«Όταν δεν γίνεται τίποτα στην πολιτική σφαίρα, δεν μπορεί να γίνει τίποτα και στην αναδιάρθρωση της οικονομίας»

Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια για περαιτέρω εκλογική αβεβαιότητα, τονίζει το ειδησεογραφικό δίκτυο CNN, σε άρθρο του για την σημερινή εκλογική διαδικασία, διευκρινίζοντας πως ένα αργό σενάριο σχηματισμού κυβέρνησης θα έθετε σε κίνδυνο την εκταμίευση των συμφωνημένων ευρωπαϊκών δάνειων.

«Οι Έλληνες προσέρχονται στην κάλπη για Τρίτη φορά μέσα σε αν χρόνο εν μέσω πολιτικής ρευστότητας και οικονομικής δυσπραγίας, την ώρα που για μια ακόμη φορά η υπόλοιπη Ευρώπη κρατάει την ανάσα της εν αναμονή του αποτελέσματος

Οι δύο βασικοί αντίπαλοι – ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Αλέξη Τσίπρα και η Νέα Δημοκρατία με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη- αναμετρώνται στήθος με στήθος σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες δείχνουν πως κανείς δεν πρόκειται να κερδίσει μια ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Και οι δύο έχουν υποσχεθεί μεταρρυθμίσεις που θα συμβαδίζουν με τις επιταγές των εταίρων προκειμένου να εισπραχθεί η οικονομική βοήθεια που συμφώνησαν με τους Ευρωπαίους, μια συμφωνία που υπογράφηκε τελευταία στιγμή την ώρα που η χώρα κινδύνευε με έξοδο από την Ευρωζώνη.

Αυτός είναι και ο βασικότερος λόγος σύμφωνα με το CNN που μια «αναποτελεσματική» εκλογική κατάληξη θα σήμανε ενδεχόμενη καθυστέρηση των για το σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού ή ακόμα χειρότερα μια νέα εκλογική αναμέτρηση. Και η αλήθεια είναι πως η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια για έναν νέο γύρο εκλογικής αστάθειας.

Η Αθήνα, όπως διευκρινίζει ο αρθρογράφος, έχει ανάγκη από κυβέρνηση που θα δώσει ανάσα στην στραγγαλισμένη οικονομία της που θα εφαρμόσει τη συμφωνία και θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει την πρόκληση των χιλιάδων μεταναστών που φτάνουν στις ακτές της. «Η Ευρώπη, για μία ακόμη φορά, κρατά την αναπνοή της για το αποτέλεσμα», σημειώνεται ακόμη.

Αν η νέα κυβέρνηση δεν δουλέψει γρήγορα, προειδοποιεί το CNN, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να εισπράξει τα χρήματα από την Ευρώπη, γεγονός που θα την έφερνε στη δυσχερή θέση να μην αποπληρώσει τα 3,2 δισ. ευρώ που οφείλει στο ΔΝΤ για το υπόλοιπο του χρόνου.

«Η Ελλάδα δεν είναι βιώσιμη και τα μεγάλα ζητήματα είναι το πόσο θα εκτροχιαστεί το πρόγραμμα και πόσα μέλη της ευρωζώνης θα συνταχθούν με τη Γερμανία στην άποψη ότι η απώλεια στόχων δεν είναι πλέον ένα τίμημα που πρέπει να πληρώνεται», δήλωσε ο Γκαμπριέλ Στερν, επικεφαλής του Oxford Economics στο ειδησεογραφικό δίκτυο.

Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, το ΔΝΤ τονίζει ότι η Ελλάδα έχει απελπιστική ανάγκη μία σημαντική ελάφρυνση χρέους. Χωρίς αυτή, η χώρα μπορεί ξανά να βρεθεί στη θέση να μην μπορεί να πληρώσει τους «λογαριασμούς» της μακροπρόθεσμα, εκτιμά το CNN. «Η Ευρώπη είναι απρόθυμη να το συζητήσει αυτό, απλά διευκρινίζει πως προηγείται η αξιολόγηση για τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις», τονίζεται ακόμη. Στο μεταξύ, η ελληνική οικονομία είναι εύθραυστη μετά το χάος του καλοκαιριού, με τα capital controls να είναι ακόμη σε ισχύ, με τη βιομηχανική βάση έχει συρρικνωθεί και την ανεργία αγγίζει το 25%.

«Έχουμε δει μεγάλη πτώση στις εισαγωγές και τις εξαγωγές, οπότε είναι πιθανό να υπάρξει μεγάλη επιβράδυνση της οικονομίας», εκτιμά ο Ραούλ Ρούπαρελ, διευθυντής του Open Europe. Το ΑΕΠ της Ελλάδας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 2,3% φέτος και 1,3% την επόμενη χρονιά. Και η διακοπή από μία ακόμη εκλογική διαδικασία μόνο καλύτερα δεν κάνει τα πράγματα, τονίζει το CNN. «Όταν δεν γίνεται τίποτα στην πολιτική σφαίρα, σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα στην αναμόρφωση της οικονομίας», καταλήγει ο Ρούπαρελ.

 
Top