Σφυροκοπούν την κατεχόμενη Συρία

Ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία - Δεκάδες άμαχοι νεκροί μεταδίδει το Reuters. Ετοιμάζεται και για εισβολή από ξηράς η ρωσική πολεμική μηχανή...




Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας επιβεβαίωσε πριν από λίγο την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Συρία, μεταδίδουν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας οι αεροπορικές επιδρομές στοχοθέτησαν στρατιωτικό εξοπλισμό, αποθήκες όπλων και πυρομαχικά.

Σύμφωνα όμως με τον επικεφαλής της συριακής αντιπολίτευσης, οι αεροπορικές επιδρομές που διεξήγαγε η πολεμική αεροπορία της Ρωσίας είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 36 αμάχων και έπληξαν περιοχές που δεν ελέγχουν το Ισλαμικό Κράτος και οι μαχητές της Αλ Κάιντα.



«Όλοι οι στόχοι στα αεροπορικά πλήγματα της Ρωσίας που διεξήχθησαν σήμερα στο βόρειο τμήμα της Χομς ήταν άμαχοι» έγραψε ο Χάλεντ Χότζα, επικεφαλής του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού, στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Ο Χότζα, που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, είπε ότι οι άμαχοι σκοτώθηκαν σε πέντε διαφορετικές περιοχές.

«Οι περιοχές που στοχοθετήθηκαν στους σημερινούς βομβαρδισμούς της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας στη Χομς ήταν οι περιοχές εκείνες που πολέμησαν εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και το νίκησαν πριν από ένα χρόνο» υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι επιδρομές είχαν ως στόχο την ευρύτερη περιοχή της πόλης Χομς και αντιπάλους του Μπασάρ Αλ Ασαντ.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η Ουάσινγκτον είχε ήδη ενημερωθεί για τις επιθέσεις.



Πούτιν: Προληπτικά πλήγματα και ο ρόλος του Ασαντ

Ο Πούτιν εκτίμησε πάντως ότι ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ πρέπει να διεξαγάγει διάλογο με τη συριακή αντιπολίτευση και να είναι έτοιμος να συμφωνήσει σε έναν «συμβιβασμό», σε δηλώσεις του μετά τα πρώτα αεροπορικά πλήγματα της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας στην επικράτεια της Συρίας.

«Πιστεύουμε ότι μια οριστική και διαρκής λύση στη Συρία είναι εφικτή μόνο στη βάση μιας πολιτικής μεταρρύθμισης και της διεξαγωγής διαλόγου με τις λογικές πολιτικές δυνάμεις στη χώρα», είπε ο Πούτιν αναφερόμενος στην αντιπολίτευση την οποία ανέχεται το καθεστώς του Άσαντ. «Γνωρίζω ότι ο πρόεδρος Άσαντ το αντιλαμβάνεται αυτό και είναι έτοιμος για μια τέτοια διαδικασία», πρόσθεσε ο Πούτιν.

Εξάλλου ο πρόεδρος της Ρωσίας είπε ότι η κυβέρνησή του επιδιώκει να συμμαχήσει με όλες τις χώρες που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις εναντίον της διεθνούς τρομοκρατίας.

«Πιστεύουμε ότι είναι εφικτό και προσήκον να ενωθούν όλες οι ενδιαφερόμενες χώρες στον αγώνα εναντίον της διεθνούς δημοκρατίας και να οικοδομήσουμε το κοινό μας έργο βάσει του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ», σημείωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Για να ξεκινήσουμε προτείνω στα ενδιαφερόμενα κράτη, πρώτα απ' όλα τις χώρες της περιοχής, να ενταχθούν στο διεθνές κέντρο πληροφόρησης και συντονισμού στη Βαγδάτη. Όλοι οι εταίροι μας θα είναι ενημερωμένοι για τα σχέδια και τις ενέργειες της Ρωσίας στη Συρία».

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν υποστήριξε σήμερα ότι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί η τρομοκρατία είναι η προληπτική δράση και η στοχοθέτηση εδαφών που έχουν καταλάβει.

«Ο μόνος τρόπος να δοθεί αληθινά μάχη εναντίον της διεθνούς τρομοκρατίας —κι εκείνοι που μάχονται στη Συρία και στις γειτονικές της χώρες είναι ακριβώς αυτό, διεθνείς τρομοκράτες— είναι με προληπτική δράση, τις μάχες και την εξολόθρευση των ανταρτών στις περιοχές που έχουν ήδη καταλάβει, αντί να περιμένουμε να έλθουν στο σπίτι μας», είπε ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά τη διάρκεια συνάντησής του με στελέχη της κυβέρνησής του.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας σημείωσε επίσης ότι ο πόλεμος εναντίον της τρομοκρατίας πρέπει να διεξαχθεί βάσει ενός διεθνούς σχεδίου.

Ακόμη, ο Πούτιν έκρινε ότι το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), το οποίο δρα στη Συρία και στο Ιράκ, δεν έχει καμιά σχέση με το «αληθινό» Ισλάμ.

«Είναι γνωστό ότι χιλιάδες άνθρωποι από ευρωπαϊκές χώρες, τη Ρωσία, πρώην σοβιετικά κράτη είναι μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης που αποκαλείται Ισλαμικό Κράτος, και θέλω να δώσω έμφαση ξανά στο γεγονός ότι δεν έχει καμιά σχέση με το αληθινό Ισλάμ», ανέφερε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Δεν χρειάζεται να είναι κανένας ειδικός σε αυτά τα θέματα για να καταλάβει ότι εάν [το ΙΚ] τα καταφέρει να νικήσει στη Συρία, [τα μέλη του] αναπόφευκτα θα επιστρέψουν στις πατρίδες τους, θα επιστρέψουν στη Ρωσία» και θα αναλάβουν δράση και εκεί, πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Παράλληλα ο Πούτιν σημείωσε ότι «η συριακή σύγκρουση έχει βαθιές ρίζες» και «προκλήθηκε από διάφορους παράγοντες», ανάμεσά τους «διακρατικές» παρεμβάσεις, «εσωτερικές, πολιτικές, θρησκευτικές και εθνοτικές εντάσεις, που επιδεινώθηκαν από τις κατάφωρες εξωτερικές επεμβάσεις».

«Με δεδομένες αυτές τις συνθήκες ασφαλώς δεν πρόκειται να εμπλακούμε ολοκληρωτικά στη σύγκρουση αυτή», ανέφερε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ρωσίας, η εμπλοκή της χώρας του σε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στη Συρία δεν αντίκειται στο διεθνές δίκαιο και ακολουθεί σχετικό αίτημα του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ.
 
Top