Το τσιγάρο θα σκοτώσει έναν στους τρεις νέους Κινέζους, έως το 2030, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει...


 μία πρωτοφανή επιδημία καπνίσματος. Σύμφωνα με τα συγκλονιστικά αποτελέσματα επιστημονικής έρευνας, η οποία δημοσιεύεται στην Επιστημονική Επιθεώρηση Lancet, δύο στους τρεις άνδρες στην Κίνα ξεκινούν το κάπνισμα στην Κίνα πριν κλείσουν τα 20 τους, με αποτέλεσμα περί τα δύο εκατομμύρια να κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή του τα επόμενα 15 χρόνια.
«Χωρίς γρήγορες, αποτελεσματικές και ευρείας εφαρμογής πράξεις, η Κίνα θα αντιμετωπίσει τεράστιους αριθμούς πρόωρων θανάτων», προειδοποιεί ο Λίμινγκ Λι, καθηγητής στην Ακαδημία Ιατρικών Επιστημών του Πεκίνου, ένας από δύο επιστήμονες επικεφαλής της συγκεκριμένης μελέτης.
Οι επιστήμονες διεξήγαγαν δύο μεγάλες έρευνες, με εθνικά αντιπροσωπευτικά δείγματα, και με διαφορά 15 χρόνων μεταξύ των δύο ερευνών, παρακολουθώντας τις επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία στην Κίνα. Η πρώτη έρευνα διεξήχθη τη δεκαετία του ’90 και έγινε σε δείγμα 250.000 ανδρών. Η δεύτερη έρευνα, η οποία συνεχίζεται, αφορά μισό εκατομμύριο άνδρες και γυναίκες.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ετήσιοι θάνατοι από κάπνισμα στη Κίνα, κυρίως ανάμεσα στους άνδρες, έφτασαν το εκατομμύριο το 2010. Αν συνεχιστούν οι σημερινές τάσεις, μέχρι το 2030 ο αριθμός θα φτάσει τα δύο εκατομμύρια και πιθανότατα τα τρία εκατομμύρια έως το 2050.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι επιπτώσεις του καπνίσματος από τη μεγάλη αύξηση καπνιστών ανδρών σε νεαρή ηλικία που ξεκίνησαν τις πρόσφατες δεκαετίες τώρα έχει αρχίσει να διαφαίνεται. Το ποσοστό όλων των θανάτων ανδρών στις ηλικίες 40 έως 79 που αποδίδονται στο κάπνισμα έχουν διπλασιαστεί στο 20% περίπου, από το περίπου 10% που ήταν στην αρχή της δεκαετίας του ’90, ενώ στις πόλεις, το ποσοστό είναι ακόμα υψηλότερο - 25%, με ανοδική τάση.
Το κάπνισμα, αιτία του καρκίνου του πνεύμονα - μια μορφή καρκίνου με υψηλό ποσοστό θνησιμότητας - αποτελεί παγκοσμίως τη μεγαλύτερη αιτία πρόωρων θανάτων, καθώς ευθύνεται για χρόνιες παθήσεις όπως καρδιακή ανεπάρκεια, εγκεφαλικό και ψηλή πίεση.
Η αύξηση της τιμής των τσιγάρων ίσως είναι ένας τρόπος να μειωθεί το κάπνισμα στην Κίνα, εκτιμά ο Ρίτσαρντ Πέτο, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στην Αγγλία και συνεργαζόμενος επιστήμονας επικεφαλής της έρευνας. «Τα τελευταία 20 χρόνια, οι θάνατοι από το κάπνισμα έχουν αρχίσει να μειώνονται στις δυτικές χώρες, εν μέρει λόγω της αύξησης τιμών», επισημαίνει για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι «για την Κίνα η αύξηση της τιμής θα μπορούσε να σώσει δεκάδες εκατομμυρίων ζωές».

 
Top