Η «Εφημερίδα των Συντακτών» απάντησε στον Γιώργο Κατρούγκαλο, ο οποίος διέψευσε το δημοσίευμα περί ανώτατης σύνταξης 600 ευρώ, κάνοντας λόγο για «μονταζιέρα».
Ο...
κ. Κατρούγκαλος εξέφρασε την έκπληξη του για το δημοσίευμα και «τις τερατωδίες του τίτλου που κάνει λόγο περί δήθεν πρότασης μου για σύνταξη έως 600 ευρώ» και παράλληλα τόνισε ότι η μέθοδος της μονταζιέρας δεν συνάδει με το ήθος της εφημερίδας.

Η εφημερίδα απάντησε στα όσα της καταλόγισε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, λέγοντας ότι στο δημοσίευμα αναφέρεται πως η εισήγηση για ανώτατη σύνταξη των 600 ευρώ δεν ήταν εισήγηση του κ. Κατρούγκαλου, ενώ επισημαίνει πως οι πληροφορίες του ρεπορτάζ είναι διασταυρωμένες.

Αναλυτικά η απάντηση της εφημερίδας:

Οταν έφτασε στην εφημερίδα μας το κείμενο της εισήγησης προς την Επιτροπή Σοφών, η αλήθεια είναι ότι εκπλαγήκαμε, πρώτοι εμείς. Ωστόσο, σταθερή γραμμή μας είναι ο σεβασμός στον αναγνώστη που μας στηρίζει. Αρα, δεν μπορούσαμε παρά να δημοσιεύσουμε την εισήγηση, αφού αυτή η πρόταση αφορά το σύνολο των εργαζομένων και των συνταξιούχων και, ως εκ τούτου, πρέπει να πληροφορηθούν το περιεχόμενό της, ανεξαρτήτως της προεκλογικής περιόδου.
Η δημοσιογραφική έρευνα δεν παρέμεινε στατική και σε καμία περίπτωση δεν έμεινε μόνο στο έγγραφο. Η πληροφορία διασταυρώθηκε από διαφορετικές πηγές. Ο ίδιος ο κ. Κατρούγκαλος στην ενημέρωση των συντακτών του υπουργείου Εργασίας, στις 19 Αυγούστου, είχε αναφέρει ότι είχε καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση στον πρωθυπουργό. Μάλιστα, είχε πει ότι δεν προτίθεται να την δημοσιοποιήσει, καθότι δεν γνώριζε αν τελικά θα λάβει την έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο.

Ο κ. Κατρούγκαλος είχε αναφέρει: «Εχω καταθέσει σχετική πρόταση στον πρωθυπουργό και για τις γενικές κατευθύνσεις που πρέπει να έχει το νέο σύστημα. Αυτά όμως δεν θα σας τα ανακοινώσω, γιατί εκκρεμεί μια κυβερνητική σύσκεψη, ενδεχομένως και μια πλήρης συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η οποία θα συζητήσει τις προτάσεις αυτές. Αντιλαμβάνεστε ότι μιλάμε για κάτι που δεν είναι δευτερεύον ζήτημα, είναι βασικότατο ζήτημα για το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας».

Καθίσταται λοιπόν προφανές ότι η Επιτροπή Σοφών που συγκροτήθηκε μόλις δύο μέρες μετά, δηλαδή στις 21 Αυγούστου, δεν θα μπορούσε «[...] να επεξεργάζεται πολλές εναλλακτικές προτάσεις», όπως αναφέρει στην απαντητική του επιστολή ο υπουργός, δεδομένου ότι –κατά ρητή αναφορά του κ. Κατρούγκαλου– η πρότασή του είχε ήδη κατατεθεί στον πρωθυπουργό. Θα ήταν άλλωστε παράλογο να είχε κατατεθεί συγκεκριμένη πρόταση με γενικές κατευθυντήριες γραμμές στον πρωθυπουργό, η οποία μάλιστα ήταν τόσο συγκεκριμένη που θα περνούσε από το υπουργικό συμβούλιο και παράλληλα η επιτροπή να επεξεργαζόταν διάφορα σενάρια και να παρέδιδε άλλη πρόταση ή άλλες προτάσεις στον υπουργό.


