Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ήδη από τις πρώτες ώρες της νέας κυβέρνησης ανακοίνωσε του βασικούς στόχους του υπουργείου το οποίο ανέλαβε. Σταθερότητα τραπεζών, ολοκλήρωση αξιολόγησης και ελάφρυνση του χρέους καθώς και η ανάληψη δράσεων για πιο δίκαιη κατανομή του φορολογικού βάρους είναι κάποιοι από αυτούς.

Ο κ. Τσακαλώτος δεσμεύθηκε πως θα αναληφθούν δράσεις το συντομότερο δυνατόν για τη θωράκιση του τραπεζικού συστήματος, την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του νέου προγράμματος, για να ανοίξει στη συνέχεια η συζήτηση για το χρέος.

Ο υπουργός έκανε λόγο για την ανάγκη χώρου και χρόνου προκειμένου να έρθουν οι σημαντικές αλλαγές που η χώρα έχει ανάγκη. Επιβεβαίωσε ότι ο Γ. Χουλιαράκης παραμένει και στο Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων.

«Είμαστε μπροστά, καθώς ως προς τον βαθμό υλοποίησης έχουμε καλύψει το 61% των απαιτούμενων δράσεων», δήλωσε ο κ. Χουλιαράκης κατά την άτυπη παράδοση – παραλαβή. Ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη ανάσχεσης της ύφεσης, με κλειδί την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης και την επιτάχυνση της άρσης των capital controls. Τόνισε όμως ότι η ύφεση της ελληνικής οικονομίας για το 2015 θα είναι μικρότερη, από ότι αρχικά είχε προβλεφθεί.

Ο κ. Χουλιαράκης τόνισε ότι είναι ανάγκη να επιτευχθεί μία πιο δίκαιη κατανομή του φορολογικού βάρους, έχοντας ως κατεύθυνση τη μείωση των ανισοτήτων.

Η προαναγγελία του αναπληρωτή υπουργού οικονομικών αφορούσε την αναθεώρηση και επισκόπηση του φόρου εισοδήματος, για να καταστεί πιο ευνοϊκός και να μπει φρένο σε άδικες και ξεπερασμένες, όπως ο ίδιος σημείωσε, ρυθμίσεις. Σε αυτό θα περιλαμβάνονται και αλλαγές των φορολογικών συντελεστών για το φόρο εισοδήματος.
Οι στόχοι έχουν εν πολλοίς τεθεί από την προηγούμενη κυβερνητική περίοδο και καθώς γίνεται φανερό, εκείνου που κρατούν τις ίδιες θέσεις θα συνεχίσουν απρόσκοπτα το έργο τους. Είναι άλλωστε ένας από τους βασικούς παράγοντες που συνετέλεσε στο ποιοι θα παραμείνουν στα ίδια υπουργεία.
 rizopoulospost.com
 
Top