσταση του αμερικανικού αετού. Η απόφαση ετέθη σε ισχύ τον Ιούλιο, λόγω αδυναμίας να καλυφθεί η ζήτηση. Αμέσως μετά, την ίδια κίνηση έκανε και το καναδικό νομισματοκοπείο, δεδομένου ότι τον μήνα αυτό είχε υψηλότατες πωλήσεις-ρεκόρ σε ασημένια νομίσματα. Στη δε Αυστραλία το αντίστοιχο ίδρυμα πώλησε τον Ιούλιο πάνω από 2,5 εκατομμύρια ουγγιές ασημένιων νομισμάτων, σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερες από τον Αύγουστο. Εξ ου και έθεσε ποσοστώσεις στην προμήθεια μιας νέας σειράς ασημένιων νομισμάτων μέσα στον Οκτώβριο.

 
Top