Περί εκτιμήσεων


Οσον αφορά το θέμα των 600 ευρώ, ρητά στο κείμενό μας αναφέρεται ότι δεν πρόκειται για εισήγηση του κ. Κατρούγκαλου, αλλά για εκτιμήσεις ειδικών της κοινωνικής ασφάλισης που στηρίζονται στο σύστημα «νοητής κεφαλαιοποίησης» που προτείνεται να εισαχθεί στο ενοποιημένο –με βάση την πρόταση– σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Οποιος διαβάσει το πρωτότυπο κείμενο που δημοσιεύουμε σήμερα –και έχει την ένδειξη «Εμπιστευτικό»– θα διαπιστώσει ότι τα μέλη της επιτροπής καλούνται να διερευνήσουν συγκεκριμένα ζητήματα επί συγκεκριμένης πρότασης (άλλωστε αναφέρονται στο χθεσινό κείμενο της εφημερίδας που σε πολλά σημεία του αποτελεί πιστό αντίγραφο του εισηγητικού προς την επιτροπή κειμένου). Με αυτά τα δεδομένα, δεν τίθεται θέμα προσβολής των μελών της επιτροπής, καθότι είναι σαφές ότι τα μέλη καλούνται να γνωμοδοτήσουν επί συγκεκριμένης πρότασης η οποία έχει κατατεθεί και στον πρωθυπουργό.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Κατρούγκαλος μίλησε για αποκυήματα επιστημονικής φαντασίας, αναφερόμενος στην εκτίμηση έμπειρων ανθρώπων της κοινωνικής ασφάλισης (άλλωστε εμείς ήμασταν σαφείς ότι η σύνταξη των 600 ευρώ που αναφέρουμε είναι εκτίμηση και όχι πρόταση του κ. Κατρούγκαλου).


Μέση σύνταξη


«Τρελός είμαι να δώσω συντάξεις 600 ευρώ;», ανέφερε χαρακτηριστικά ο τέως υπουργός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. Ωστόσο, πρέπει να επισημανθεί ότι αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος ΗΛΙΟΣ που μετράει τις συντάξεις, η μέση κύρια σύνταξη ανέρχεται σε 665,36 ευρώ και η πλειονότητα των κυρίων συντάξεων βρίσκεται στο εύρος 500-1.000 ευρώ. Τι σημαίνει αυτό και με δεδομένο ότι το κράτος καταβάλλει ένα τεράστιο ποσό για τις συντάξεις (στο 16,2% του ΑΕΠ υπολογίζεται) κάθε χρόνο και παρ’ όλα αυτά το σύστημα εμφανίζει «μαύρη τρύπα» τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ ετησίως; Οτι πολύ απλά για τη βιωσιμότητα του συστήματος και υιοθετώντας τη «νοερή κεφαλαιοποίηση», πρέπει η μέση σύνταξη να πέσει κατά πολύ.

Αλλωστε, ένα σύστημα που ενοποιεί την κύρια και την επικουρική ασφάλιση κάτω από το σύστημα της νοερής κεφαλαιοποίησης δεν μπορεί παρά να μειώσει τις καταβαλλόμενες συντάξεις, οι οποίες πλέον και λόγω της κεφαλαιοποίησης πρέπει να υπολογίζονται στο σύνολο του ασφαλιστικού βίου (αυτό το νόημα έχουν οι ατομικές μερίδες του ασφαλισμένου). Ομως, όταν όλοι γνωρίζουν ότι ο μέσος ασφαλιστικός βίος στην Ελλάδα κινείται μεταξύ 20 και 25 ετών, καθίσταται προφανές ότι η μείωση στο ανταποδοτικό κομμάτι της σύνταξης και εφόσον υιοθετηθεί η συγκεκριμένη πρόταση (κάτι που δεν είναι καθόλου σίγουρο, όπως άλλωστε γράφουμε στο ρεπορτάζ), θα μειωθεί κι άλλο.

