Η ελληνική αποστολή είχε μεταβεί στην Οδησσό, για επαφές με κοινότητες της ομογένειας και την ΜΚΟ των Εθνικών Μειονοτήτων της Μαύρης Θάλασσας...Μέλη της ουκρανικής ναζιστικής οργάνωσης «Δεξιός Τομέας» απέκλεισαν σήμερα σε εστιατόριο της Οδησσού ελληνική αποστολή στην οποία συμμετέχουν η Νάντια Βαλαβάνη, ο Κώστας Ήσυχος, o Βασίλης Χατζηλάμπρου και ο Άρης Χατζηστεφάνου

Η ελληνική αποστολή είχε μεταβεί στην Οδησσό, για επαφές με κοινότητες της ομογένειας και την ΜΚΟ των Εθνικών Μειονοτήτων της Μαύρης Θάλασσας.

Όπως κατήγγειλε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο η πρώην υπουργός Νάντια Βαλαβάνη, τα μέλη της ναζιστικής οργάνωσης τους ακολουθούσαν συνεχώς ζητώντας εξηγήσεις για το λόγο που βρέθηκαν στην πόλη.

«Οι ακροδεξιοί μας έλεγαν ότι είμαστε εχθροί της Ουκρανίας», είπε η κυρία Βαλαβάνη.

Το πρωί, οι παρακρατικοί του «Δεξιού Τομέα» προσπάθησαν σύμφωνα με το info-war να εισβάλλουν στο ξενοδοχείο της ελληνικής αποστολής, ενώ στη συνέχεια φώναζαν συνθήματα, δημιουργώντας κλίμα τρομοκρατίας.

Η ελληνική αποστολή κατέφυγε σε ένα εστιατόριο προκειμένου να ξεφύγει από τα μέλη της οργάνωσης, ενώ ζήτησε τη συνδρομή της αστυνομίας και του ελληνικού προξενείου. Λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι, τα μέλη της αποστολής που αποτελείται από τον πρώην αναπληρωτή υπουργός Άμυνας Κ. Ήσυχο, την πρώην αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Ν. Βαλαβάνη, τον πρόεδρο επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας Β. Χατζηλάμπρου με τη σύζυγό του και τον δημοσιογράφο, Α. Χατζηστεφάνου κατάφεραν να βγουν σταδιακά από τον χώρο που είχαν αποκλειστεί και επέστρεψαν στο ξενοδοχείο τους.

Ωστόσο, λόγω των συνεχών παρενοχλήσεων ακυρώθηκε η συνάντηση που θα είχαν σήμερα τα πρώην κυβερνητικά στελέχη με μέλη της ομογένειας και οι πρώην υπουργοί αναμένεται να επιστρέψουν αύριο στην Ελλάδα.«Τους αποκλείσαμε γιατί ήταν ομάδα της άκρας αριστεράς», λέει η οργάνωσης Δεξιός Τομέας 

Λίγη ώρα αφότου η είδηση έγινε γνωστή, εκπρόσωπος της φασιστικής οργάνωσης Δεξιός Τομέας της Ουκρανίας παραδέχθηκε πως τα μέλη της οργάνωσης απέκλεισαν εν γνώσει τους ένα ξενοδοχείο στην Οδησσό όπου είχαν καταλύσει Έλληνες πολιτικοί και δημοσιογράφοι, για να τους εμποδίσουν να παρευρεθούν σε μια συνάντηση με οργανώσεις μειονοτήτων.

«Ήταν μια ομάδα Ελλήνων της άκρας αριστεράς που ήθελαν να πραγματοποιήσουν μια συνάντηση. Αποκλείσαμε την έξοδο του ξενοδοχείου για να τους εμποδίσουμε να πάνε σε αυτή την εκδήλωση και θα το ξανακάνουμε από όπου και αν έρθουν», δήλωσε ο Άρτεμ Σκοροπάντσκι, προσθέτοντας πως δεν έχει πληροφορίες για το που βρίσκονται τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας, αλλά όπως σημείωσε, «σίγουρα έχασαν την συνάντηση».

Τη στήριξη της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Οδησσό ζητά από το ΥΠΕΞ ο Λαφαζάνης

Την παρέμβαση του υπουργείου Εξωτερικών στην ουκρανική πλευρά, για τη στήριξη της ελληνικής αντιπροσωπείας που προπηλακίστικε από ακροδεξιά στοιχεία στην Οδησσό, ζήτησε ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της ΛΑΕ, ο Π. Λαφαζάνης, «μόλις πληροφορήθηκε τις απαράδεκτες ενέργειες παρακρατικών ναζιστικών Ουκρανικών ομάδων σε βάρος της ελληνικής αντιπροσωπείας, που επισκέπτεται την Οδησσό και αποτελείται από τους Κ. Ήσυχο, Ν. Βαλαβάνη, Β. Χατζηλάμπρου και Α. Χατζηστεφάνου, επικοινώνησε με τον Γιάννη Αμανατίδη, υφυπουργό Εξωτερικών, για τον Απόδημο Ελληνισμό και ζήτησε την θετική παρέμβασή του».
 
Top