Με την προσήκουσα επισημότητα και λαμπρότητα τιμήθηκε και φέτος η μνήμη του ηρωικού δημοσιογράφου και εκδότη του Πόντου Νίκου Καπετανίδη (1889-1921), στο πλαίσιο των καθιερωμένων ετήσιων εκδηλώσεων της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας, με την επωνυμία «Καπετανίδεια».
Πλήθος κόσμου παρακολούθησε χθες, 25 Οκτωβρίου, την τελετή τιμής και μνήμης, στο πρόσωπο του Νίκου Καπετανίδη, των θυμάτων των λεγόμενων «Δικαστηρίων της Ανεξαρτησίας» που στήθηκαν στην Αμάσεια του Πόντου, με μοναδικό σκοπό τον αποκεφαλισμό της ελληνικής κοινότητας μέσω εξολόθρευσης της πνευματικής, θρησκευτικής και οικονομικής ελίτ του Πόντου από τους Τούρκους.
Την εκδήλωση συντόνιζε η Γενική Γραμματέας της Ένωσης Χριστίνα Χαφουσίδου, η οποία στην εναρκτήρια αναφορά της ανέδειξε την ιστορική σπουδαιότητα του γεγονότος που τιμά κάθε χρόνο με τις ετήσιες εκδηλώσεις του ο σύλλογος, την 21η Σεπτεμβρίου 1921, οπότε απαγχονίστηκε ο Νίκος Καπετανίδης και εκατοντάδες άλλοι πρόκριτοι του Πόντου, λέγοντας ότι «οι αδελφοί μας Αρμένιοι, επίσης θύματα της τουρκικής θηριωδίας, επέλεξαν μια αντίστοιχη ημέρα στην ιστορία τους για να τιμούν τα θύματα της δικής τους γενοκτονίας» αφού η 24η Απριλίου είναι η μέρα που συνελήφθησαν και λίγο αργότερα δολοφονήθηκαν περίπου 250 ηγέτες της αρμενικής κοινότητας. Δεν δίστασε όμως να αναφερθεί και στη θλιβερή κατάσταση της ελληνικής διανόησης σήμερα, «οπότε μια περίοπτη θέση ανάμεσα στην πνευματική ελίτ της κάθε χώρας θα πρέπει αναμφισβήτητα να καταλαμβάνει ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων της. Αντιθέτως, στην Ελλάδα εδώ και έναν μήνα διατηρείται στη θέση του Υπουργού Παιδείας, παρά την απαίτηση του οργανωμένου ποντιακού χώρου να παραιτηθεί, ένας αρνητής της Γενοκτονίας, αυτός που βάζει τη γενοκτονία των Ελλήνων σε εισαγωγικά και στην ουσία αναπαράγει τις θέσεις των Τούρκων για το γεγονός».
Ο δραστήριος Πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς Χρίστος Δημόπουλος στο σύντομο χαιρετισμό του ευχαρίστησε όλους για την παρουσία και ιδιαίτερα τους μαθητές των τεσσάρων δημοτικών σχολείων της περιοχής, τα οποία και φέτος τίμησαν τους ήρωες της Αμάσειας που δεν δίστασαν να δώσουν τη ζωή τους για τα ελληνικά ιδεώδη. Ο κ. Δημόπουλος μαζί με τον πρώην Πρόεδρο της Ένωσης Δαμιανό Ποιμενίδη, ο οποίος εξακολουθεί να καταθέτει σώμα και ψυχή για την πρόοδο του συλλόγου, πραγματοποίησαν τα αποκαλυπτήρια της νέας προτομής του Νίκου Καπετανίδη, θαυμάσιο έργο του γλύπτη Νικόλαου Σεβαστίδη.
Σπουδαία ήταν η παρουσία της δημοσιογράφου Μαρίας Αντωνιάδου, μέλους Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών και πρώτης γυναίκας Προέδρου του ισχυρού αυτού φορέα, η οποία ήταν η κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης. Η κα Αντωνιάδου προέβαλε την ξεχωριστή θέση που καταλαμβάνει ο Νίκος Καπετανίδης δίπλα σε άλλους δύο πρωτοπόρους δημοσιογράφους Ιωάννη Ιάκωβου Μάγιερ (1798-1826) και Βλάση Γαβριηλίδη (1848-1920), αποτελώντας πρότυπο για τους σύγχρονους δημοσιογράφους. Αναφέρθηκε επίσης στις προκλήσεις του σήμερα, οπότε εξακολουθούν να υφίστανται λογοκρισία αρκετοί απ’ όσους προσπαθούν με τόλμη, πατριωτισμό και δημοκρατικό πνεύμα να υπηρετούν την ενημέρωση. Σημειωτέων, η ΕΣΗΕΑ κατέθεσε για 2η χρονιά φέτος στεφάνι στη μνήμη του Νίκου Καπετανίδη, γεγονός που έχει ιδιαίτερο συμβολισμό.
Την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πειραιώς και Φαλήρου κ.κ. Σεραφείμ, π. Ιερώνυμος, που μετέφερε τις ευχές του Σεβασμιωτάτου και την ιδιαίτερη εκτίμησή του προς το σωματείο και τους Πόντιους γενικότερα. Την επίσημη τελετή συμπλήρωναν με τη συμμετοχή τους η Φιλαρμονική του Δήμου Πειραιώς και το Τάγμα Απόδοσης Τιμών του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμύνης. Πάνω από 20 φορείς κατέθεσαν στεφάνι, με πρώτο τον Δήμαρχο Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χρήστο Βρεττάκο και τον εκπρόσωπο του Δημάρχου Πειραιώς Ιωάννη Μώραλη. Μεταξύ άλλων κατέθεσαν επίσης ο ανιψιός του ήρωα Νίκος Καπετανίδης, η Επιτροπή Ποντιακών Μελετών, ο Σ.Πο.Σ. Νοτίου Ελλάδος και Νήσων της Π.Ο.Ε., η Ε.Πο.Ν.Α., οι σύλλογοι Ποντίων Περάματος, Νικαίας-Κορυδαλλού, Σουρμένων, Αργυρούπολης, Αμαρουσίου, Απανταχού Γαβράδων «Ο Αγ. Θεόδωρος Γαβράς», Ποντίων Αξιωματικών «Αλ. Υψηλάντης», «Θυμαιτάδαι», Καντανιωτών «Η Κάντανος», η εφημερίδα «Ποντιακή Γνώμη», κ.ά.
Μετά το πέρας της τελετής, στην πλατεία Νίκου Καπετανίδη έναντι του συλλόγου, ακολούθησε κέρασμα στην αίθουσα της Ένωσης και όλοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους που μετά από δύο χρόνια αποκαταστάθηκε η ζημιά που προκλήθηκε στο μνημείο από ασυνείδητους βανδάλους.

