Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς υποστηρίζει την πρωτοβουλία του Δήμου του Πειραιά,  η οποία έχει, ως στόχο, την ανάδειξη της πόλης μας σε «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» για το 2021. Γι’ αυτό το σκοπό, ο Πρόεδρος του ΕΒΕΠ,  Β. Κορκίδης, υπέβαλε σχετική επιστολή προς το Δήμαρχο Πειραιά, κ. Γ. Μώραλη, καθώς επίσης και στις επιχειρήσεις-μέλη του Επιμελητηρίου, με την παρότρυνση να συμμετέχουν ένθερμα, σε όλες τις φάσεις της επιλογής του εγχειρήματος, αφού ο εν λόγω ευρωπαϊκός θεσμός έχει αποφέρει στις περισσότερες πόλεις (πρώτη ευρωπαϊκή πολιτιστική πόλη, ανακηρύχθηκε η Αθήνα, το 1985) στις οποίες υλοποιήθηκε, μεγάλα πολιτιστικά, κοινωνικά και οικονομικά οφέλη.

Η «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» είναι μια πόλη που ορίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για περίοδο ενός χρόνου, στη διάρκεια του οποίου της δίνεται η ευκαιρία να επιδείξει την πολιτιστική της ζωή και ανάπτυξη. Η έννοια της ευρωπαϊκής πολιτιστικής πόλης συνελήφθη, ως ένας τρόπος αλληλοπροσέγγισης των Ευρωπαίων κατοίκων και ξεκίνησε στις 13 Ιουνίου 1985, από το Συμβούλιο Υπουργών με πρωτοβουλία της Ελληνίδας Υπουργού Πολιτισμού, αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη. Έκτοτε, η πρωτοβουλία έχει αποκτήσει έναν αυξανόμενο πολιτιστικό και κοινωνικό-οικονομικό αντίκτυπο με τους πολυάριθμους επισκέπτες, που έχει προσελκύσει.

Σε πρώτη φάση, ο Πειραιάς θα αντιμετωπίσει συνυποψήφιες ελληνικές πόλεις (Ελευσίνα, Καλαμάτα κ. ά). Εφόσον προεπιλεγεί, θα περάσει στην τελική φάση της διεκδίκησης, το αποτέλεσμα της οποίας θα γίνει γνωστό, στο τέλος του 2016. Ο Δήμος Πειραιά ολοκληρώνει τη συμπλήρωση της Αίτησης Προεπιλογής, η οποία πρόκειται για ένα ερωτηματολόγιο που αποτυπώνει τις προθέσεις, την πολιτιστική πολιτική της υποψήφιας πόλης και ζητά στοιχεία για τη διοίκηση, το πρόγραμμα, τις δράσεις και τη δυνατότητα της πόλης, να φέρει σε πέρας τη μείζονα αυτή διοργάνωση. Για τη διεκδίκηση της «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης», είναι απαραίτητη, όμως, η ενεργός συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, υπηρεσιών, φορέων, συλλόγων, συλλογικοτήτων, ομάδων και φυσικών προσώπων, κάτι που μπορεί να συμβάλει  στην επιτυχία του ευρωπαϊκού αυτού θεσμού, δίνοντας βαρύτητα σε όλες τις ομάδες του τοπικού πληθυσμού, αλλά και στην εκπαιδευτική διαδικασία. Σε αυτό το πλαίσιο, πραγματοποιούνται στο Δήμο Πειραιά ανοιχτές συναντήσεις, μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, για την ανταλλαγή ιδεών και διαμόρφωση του προγράμματος (περισσότερες πληροφορίες στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.piraeus2021.eu και στο https://www.facebook.com/Piraeus2021).

Σε δηλώσεις του, ο Β. Κορκίδης, τόνισε: «…αρκετές ευρωπαϊκές πόλεις έχουν χρησιμοποιήσει τη χρονιά της πολιτιστικής πόλης για να μεταμορφώσουν ολοκληρωτικά την πολιτιστική τους βάση και, κατ’ επέκταση, την εικόνα τους στο διεθνή χώρο. Με γνώμονα τον τεράστιο πολιτιστικό πλούτο της πόλης μας, κοιτίδα της ναυτοσύνης, πιστεύω ότι, η παρούσα πρωτοβουλία είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να προβληθεί ο Πειραιάς στο εξωτερικό, ενισχύοντας έτσι την εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητά του. Άλλωστε, στα συν της υποψηφιότητας του μεγαλύτερου λιμανιού της Χώρας, που αποτελεί μια από τις βασικότερες εμπορικές πύλες της Ευρώπης συγκαταλέγονται, τόσο το ανακαινισμένο Δημοτικό Θέατρο, όσο και οι τεράστιες υποδομές φιλοξενίας, μετακίνησης και διοργάνωσης εκδηλώσεων. Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, όπως βοήθησε στην επιτυχημένη διοργάνωση της «Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας», αλλά και στη δημιουργία εταιρικής ταυτότητας (brand name) της πόλης του Πειραιά, προκειμένου να συμβάλει ουσιαστικά στον αναπτυξιακό μετασχηματισμό της σε μία σύγχρονη πόλη-λιμάνι, πόλο έλξης της ναυτιλιακής επιχειρηματικής κοινότητας, έτσι και τώρα, στέκεται αρωγός του Δήμου στο σχεδιασμό, ωρίμανση και υλοποίηση της  εξαιρετικής αυτής πρωτοβουλίας…».
 
Top