Από την άλλη, η αναφορά του κ. Κατρούγκαλου για εισαγωγή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στην κύρια ασφάλιση είναι ανακριβής, καθότι εμείς διευκρινίζουμε ότι θα πρόκειται για αυτόματη μείωση συντάξεων με άλλη επιστημονική ονομασία. Συγκεκριμένα, αναφέρουμε ότι μέσω της «νοητής κεφαλαιοποίησης με ατομικές μερίδες ασφάλισης θα γίνει κατορθωτό να παρακρατείται από την καταβαλλόμενη σύνταξη ένα ποσό ανά συνταξιούχο που θα εξαρτάται από το εισόδημά του και θα πηγαίνει επ’ ωφελεία του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης».


Η δήλωση-διάψευση για τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού

Στο χθεσινό φύλλο της έγκυρης εφημερίδας σας φιλοξενήσατε σειρά παραπλανητικών δημοσιευμάτων περί -δήθεν- πρότασής μου για «σύνταξη έως 600 ευρώ». Κατ’ αρχάς να επισημάνω ότι ο συντάκτης σας δεν επικοινώνησε μαζί μου για τη διασταύρωση των πληροφοριών του, όπως επιβάλλει η δημοσιογραφική δεοντολογία. Περαιτέρω, η μέθοδος της «μονταζιέρας» με τη μείξη αποσπασμάτων από τα υλικά της επιτροπής με κατασκευασμένα στοιχεία άγνωστης προέλευσης δεν ταιριάζει σε εφημερίδα του ήθους της «Εφ.Συν.».

Ουδέποτε πρότεινα εισαγωγή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, πολύ λιγότερο τερατωδίες όπως αυτή του τίτλου σας «Μία σύνταξη έως 600 ευρώ». Αλλωστε οι θέσεις μου για τα κοινωνικά δικαιώματα, τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, είναι γνωστές και δεν είναι εύκολο να αποτελέσουν αντικείμενο συκοφαντίας και διαβολής.

Ο λόγος συγκρότησης της Επιτροπής για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού ήταν να διατυπωθούν προτάσεις για ένα νέο, δικαιότερο συνταξιοδοτικό σύστημα, ακριβώς για να μη μειωθούν οι συντάξεις, όπως προβλέπουν οι μνημονιακοί νόμοι του 2010 και 2012. Η δυνατότητα να υποκαταστήσουμε με μια δική μας, εθνική μεταρρυθμιστική πρόταση τις επιμέρους προβλέψεις του μνημονίου ήταν από τις βασικές διεκδικήσεις μας στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης και περιλήφθηκε στο μνημόνιο.

Η Επιτροπή βρίσκεται ακόμη στο αρχικό στάδιο των εργασιών της και επεξεργάζεται πολλές εναλλακτικές προτάσεις προς την κατεύθυνση αυτή. Η αναφορά της εφημερίδας σας ότι -τάχα- η Επιτροπή απλώς «θα προσδώσει κύρος στις πολιτικές αποφάσεις του κ. Κατρούγκαλου» είναι ιδιαίτερα προσβλητική για τα μέλη της Επιτροπής, αντιπροέδρους και δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου και καθηγητές του δικαίου κοινωνικής ασφάλισης. Σε κάθε περίπτωση, οι προτάσεις της Επιτροπής δεν είναι δεσμευτικές για κανένα, θα συμβάλουν απλώς στην αναγκαία γενικευμένη πολιτική συζήτηση που πρέπει να ακολουθήσει.

Ελπίζω στο μέλλον, εν όψει μιας ιδιαίτερα κρίσιμης προεκλογικής περιόδου, η εφημερίδα σας να μην υποκύψει ξανά στον πειρασμό παραπλανητικών εντυπωσιασμών που δεν συντελούν σε μια ουσιαστική πολιτική συζήτηση.

Γ. Κατρούγκαλος


thepressproject.gr
 
Top