Ποντιακή Θεατρική Παράσταση την 1η μέρα των «Καπετανιδείων 2015»
Το διήμερο των εκδηλώσεων άνοιξε το Σάββατο 24 Οκτωβρίου, με την ποντιακή θεατρική παράσταση «Έναν έμπρου - δύο οπίσ’ κι η τσαγάνα... ‘ς σο καπίτσ’» του Ηλία Υφαντίδη, από τη θεατρική ομάδα του Συλλόγου Ποντίων Ελευσίνας «Νέα Τραπεζούντα». Πρόκειται για ένα έργο που προσφέρει άφθονο γέλιο αλλά και διδακτικά μηνύματα για τη σημασία της παράδοσης, που αντιστέκεται στην παγκοσμιοποίηση και έχει ανάγκη τους αληθινούς υπηρέτες της για να μην υποστεί μετάλλαξη από τους νεωτερισμούς. Τα προσεγμένα κείμενα και η σκηνοθετική επιμέλεια του Ηλία Υφαντίδη, η άψογη ερμηνεία των ηθοποιών, οι εξαιρετικές μουσικές επιλογές, κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού που συνεχώς ξέσπαγε σε θερμό χειροκρότημα. Η είσοδος ήταν ελεύθερη, όμως ο κόσμος είχε τη δυνατότητα να στηρίξει με όποιο ποσό δύναται τον Μ.Κ.Ο. Ειδικής Μέριμνας και Προστασίας Μητέρας και Παιδιού «Κιβωτός του Κόσμου» του π. Αντώνιου Παπανικολάου, αφού δυο δεσποινίδες της Οργάνωσης παραβρίσκονταν στην παράσταση που είχε σκοπό και την ενίσχυση του έργου της «Κιβωτού».
Μετά το πέρας της παράστασης ο Πρόεδρος της Ένωσης Χρίστος Δημόπουλος πρόσφερε ανθοδέσμη και αναμνηστική πλακέτα με το πρόσωπο του Ν. Καπετανίδη στον Ηλία Υφαντίδη και την πρόεδρο του Συλλόγου Ποντίων Ελευσίνας Σοφία Κοσμίδου, ενώ το μέλος Δ.Σ. της Ένωσης Αθανάσιος Πανανάκης πρόσφερε ένα τριαντάφυλλο σε κάθε συμμετέχοντα στην παράσταση. Ακολούθησε ένα ωραίο και πλούσιο κέρασμα του θιάσου με φαγητά που μαγείρεψαν εθελόντριες κυρίες. Η όμορφη παρέα που δημιουργήθηκε γύρω από το τραπέζι, διαλύθηκε πολύ μετά τα μεσάνυχτα, με τις δύο πλευρές, οικοδεσπότες και φιλοξενούμενοι, να έχουν δεσμευτεί να ανταμώσουν ξανά σε μια από τις επόμενες δημιουργίες του ταλαντούχου Ηλία Υφαντίδη.

ΤΜΗΜΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ PITREASNEWS.GR
 
Top