Ένας περίπατος στην εξοχή, μία βόλτα σε ένα πάρκο ή ένα χαλαρό περπάτημα σε περιοχές μακριά από το κέντρο της πόλης...
είναι συνώνυμο χαλάρωσης. Μπορεί, όμως, αυτή η δραστηριότητα να προσφέρει κάτι επιπλέον από ηρεμία; Σύμφωνα με τους επιστήμονες το 25λεπτο περπάτημα μπορεί να προσθέσει επτά ολόκληρα χρόνια ζωής!

Έρευνα της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας υποστηρίζει πως η ελαφριά άσκηση μπορεί να ελαττώσει τον κίνδυνο πρόκλησης καρδιακών προβλημάτων και δη ανακοπής, για ανθρώπους που διανύουν την 50η ή 60η δεκαετία της ζωής τους.

Η στεφανιαία νόσος στη Μεγάλη Βρετανία, όπως αναφέρει ο Independent, προκαλεί έναν θάνατο κάθε επτά δευτερόλεπτα και η άσκηση θεωρείται ότι βοηθά στην ελάττωση των καρδιακών παθήσεων σε συνδυασμό με την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και του διαβήτη.

Στην έρευνα της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Σααρλαντ της Γερμανίας, συμμετείχαν 69 άνθρωποι ηλικίας από 30 έως 60 ετών που δεν κάπνιζαν και δεν ασκούνταν.

Οι συμμετέχοντες υποβάλλονταν σε εξετάσεις αίματος όσο διήρκησε η έρευνα (περίπου έξι μήνες) ενώ είχαν εντάξει στο πρόγραμμά τους αερόβια άσκηση, κατά διαστήματα εντατική. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως η διαδικασία αντιγήρανσης είχε ενεργοποιηθεί.

«Αυτό υποδηλώνει ότι όταν η συστηματική άθληση μπορεί να καθυστερήσει την διαδικασία της γήρανσης», δήλωσε ο Σαντζάι Σάρμα, καθηγητής κληρονομικών καρδιακών νοσημάτων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Σεν Τζορτζ στο Λονδίνο.

«Μπορεί να μην αποφύγουμε ποτέ να γεράσουμε, αλλά μπορούμε να καθυστερήσουμε το πότε θα γεράσουμε. Μπορεί να μοιάζουμε νεότεροι στα 70 μας και να ζήσουμε ως τα 90 μας», πρόσθεσε ο γιατρός.

«Με την άσκηση αγοράζεις από τρία ως επτά επιπλέον χρόνια ζωής. Είναι αντικαταθλιπτική και βελτιώνει την νοητική λειτουργία και υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να καθυστερήσει την εμφάνιση της άνοιας», συμπλήρωσε ο Σάρμα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο καθένας θα έπρεπε να περπατάει τουλάχιστον 20 λεπτά ή να κάνει τζόγκινγκ καθημερινά, δεδομένης της καθιστικής ζωής και της αλλαγής στη διατροφή μας που έχουν συμβάλει στην αύξηση των ποσοστών θνησιμότητας και καρδιακών παθήσεων.

Στο μεταξύ, οι ειδικοί επισημαίνουν πως τα οφέλη της άσκησης είναι εμφανή σε οποιαδήποτε ηλικία.

«Η έρευνα μας βοηθά να κατανοήσουμε λίγο περισσότερο πώς η φυσική δραστηριότητα έχει αυτά τα αποτελέσματα. Μας βοηθά να κατανοήσουμε τη διαδικασία της γήρανσης των κυττάρων και πώς γερνάει το σώμα, καθώς και το πώς επιδρά η φυσική δραστηριότητα στα κύτταρα», δήλωσε η Κρίστι Ντίτον, του Ινστιτούτου του Κέιμπριτζ για τη Δημόσια Υγεία.

«Όσο πιο δραστήριος είναι κάποιος, ανεξαρτήτως από την ηλικία που ξεκινά την άσκηση, τόσα περισσότερα είναι τα οφέλη», επισημαίνει η Ντίτον.
 
Top