Το νεκρό παιδί στην Αλικαρνασσό, εξώφυλλο σε όλες τις μεγάλες εφημερίδες...


Εικόνες σκληρές. Σε "σπάνε" σε χίλια κομμάτια. Μόνο θλίψη και αμέτρητα γιατί. 
  Η φωτογραφία με τον διασώστη που κουβαλάει το άψυχο σώμα ενός μικρού παιδιού από τη Συρία, στην παραλία της Αλικαρνασσού στην Τουρκία, εξακολουθεί να προκαλεί σοκ στην Ευρώπη, με τον παγκόσμιο Τύπο να την προβάλει προκειμένου οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνο, να αντιληφθούν το μέγεθος του προβλήματος και να εγκαταλείψουν την τακτική του στρουθοκαμηλισμού.



Πρόκειται για μία εικόνα που αναδεικνύει τη σκληρότερη πτυχή της τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης που έχει ξεσπάσει με αφορμή την εμπόλεμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο και δυστυχώς, δεν είναι η μοναδική. Σε καθημερινή σχεδόν βάση, πτώματα ανθρώπων ξεβράζονται σε παραλίες. Το παιδάκι που κουβαλάει ο διασώστης στην Τουρκία δεν ήταν το πρώτο. Ήταν ένα από τα πολλά που έχουν χάσει τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να φύγουν μακριά από τον πόλεμο και τα δεινά του.

Αν και αργά, αν και χρειάστηκε να βγει στην επιφάνεια το πλέον απάνθρωπο πρόσωπο των συνεπειών της τεράστιας αυτής ανθρωπιστικής κρίσης που έχει προκύψει, ο παγκόσμιος Τύπος «ξύπνησε» και καλεί επιτακτικά πλέον τον κόσμο και ιδιαίτερα την Ευρώπη, να ασχοληθεί σοβαρά,  ταχύτατα και με καίριες αποφάσεις να αντιμετωπίσει το μείζον θέμα, το οποίο ξεπερνά κάθε νοσηρή φαντασία.

Οι εικόνες που «στοίχειωσαν» όλο τον πλανήτη
Η Sun «ενημερώνει» τον Ντέιβιντ Κάμερον ότι... τελείωσε το καλοκαίρι και τον καλεί επιτακτικά να λάβει αποφάσεις και να ασχοληθεί με τη μεγαλύτερη κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Metro δηλώνει στο πρωτοσέλιδό της ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να σώσει πλέον το μικρό αυτό παιδί. Οι Times γράφουν ότι διαιρείται η Ευρώπη και ο Guardian τονίζει το σοκ που προκαλεί η σκληρότερη πραγματικότητα της μεταναστευτικής κρίσης στην Ευρώπη. Η Daily News χρησιμοποιεί τον τίτλο: «Η Νεκρή Θάλασσα», σημειώνοντας ότι οι πρόσφυγες ρισκάρουν τα πάντα για να καταφύγουν στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Πρώτο θέμα σε όλες τις βρετανικές εφημερίδες
Οι ηγέτες της Ευρώπης κυρίως, αλλά και του υπόλοιπου κόσμου, καλούνται να λάβουν αποφάσεις ΤΩΡΑ, αν όχι ΧΘΕΣ. Καλούνται να δώσουν σημασία και αξία στον θάνατο αυτού του παιδιού και δεκάδων, αν όχι εκατοντάδων άλλων, που χάθηκαν, αλλά δεν προβλήθηκαν ποτέ, ακριβώς γιατί η δημοσιογραφική συνείδηση δεν επέτρεπε τη δημοσιοποίησή τους. Φτάνει η στιγμή, ωστόσο, που η συνείδηση και το σοκ πρέπει να παραμεριστούν και να αναδειχθεί η πλέον αποτρόπαια αυτή η εικόνα, ώστε να αντιληφθεί και να συνειδητοποιήσει ολόκληρος ο κόσμος και ιδιαίτερα εκείνοι που λαμβάνουν τις αποφάσεις, ότι ΟΦΕΙΛΟΥΝ να δράσουν και να δώσουν ένα τέλος στην τραγωδία που εξελίσσεται και που τόσο καιρό έκαναν πως δεν έβλεπαν.
 
Top