Σε ανακατατάξεις και δομικές αλλαγές προσανατολίζονται στη Λαϊκή Ενότητα για την επομένη των εκλογών μετά την αποτυχία του κόμματος να μπει στη Βουλή.
Στη Λαϊκή Ενότητα εκτιμούν ότι πέραν του... παρολίγον 3% που εξασφάλισε το κόμμα, υπάρχει μία κρίσιμη μάζα του εκλογικού σώματος η οποία μπορεί να βρει στέγη στη Λαϊκή Ενότητα αλλά δεν εκφράστηκε στις εκλογές της Κυριακής και ενσωματώθηκε στο 45% της αποχής. Συγκεκριμένα, συνεργάτες του Παναγιώτη Λαφαζάνη κάνουν λόγο για διψήφιο ποσοστό που μπορεί να «στεγάσει» η Λαϊκή Ενότητα.
Για αυτό το λόγο στελέχη της ΛΑ.Ε. προγραμματίζουν από τις προσεχείς κιόλας ημέρες εξορμήσεις στις γειτονιές αλλά και σε χώρους εργασίας ώστε να ενημερώσουν τους πολίτες για τον ορυμαγδό των νέων μέτρων που φέρνει το τρίτο μνημόνιο. Στο επιτελείο του Παναγιώτη Λαφαζάνη εκτιμούν ότι η Λαϊκή Ενότητα εξωκοινοβουλευτικά πλέον πρέπει να δώσει έναν πιο κινηματικό χαρακτήρα στο κόμμα, ώστε να βρεθεί δίπλα σε όσους θα βιώσουν τις συνέπειες της επώδυνης συμφωνίας την οποία καλείται να υλοποιήσει με διαδικασίες εξπρές η νέα κυβέρνηση Τσίπρα.
Πέραν της ενημέρωσης, στόχος της Λαϊκής Ενότητας είναι μέσα από την επαφή με τις κοινωνικές ομάδες να διευρυνθεί η κομματική βάση της, κάτι για το οποίο δεν είχε ευκαιρία η παράταξη εξαιτίας των εκλογών «εξπρές» που όπως διαμηνύουν στόχευε και στον αιφνιδιασμό του νεοσύστατου κόμματος, μέσα από την εγγραφή νέων μελών.
Στη Λαϊκή Ενότητα εκτιμούν ότι στο διάστημα που ακολουθεί και τον πυκνό πολιτικό χρόνο ο νέος πολιτικός φορέας θα μπορέσει να κεφαλαιοποιήσει τη λαϊκή αγανάκτηση και τα αδιέξοδα της πολιτικής των μνημονίων, τα οποία δεν πρόλαβαν λόγω του εκλογικού αιφνιδιασμού. Εκτός αυτού, συνεργάτες του Παναγιώτη Λαφαζάνη χαρακτηρίζουν «θνησιγενές» το νέο κυβερνητικό σχήμα των 155 βουλευτών και εκτιμούν ότι η θύελλα των εφαρμοστικών νόμων και η υποχρέωση της κυβέρνησης να υλοποιήσει πλέον του 50% του μνημονίου μέσα σε δύο μήνες, μπορεί να οδηγήσει σε νέες περιπέτειες ακυβερνησίας.
Ως εκ τούτου, μετά την εγγραφή μελών στη ΛΑ.Ε. και την ανοικοδόμηση της βάσης του κόμματος, προσανατολίζονται σε εκλογή νέων οργάνων.
Θα σπάσει τη δυαρχία η Ζωή;
Κοινωνός του πολιτικού σχεδιασμού του Παναγιώτη Λαφαζάνη στέκεται και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζεται να ξεδιπλώσει παράλληλα την προσωπική της στρατηγική με στόχο να θέσει τέλος στη δυαρχία της Λαϊκής Ενότητας και να αναλάβει ρόλο επικεφαλής του νεοσύστατου πολιτικού εγχειρήματος.
Εξάλλου, η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατέστησε σαφές από την πρώτη στιγμή ανακοίνωσης των exit polls ότι αμφισβητεί το αποτέλεσμα αφού ανέφερε ότι «η βουλή που αναδεικνύεται από αυτές τις εκλογές δεν αντιπροσωπεύει πάνω από το 50% των πολιτών. Αυτό είναι μία νίκη αυτών που ήθελαν να θέσουν στο περιθώριο τον λαό και την κοινωνία. Η αποχή δυστυχώς δεν έχει κοινοβουλευτική αποτύπωση. Δεν θα έχει φωνή στη Βουλή και το 6% που δεν εκπροσωπείται εκ των οποίων 3% εμπιστεύθηκε την ΛΑΕ».
Ως εκ τούτου, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία αποκλείεται να δεχθεί την ήττα και να αποσυρθεί από την πολιτική σκηνή νεαρή γαρ, ετοιμάζει τον δικό της πολιτικό φορέα, ο οποίος σε πρώτη φάση θα λειτουργήσει ως συνιστώσα στη Λαϊκή Ενότητα και ουσιαστικά ως όχημα για να μεταπηδήσει από συνεργαζόμενη με το κόμμα στο τιμόνι της Λαϊκής Ενότητας. Στο πλευρό της αναμένεται να βρίσκονται οι Γιάννης Σταθάς, Αγλάΐα Κυρίτση, Ραχήλ Μακρή, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος και ο Μανώλης Γλέζος.
Παράλληλα, η κα Κωνσταντοπούλου προανήγγειλε το παρών που θα δώσει στις κινητοποιήσεις που ακολουθούν ως απότοκα της εφαρμογής του μνημονίου το άμεσο διάστημα. «Στη ΛΑΕ νομίζω ότι μπορούμε να είμαστε περήφανοι που δώσαμε μία μάχη ενάντια στις εξουσίες και υπέρ του λαού. Δώσαμε μία μάχη καθαρή και ξάστερη. Είμαστε ήσυχοι με την συνείδηση μας. Και θα είμαστε πρώτοι στους αγώνες που θα είναι σκληροί και θα δοθούν σε όλα τα πεδία. Και θα φέρουν γρηγορότερα, απ’ όσο κάποιοι νομίζουν, τον λαό στην εξουσία», τόνισε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Τέλος, για το χρονικό διάστημα που της δίνεται μέχρι να παραδώσει την έδρα της Προέδρου της Βουλής, η κα Κωνσταντοπούλου επιχειρεί να εκμεταλλευθεί τη δημοσιότητα που της παρέχει η θεσμική της ιδιότητα, μέσα από τη σύγκληση της Επιτροπής Αλήθειας για το Χρέος και συγκεκριμένα την κλήση εξωκοινοβουλευτικών προσώπων για τον έλεγχο νομιμότητας του δημόσιου Χρέους.