"Πρέπει να είμαστε πιο ταπεινοί και πιο σεμνοί στα επαναστατικά μας οράματα, να «διαβάζουμε» καλά τους συσχετισμούς δυνάμεων που αναδύονται στην Ευρώπη και κυρίως να προχωρούμε σταθερά μπροστά, έστω και αργά"...
Ο επικεφαλής των Podemos ήρθε για να στηρίξει τον φίλο του, Αλέξη, όπως λέει συνέχεια, λίγο πριν από τις εκλογές και μίλησε στην «Εφ.Συν.» και τη Νόρα Ράλλη για τους κοινούς «εχθρούς» μας στην Ε.Ε. και τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει η Αριστερά στην Ευρώπη σήμερα. Εναντιώθηκε στην επιστροφή σε εθνικό νόμισμα και δήλωσε έτοιμος για τη νίκη του κόμματός του στην Ισπανία.

• Ποια διδάγματα έλαβαν οι Podemos από τις διαπραγματεύσεις του Αλ. Τσίπρα στην Ευρώπη και από το αποτέλεσμα που έφεραν;

Το λέω ξανά και ξανά και δεν θα σταματήσω να το λέω: Είναι πάρα πολύ δύσκολο να πολεμάει ένας εναντίον πολλών εχθρών. Ο Αλέξης αγωνίστηκε σκληρά, σαν λιοντάρι, όπως λέμε εμείς στα μέρη μας. Και κέρδισε, πρώτα απ' όλα, χρόνο.

Αυτό κάνεις όταν μια κατάσταση είναι τόσο δύσκολη, ειδικά όταν οι εχθροί σου είναι πολυάριθμοι και τόσο δυνατοί. Δεν είναι δυνατοί γιατί έχουν σωστά επιχειρήματα, αλλά γιατί έχουν παγιωμένες απόψεις, που κανείς μέχρι τώρα -μέχρι τον Αλέξη- δεν τόλμησε ή δεν θέλησε να αμφισβητήσει.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, ήταν δύσκολο ακόμη και αφού η Γαλλία ή η Ιταλία προσπαθούσαν να υποστηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ... Και αφού κέρδισε πρώτα χρόνο, μετά ο Αλέξης κατόρθωσε να αποδείξει πως υπάρχει και άλλος δρόμος, εκτός λιτότητας. Και αυτό έγινε για πρώτη φορά.

Εμείς, με τη σειρά μας, ως Podemos, από αυτόν τον αγώνα καταλάβαμε πως το να κυβερνάς είναι πολύ πιο δύσκολο από το να είσαι στην αντιπολίτευση. Βέβαια, η Ισπανία δεν είναι Ελλάδα. Η χώρα μας έχει άλλες δυνατότητες, μεγαλύτερες, κυρίως οικονομικές. Γι' αυτό και χτύπησαν πρώτα την Ελλάδα -γιατί εκεί μπορούσαν να το κάνουν πιο εύκολα. Ταυτόχρονα, ήθελαν και θέλουν να παραδειγματίσουν και κάθε άλλη φωνή αντίστασης στα σκληρά τους σχέδια. Γι' αυτό και εμείς στηρίζουμε τον Αλέξη Τσίπρα και προσωπικά είμαστε φίλοι.

• Ως Podemos ξεκινήσατε πολύ δυναμικά, ως ένα κόμμα που ξεπήδησε από τη λαϊκή αντίσταση των πλατειών. Τελευταία, όμως, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τα ποσοστά σας να πέφτουν.

Θυμάμαι πολύ καλά τις δημοσκοπήσεις δύο εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές, πέρυσι τον Μάιο, σύμφωνα με τις οποίες το πιθανότερο ήταν να μην μπαίναμε καν στην Ευρωβουλή.

Το περισσότερο που μας έδιναν ήταν έναν βουλευτή. Τελικά, εξελέγησαν πέντε ευρωβουλευτές μας. Από τότε, στεκόμαστε με μεγάλη καχυποψία απέναντι στις δημοσκοπήσεις.

Προτιμάμε να αναλώνουμε την ενέργειά μας τώρα στην προεκλογική μας εκστρατεία και θα περιμένουμε μέχρι τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών. Αγωνιζόμαστε για την τελική νίκη και έως τότε κάθε δημοσκοπική ανάλυση παραμερίζεται.

• Υπάρχουν φωνές σήμερα στην Ευρώπη που υποστηρίζουν την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα. Ποια η δική σας θέση;

Θεωρώ ανοησία κάθε συζήτηση για επιστροφή στο εθνικό νόμισμα. Είναι άλλο να κάνουμε κριτική στο ευρώ και άλλο πόλεμο εναντίον του. Πώς λες σε κάποιον που έχει λίγα χρήματα σε τραπεζικές καταθέσεις, πως πλέον αυτά θα μετατραπούν σε εθνικό νόμισμα; Υπάρχουν τεράστια προβλήματα εντός ευρώ, αλλά εκτός θα είναι ακόμα μεγαλύτερα.

Το ευρώ είναι το νόμισμά μας τώρα και αυτό συνιστά μια πραγματικότητα, στην οποία έχουμε συμφωνήσει και με την οποία θα πορευτούμε, διατηρώντας κριτική στάση απέναντί της.

• Υπάρχει δυνατότητα με αυτή την πραγματικότητα και τις «σκληρές», όπως λέτε, δυνάμεις στην Ε.Ε. να υπάρξει αλλαγή;

Ας ξεκινήσουμε με την περίπτωση Κόρμπιν. Κανένας δεν το περίμενε από την Αγγλία, κι όμως μια νέα δυναμική στην Αριστερά δείχνει να αναπτύσσεται εκεί. Αυτά είναι αισιόδοξα νέα και για μας και για τον Αλέξη. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να σταθεροποιήσει το πρόγραμμά του, να μην είναι στο «περίπου» και κυρίως θα πρέπει να εκμεταλλευτεί τις αντιθέσεις που υπάρχουν στα σοσιαλιστικά κόμματα της Ε.Ε., όπως σε Γαλλία, Αγγλία, Ιταλία.

Στους Podemos τώρα, φυσικά υπάρχουν και σε μας σύντροφοι που διαφωνούν και θέλουν να διαφοροποιηθούν. Εξάλλου κι εμείς ως κόμμα κάνουμε κριτική στην Αριστερά στην Ελλάδα.

Στο ΚΚΕ, για παράδειγμα, λέμε πως είναι εύκολο και βολικό να θες να συντρίψεις τον καπιταλισμό και να μιλάς από την ασφάλεια της μειοψηφίας.

Πρέπει να είμαστε πιο ταπεινοί και πιο σεμνοί στα επαναστατικά μας οράματα, να «διαβάζουμε» καλά τους συσχετισμούς δυνάμεων που αναδύονται στην Ευρώπη και κυρίως να προχωρούμε σταθερά μπροστά, έστω και αργά. Γιατί οι εχθροί μας μπορεί να είναι δυνατοί, αλλά χάνουν

 
Top